«Νυχτερινές Εικόνες»: η νέα ενότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

...

Γράφει ο Δημήτρης Μπουτουρέλης – Γραμματικόπουλος

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει μια καινούργια σελίδα. Δύο βδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ για το αφιέρωμά του στον Θοδωρή Αγγελόπουλο, ένα καινούργιο, πολύ ενδιαφέρον δελτίο τύπου ήρθε στην επιφάνεια.

Στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα εισαχθεί μια καινούργια ενότητα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ένα πιο underground, ένα πιο ωμό τμήμα με το όνομα «Νυχτερινές Εικόνες». Το νέο «απαγορευμένο» κομμάτι του Φεστιβάλ θα εγκαινιάσουν φέτος δύο σκηνοθέτες με μια πιο πειραματική και σκληρή φιλμογραφία, ο έλληνας Κώστας Ζάπας και ο Ισραηλινός Λιόρ Σαμρίζ. Μυημένοι και μη θεατές στην υπόγεια πλευρά του σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες των δύο δημιουργών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Ζάπας (ο οποίος μάλιστα συνεργάζεται με την Trust Film Sales, την εταιρία διεθνών κινηματογραφικών πωλήσεων της Zentropa του Λαρς φον Τρίερ) είναι ένας από τους πιο τολμηρούς έλληνες σκηνοθέτες, ακραίος αλλά πάνω απ’ όλα ρεαλιστικός. Πυρήνας του έργου του θέματα όπως η οικογένεια, η κοινωνία, η πολιτική και η σεξουαλικότητα. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα παρουσιαστούν οι τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες του «Uncut Family» (2004), «The Last Porn Movie» (2006), «Μικρές Ελευθερίες» (2008) και «Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας» (2010).

Όσον αφορά στον Λιόρ Σαμρίζ, τον 34χρονο Ισραηλινό σκηνοθέτη που δρα στο Βερολίνο, ο κινηματογραφικός του κόσμος είναι ιδιαίτερα πολύπλευρος. Επηρεασμένος από το video art και την avant garde σκηνή, με δικό του ξεχωριστό ύφος, τάση προς πειραματισμό και θεματολογία που περιστρέφεται γύρω από την κουλτούρα και την ανθρώπινη ταυτότητα, παράγει ένα καθαρά προσωπικό σινεμά, με ψυχή και ένταση. Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει τέσσερις μεγάλου και έξι μικρού μήκους ταινίες του. Πιο συγκεκριμένα:

Μεγάλου μήκους

  • «Japan Japan» (2007)
  • «Saturn Returns» (2009)
  • «Mirrors for Princes» (2011)
  • «A Low Life Mythology» (2012)

Μικρού μήκους

  • «Albania» (2002)
  • «Ho! Terrible Exteriors» (2006)
  • «Before the Flowers of Friendship Faded Friendship Faded» (2007)
  • «The Vacuum Cleaner» (2008)
  • «The Magic Desk» (2010)
  • «Beyond Love and Companionship» (2012)

Για να πάρετε μια γεύση, δείτε παρακάτω το τρέιλερ της τελευταίας μεγάλου μήκους ταινίας του Σαμρίζ «A Low Life Mythology»:

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου. Περισσότερα καθώς γίνονται γνωστά.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ