Νυχτερινός Ανταποκριτής – Nightcrawler (2014)

Ένας νεαρός άνδρας χώνεται βαθιά στο σκοτεινό κι επικίνδυνο κόσμο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας εγκλήματος του Λος Άντζελες.

 ★★★★☆ 

Σκηνοθεσία: Dan Gilroy
Σενάριο: Dan Gilroy
Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed
Διάρκεια: 117
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Tanweer

nightcrawler-posterΤο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Dan Gilroy έφερε στη μεγάλη οθόνη ένα θρίλερ με τον τίτλο “Nightcrawler”, ένα τεντωμένο στιγμιότυπο του Αμερικάνικου Ονείρου. H υπόθεση αφορά έναν ερασιτέχνη κάμεραμαν με πολύ νεύρο και όρεξη για δουλειά, που στήνει μια μικρή πετυχημένη επιχείρηση προκειμένου να καταγράφει τα εγκλήματα στην πόλη του Λος Άντζελες – και στη συνέχεια να πουλάει το υλικό του σε τοπικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό – ενώ ταυτόχρονα εξαπατά, χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται οποιονδήποτε στέκεται στο δρόμο του. Στην προσπάθειά του αυτή να αναδειχτεί ως «νυχτερινός ανταποκριτής», βοηθοί του είναι ο Rick ως συνοδηγός του και η Νina, διευθύντρια του ειδησεογραφικού τμήματος ενός μικρού τηλεοπτικού σταθμού.

Ο Lou Bloom(Gyllenhaal) επαναλαμβάνεται συχνά, με έντονο ύφος και ανέκφραστα μάτια. Ακούγεται σα να έχει απομνημονεύσει μια περίληψη ενός άρθρου της Wikipedia για το ποιες αποτελεσματικές συνήθειες ακολουθούν οι επιτυχημένοι άνθρωποι. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τι έχει να πει ο Bloom, το τι έχει να τους δείξει μέσω της κάμεράς του είναι αυτό που έχει σημασία. Ωστόσο, καθώς αποδεικνύεται όλο και πιο επιτυχημένος στην καινούρια του καριέρα, διασχίζει συχνά τη γραμμή μεταξύ του παρατηρητή και του συμμετέχοντα στις αγριότητες που καταγράφει στην κάμερα. Πρόκειται για έναν μισάνθρωπο που κρύβεται πίσω από ένα κούφιο χαμόγελο κι έναν σωστά αρθρωμένο λόγο, κάνοντας έτσι τους γύρω του να πιστέψουν ότι το πείσμα του στο χώρο εργασίας και η φαινομενικά απαράμιλλη ηθική του είναι αξιοθαύμαστα προσόντα. Ο Gilroy δεν παρέχει στο θεατή καμία πληροφορία για το παρελθόν των ηρώων του. Οι ερμηνείες τους είναι αυτές που γεμίζουν αυτά τα κενά . Ο θεατής δε χρειάζεται να γνωρίζει περισσότερα – τα αισθάνεται ήδη.

Η ταινία παρουσιάζεται ως μία σκοτεινή ιστορία ενός αδυσώπητου πρωταγωνιστή, ο οποίος ευημερεί μετά από εγκατάλειψη κάθε ηθικού ενδοιασμού που θα μπορούσε να έχει, ενώ συμπορεύεται μαζί με το διεφθαρμένο σύστημα που τον στηρίζει. Αυτό αποτελεί μία οξεία κριτική για σύγχρονα κοινωνικά θέματα όπως η χειραγώγηση του κοινού μέσω των ΜΜΕ και η διαρκής ζήτηση του κοινού για διασκέδαση μέσω αυτών. Παρά τη στιβαρότητά του, το “Nightcrawler” παραπαίει μεταξύ ειδών και αλλάζει συχνά προοπτική, οπτικές γωνίες και ύφος κατά τη διάρκειά του. Η κεντρική όμως ερμηνεία του Gyllenhaal «μπαλώνει» την ταινία όπου χρειάζεται και την οδηγεί αβίαστα στον τελικό της προορισμό.

Παρά την αξιοπρεπή ροή του σεναρίου όμως, οι επισημάνσεις του σεναριογράφου/σκηνοθέτη σχετικά με την υποκρισία των ΜΜΕ και τη διαφθορά του αμερικανικού ονείρου δεν είναι πρωτότυπες και δεν υπάρχει αγωνία σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει ο φιλόδοξος Bloom. Έτσι οι προβλέψιμες ενέργειές του εμποδίζουν το “Nightcrawler” από το να κάνει μια ισχυρή δήλωση, όπως άλλωστε σκόπευε με το τέλος του. Ακόμα κι έτσι όμως δεν παύει να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και προκλητικό.

Τέλος, αυτή η καθηλωτική ιστορία με φόντο τις νυχτερινές ώρες του Λος Άντζελες μπορεί να μην είναι ευχάριστη ή εύκολη για κάποιους να την παρακολουθήσουν – πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη διάθεση. OGilroyμάλλον δεν σκοπέυει τόσο στο να ευχαριστήσει τα μάτια του κοινού, όσο να του δώσει σοβαρή ενήλικη διασκέδαση, η οποία περιλαμβάνει το πιο αξιομνημόνευτο τέρας που υπήρξε ποτέ – τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ