Νύχτες Πρεμιέρας 2013 – Ο Εχθρός Μου

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος 12 χρόνια πέρασαν από την ταινία «Πίσω Πόρτα» και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος επιστρέφει με άλλη μια άκρως πολιτική ταινία γεμάτη κοινωνικά και...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

12 χρόνια πέρασαν από την ταινία «Πίσω Πόρτα» και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος επιστρέφει με άλλη μια άκρως πολιτική ταινία γεμάτη κοινωνικά και ηθικά διλλήματα. «Ο Εχθρός Μου», λίγες μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο The World Film Festival του Μόντρεαλ στο τμήμα Focus on World Cinema, έκανε και την επίσημη ελληνική του πρεμιέρα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, σε μια κατάμεστη αίθουσα στον Δαναό παρουσία των συντελεστών.

Ο 48άχρονος οικογενειάρχης Κώστας Στασινός ζει ήρεμα σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη με τη γυναίκα του Ράνια και τα δυο παιδιά τους, την 14χρονη Λουίζα και τον 17χρονο Ανδρέα. Η λεηλασία του σπιτιού τους από μια αδίστακτη συμμορία τον φέρνει αντιμέτωπο με τα πιο δύσκολα διλήμματα της ζωής του, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων σε μια κοινωνία σε κρίση.

Μια ιστορία για την Ελλάδα του σήμερα. Αυτό είναι «ο Εχθρός μου» που, αν και θα μπορούσε κάλλιστα χαρακτηριστεί ως θρίλερ, είναι στην ουσία ένα κοινωνικό δράμα με πολιτικές προεκτάσεις. Ο Στασινός είναι ένας άνθρωπος με αξίες, ιδεαλιστής, ουμανιστής, που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Αυτή την γενιά Ελλήνων οι οποίοι πάλεψαν τότε για την ισότητα και την ελευθερία. Και αυτά τα ιδανικά και οι αντιλήψεις, αυτοί οι προοδευτισμοί, πάνε στράφι όταν το σπίτι σου και η οικογένειά σου απειλείται. Όταν κάποιοι εισβάλλουν με το έτσι θέλω στο σπίτι σου και σε ξυπνούν με έναν φακό καρφωμένο στα μάτια αποδεικνύεται πως τελικά δεν είμαστε τόσο προοδευτικοί και ανθρωπιστές όσο νομίζαμε.

Το πρώτο μισό της ταινίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αλληγορία της σημερινής μας κοινωνίας, η οποία με την κρίση προσπαθεί να βρει εχθρούς παντού, εθελοτυφλώντας μπροστά στα πραγματικά προβλήματά της. Οι εχθροί δεν καταλήγουν να είναι οι ξένοι και οι αλλοδαποί αλλά εμείς οι ίδιοι, οι Έλληνες, που παγιδευόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο βίας πετώντας στα σκουπίδια τα πιστεύω μας. Και εκεί είναι που ο Τσεμπερόπουλος δείχνει την δύναμη της ταινίας του προσεγγίζοντας το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς παρωπίδες και υπεραναλύσεις. Η μετατροπή του Στασινού από έναν ιδεαλιστή σε έναν άνθρωπο ο οποίος χάνει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους και γεμίζει με θυμό και οργή γίνεται σταδιακά με τρόπο πειστικό.

Στο δεύτερο μισό της, η ταινία φαίνεται πως έχει χάσει κάποιο από τον δυναμικό της χαρακτήρα αφήνοντας κάποια γεγονότα να εξελίσσονται λες και βρίσκονται σε αυτόματο πιλότο. Το φινάλε δε, αν και δεν θα σε συγκλονίσει συθέμελα, σίγουρα θα σε βάλει σε σκέψεις. Αλλά η ταινία καταφέρνει να πετύχει τον σκοπό της: να κοιτάξει την σημερινή κοινωνία στα μάτια, μια κοινωνία χωρίς όνειρα και γεμάτη ανασφαλείς που υποκύπτει στην βία και στην σκληρότητα της εποχής, και να την κάνει να αναρωτηθεί τελικά για το ποιος είναι ο εχθρός που τόσο φοβάται. Γιατί αν ψάξουμε καλά μέσα μας θα καταλάβουμε ότι έχουμε καταντήσει οι πραγματικοί εχθροί του εαυτού μας.

Η ταινία «Ο Εχθρός μου» κυκλοφορεί 14 Νοεμβρίου στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ