Νύχτες Πρεμιέρας 2013 – Τα βραβεία

Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr Με μία σύντομη αλλά πανηγυρική τελετή και την προβολή της ταινίας «Η Ζωή της Αντέλ (Kεφάλαια 1&2)», παρουσία της πρωταγωνίστριας της...

Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Με μία σύντομη αλλά πανηγυρική τελετή και την προβολή της ταινίας «Η Ζωή της Αντέλ (Kεφάλαια 1&2)», παρουσία της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Αντέλ Εξαρχόπουλος, ολοκληρώθηκε η 19η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανεβαίνοντας στη σκηνή, τόνισε ότι η τελετή λήξης δεν είναι μία βραδιά λόγων αλλά μια βραδιά βραβείων και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ, τους εθελοντές αλλά και τους βασικούς χορηγούς, πριν ξεκινήσει την απονομή.

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» («Les Rencontres d’apres Minuit») του Γάλλου Γιαν Γκονζάλες, τον οποίο γνωρίσαμε από κοντά ως καλεσμένο του Φεστιβάλ. Ο Γάλλος σκηνοθέτης βρίσκεται στο Φεστιβάλ του Ρίο της Βραζιλίας και έτσι έστειλε βίντεο με τον ευχαριστήριο λόγο του.

Η ανακοίνωση του νικητήριας ταινίας του τμήματος έγινε από την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, η οποία απένειμε από σκηνής και τις υπόλοιπες διακρίσεις.

Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Το Κορίτσι της Επανάστασης» («La Fille du 14 Juillet») σε σκηνοθεσία Αντονίν Περετζατκό (ο οποίος είχε μία γκεστ σταρ-έκπληξη στον βιντεοσκοπημένο ευχαριστήριο λόγο του – δείτε τον παρακάτω), και το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο σκηνοθέτης Σαμ Φλάισνερ για την ταινία «Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας» («Stand Clear of the Closing Doors»).

Τέλος, το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην αμερικανική ταινία «Short Term 12» του Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, κ. Νικ Μπράντσο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «Ηλεκτρικά Κύματα» («Les Chants des Ondes») της Καναδής κινηματογραφίστριας Καρολίν Μαρτέλ.

Διάβασε εδώ για τα βραβεία για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

Διάβασε εδώ για τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων Eλλήνων καλλιτεχνών

Το βραβείο της φωτογραφικής ομάδας, με έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Sony RX 100 κέρδισε η Δανάη Παναγιωτίδη, ενώ το βραβείο του διαγωνισμού «Σκηνοθετώντας για την Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος για την ταινία «Δεν Είναι Μπαμπούλας».

Το εορταστικό κλίμα, με το οποίο άλλωστε συνδέεται το Φεστιβάλ, έκανε έντονη την παρουσία του από νωρίς το απόγευμα στην πόλη, καθώς η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων συνόδευε την προσέλευση και την είσοδο των καλεσμένων στο Θέατρο Παλλάς. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ