Νύχτες Πρεμιέρας 2015: “Σύμπτωμα” του Άγγελου Φραντζή

Μια πολλά υποσχόμενη δημιουργία για την χαρτογράφηση των αδύτων της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης

Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του αξιόλογου σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή, προβλήθηκε την Παρασκευή 25/9 στα πλαίσια του κινηματογραφικού φεστιβάλ “Νύχτες Πρεμιέρας”.

Μια πολλά υποσχόμενη δημιουργία για την χαρτογράφηση των αδύτων της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον καθώς διαβάζεις ακόμη τις πρώτες δύο σειρές της υπόθεσης: “Ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι πανικοβάλλει τους κατοίκους ενός απομονωμένου νησιού.”

Απειλητικά πλάνα σε όλο το μήκος της ταινίας -ο τρόμος για το άγνωστο καραδοκεί σχεδόν σε κάθε πλάνο, ενώ τα αφαιρετικής φύσης πλάνα-αν και υπερβολικά σε σημεία, δίνουν το περιθώριο να αυτοσχεδιάσει η φαντασία του θεατή.

Σκηνοθεσία και σενάριο περπατούν με σφιχτοδεμένα τα χέρια και δημιουργούν στο διάβα τους ένα νέο, άκρως πρωτότυπο μονοπάτι.

Κάποια στιγμή όμως το σενάριο φαίνεται να αλλάζει πορεία και να προχωρά προς την κατεύθυνση που δείχνει το γνωστό, εύκολο δρομάκι, όταν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδρομή τους.

Οι σεναριακές ευκολίες και τα κλισέ κάνουν τη διόλου καλοδεχούμενη εμφάνιση τους κάτι που σηματοδοτεί το μεγάλο αρνητικό της ταινίας και φαίνεται να χάνει τη ψυχή της. Υπάρχει μια σκηνή στο “Σύμπτωμα” όπου οι χαρακτήρες, κεντρικοί και μη, παίρνουν το δείπνο τους και συζητάνε περί ανέμων και υδάτων. Παρά τη βαβούρα που επικρατεί, ακούγονται σπουδαία λόγια που καταφέρνουν να προβληματίσουν τον θεατή.

Μεγάλο αρνητικό της ταινίας είναι και το υποκριτικό κομμάτι το οποίο αδυνατεί να αναπνεύσει λόγω του ερασιτεχνισμού του μεγαλύτερους μέρους των ηθοποιών, παρόλα αυτά οι ηθοποιοί κάνουν φιλότιμη προσπάθεια και ειδικά στο κομμάτι του αυτοσχεδιασμού.

Αξίζει να αναφερθεί η μουσική της ταινίας που έχει υπογράψει ο Coti K (Κωνσταντίνος Λουκάς Ρολάνδος Κυριάκος) που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ταιριάζει με τον αυθεντικό χαρακτήρα του “Συμπτώματος”.

Υ.Γ. Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Παρασκευή Γιουβανάκη

Το διόλου αθώο αλλά παθιασμένο φλερτ της με την 7η Τέχνη, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία... Με τα χρόνια, αφού είδε πως δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πήρε την απόφαση να σπουδάσει Κινηματογράφο. Όσον αφορά λοιπόν τον κινηματογράφο, δηλώνει βαθιά θρησκευόμενη! Καλές προβολές!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ