Νύχτες Πρεμιέρας 2013 – Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος Είστε έτοιμοι για κάτι πιο φανταστικό και ανεξάρτητο; Επιτέλους η αναμονή τέλειωσε και μέσα σε ένα κατάμεστο Ιντεάλ έγινε χθες η πρεμιέρα της πρώτης ελληνικής...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Είστε έτοιμοι για κάτι πιο φανταστικό και ανεξάρτητο; Επιτέλους η αναμονή τέλειωσε και μέσα σε ένα κατάμεστο Ιντεάλ έγινε χθες η πρεμιέρα της πρώτης ελληνικής επικής ταινίας φαντασίας “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος” στα πλαίσια του 19ου φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία όλων των συντελεστών. Η ταινία, από την πρώτη στιγμή, αποτελούσε το talk of the festival και όπως ήταν φυσικό ήταν από τις πρώτες που τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν. Λίγο πριν κλείσουν τα φώτα ο σκηνοθέτης της ταινία Θάνος Κερμίτσης ανέβηκε στην σκηνή για να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της, αλλά και όσους βοήθησαν έμπρακτα για την ολοκλήρωσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος” έγινε χάρη στην μέθοδο crowdfunding δηλαδή με τη χρηματική βοήθεια πολλών θαυμαστών κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα της.

Η ιστορία της ταινίας βασίζεται στην σειρά κόμικ “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα” του Γιάννη Ρουμπούλια. Το σενάριο ξεκινάει 200 χρόνια μετά τα γεγονότα του κόμικ στη βόρεια περιοχή Νοσβαλντί που κυβερνάται από την αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα. Πρωταγωνιστής είναι ο Ντράγκαρ ένας βάρβαρος που είναι αιχμάλωτος του εμπόρου σκλάβων Φλάβιος για 4 χρόνια. Όταν η μοίρα θα φέρει τον Ντράγκαρ κοντά στον αρχικό του τόπο κατοικίας, αυτός θα προσπαθήσει να δραπετεύσει απαγάγοντας την κακομαθημένη κόρη στρατηγού, Βαλέρια, την οποία χρησιμοποιεί ως όμηρο για να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του γυναίκα Μπρέννα. Ο στρατηγός Ακιλόνιος προσλαμβάνει τον κυνηγό επικηρυγμένων Φάλκο για να βρει τον δραπέτη. Και έτσι ξεκινάει το κυνήγι.

Διάβασε την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Θάνος Κερμίτσης λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας του στο φεστιβάλ.

Όπως το “Κακό” το 2005 κατάφερε να εισάγει με επιτυχία των όρο «σπλάτερ» στον ελληνικό κινηματογράφο, έτσι και τώρα “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα” του Κερμίτση κατάφεραν να φέρουν τον όρο «επική φαντασία» στην εγχώρια κινηματογραφική σκηνή. Το ελληνικό κοινό διψούσε για μια τέτοια ταινία και αυτό φάνηκε χτες. Αποτελεί έναν φόρο τιμής στις ταινίες φαντασίας, ενός ανθρώπου που αγαπάει και να σέβεται αρκετά αυτο το είδος ταινιών, καθώς ο Κερμίτσης και οι συντελεστές του δείχνουν να έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν. Το πρώτο πράγμα που χαρακτηρίζει μια επική ταινία φαντασίας είναι οι μάχες της και το πόσο αληθοφανείς είναι. Και “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα” τα κατάφεραν υπέροχα σε αυτό το κομμάτι. Ο Κερμίτσης έδειξε πραγματικά το ταλέντο του στις σκηνές αυτές δίνοντας τον δυναμισμό και την ένταση που τους αρμόζει χωρίς πολλές υπερβολές και πλεονασμούς.

Αλλά υπήρχαν και κάποιες αδυναμίες στο φιλμ. Κατανοώντας πλήρως το χαμηλό budget της (μόνο €10000), υπήρχαν στιγμές που η ταινία έδειχνε την αμηχανία της, προσπαθώντας υπερβολικά πολύ να σε βάλει στην ατμόσφαιρα και να σε αιχμαλωτίσει στον κόσμο της. Μερικοί χαρακτήρες δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε, ενώ πολλές φορές φαινόταν μια αχαρακτήριστη βιασύνη καθώς πολλά έμεναν ανεξήγητα. Ίσως ένα καλύτερο μοντάζ και μια επανάληψη στο σενάριο βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο, τους ήρωες και τους κακούς της.

Και μιας και μιλάμε για το σενάριο, “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα” έχουν ένα τυπικό αλά “Conan” σενάριο. Δεν ανακαλύπτουν ξανά τον τροχό αλλά είναι άκρως διασκεδαστικά. Υπάρχουν και κάποιες ανατροπές οι οποίες θυμίζουν παλιές κλασσικές ταινίες φαντασίας, όπου δεν πρόκειται να σε πιάσουν απροετοίμαστο αν έχεις δει μερικές από αυτές. Όλο το καστ έδειχνε να διασκεδάζει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και αυτό κατάφεραν να το περάσουν στην ταινία. Αν και ο δημιουργός του κόμικ, Γιάννης Ρουμπούλιας (πρωταγωνιστεί στον ρόλο του βάρβαρου Ντράγκαρ) κατάφερε να δημιουργήσει έναν ενδιαφέρον χαρακτήρα για το ρόλο του, ο Φάλκο όμως του Θάνου Κερμίτση είναι αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις ενσαρκώνοντας ίσως το πιο καλογραμμένο και ολοκληρωμένο χαρακτήρα της ταινίας. Ο Κερμίτσης έδωσε την απαραίτητη γοητεία και εξυπνάδα στον ρόλο του και ήταν αυτός που αγαπήθηκε περισσότερο από το κοινό.

Και καθώς έπεφταν οι, ομολογουμένως, υπέροχα καλοφτιαγμένοι τίτλοι τέλους “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος” απέδειξαν ότι όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη σε κάτι, ακόμα και με ελάχιστα χρήματα, μπορεί να βγει κάτι αξιόλογο. Μια καλή πρώτη προσπάθεια ενός είδους ταινιών που μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί από τον ελληνικό κινηματογράφο. Ευχόμαστε σύντομα σε διανομή της ταινίας έτσι ώστε περισσότεροι να την δουν και να την απολαύσουν και, γιατί όχι, σε συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ