Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Tales of Tales

Το μεγαλεπήβολο έργο του Garrone κερδίζει στις εντυπώσεις, χωρίς να εκστασιάζει από την άλλη

 ★★★☆☆ 

Το “Pentamerone” του Giambattista Basile που εκδόθηκε το 1634 θεωρείται το πρώτο βιβλίο που καταγράφει σε κείμενο παραμύθια. Η επιρροή του ήταν τεράστια, φτάνοντας ως τους αδερφούς Grimm, και οι ιστορίες του φυσικά μακάβριες. Μερικές από αυτές αποφάσισε ο Garrone να μεταφέρει στον κινηματογράφο, με τον πλέον επικό τρόπο.

Οι προσταγές του χριστιανισμού, και κυρίως η προσκόλληση στις φρικιαστικές συνέπειες που περίμεναν μετά θάνατον όποιον κυλούσε προς την αμαρτία, είχε εντυπωθεί στο λαϊκό θυμικό, ακόμα περισσότερο φυσικά στους ανθρώπους της επαρχίας. Στις ιστορίες που έπλαθαν επομένως, ήταν αναπόφευκτο να κυριαρχεί ο ξεπεσμός του ανθρώπου από το “ηθικό” στην ακολασία.

Ο εμμονικός εγωισμός του ανθρώπου προς κάτι που θέλει να κατέχει, είτε πρόκειται όντως για ένα αντικείμενο είτε για έναν άλλο, αποτελεί τον πυρήνα των μύθων που ο Garrone επέλεξε να αναπαραστήσει. Με διαφορετική έκφανση κάθε φορά, το αίσθημα της λαγνείας, του πόθου, κινητοποιεί τις θανάσιμες επιπτώσεις που θα βρουν τους ήρωές τους. Εκείνοι σταδιακά χάνουν τον έλεγχο, αλλά κυρίως, απομακρύνουν την προσοχή τους από τα ειλικρινή συναισθήματα, αλλά και από όσα έχουν πραγματική σημασία. Όταν πια το αντιληφθούν, είναι πολύ αργά.

Η τρίπτυχη αφήγηση που επιλέγει ο Garrone, δίνει τη δυνατότητα από τη μία να αφηγηθεί περισσότερες ιστορίες και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον, από την άλλη όμως η λεπτομερής απεικόνιση της κάθε περίπτωσης δημιουργεί προβλήματα στο ρυθμό του φιλμ, δίχως να του δίνει το απαραίτητο σφρίγος. Οπτικά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, με σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτό το γύρισμα σε πραγματικές τοποθεσίες. Έτσι, το αίσθημα του φανταστικού που πρέπει να έχει ένας μύθος, επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό, επιτρέποντας μερικές αποστομωτικές στιγμές στην ταινία.

Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στις περασμένες Κάννες, το μεγαλεπήβολο έργο του Garrone κερδίζει στις εντυπώσεις, χωρίς να εκστασιάζει από την άλλη. Παραμένει όμως αξιομνημόνευτο, ως προς τον τρόπο που αναπαριστά μέσα στο φυσικό κόσμο μια μαγική πραγματικότητα, που δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσαν αυτά να συμβαίνουν ακόμα και σήμερα.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ