ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016: GOAT

Μια αδελφότητα πανεπιστημίου με σαδιστικές ορέξεις

 ★★★☆☆ 

Μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού ενδεχομένως να μην είναι εξοικειωμένο με την έννοια της «αδελφότητας» των Αμερικάνικων πανεπιστημίων, μια εκ των οποίων είναι και το θεμέλιο της ιστορίας του “Goat”.

Κι ενώ οι αδελφότητες αυτές (αποτελούμενες είτε μόνο από αγόρια, είτε μόνο από κορίτσια) θα έπρεπε να έχουν ως σκοπό την κοινωνική εξέλιξη μέσα στο πανεπιστήμιο και τη δημιουργία νέων χόμπι (π.χ. μέσω ομάδων θεάτρου, ποίησης, κτλ) – η αλήθεια είναι ότι αρκούνται σε άπειρα πάρτι (το οποίο φυσικά και δεν είναι από μόνο του κακό), σε δημιουργία ολοένα και πιο κλειστών «κύκλων» και κλικών, και στην διαιώνιση ρατσισμού-σεξισμού-ελιτισμού.

Το παραπάνω αποτυπώνεται στο -γεμάτο τεστοστερόνη- “Goat” πεντακάθαρα, μιας και μας εξιστορείται η “Hell Week”, η εβδομάδα δηλαδή που περνάνε δοκιμασίες οι νεοσύλλεκτοι της αδελφότητας προκειμένου να πάρουν το βάπτισμα του πυρός και να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να λέγονται μέλη της.

Το ενδιαφέρον twist της εν λόγω ιστορίας έγκειται στη χρήση της λέξης «αδερφός» με την κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια του όρου – και οι πολύ καλές ερμηνείες βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι.

goat-red-band-trailer

Το “Goat” μιλάει για την απελπιστική ανάγκη νεαρών αγοριών να ανήκουν κάπου, και για το γεγονός ότι είναι συχνά πρόθυμοι να πατάξουν τις δικές τους ταυτότητες (για να μην αναφερθούμε στην αξιοπρέπεια..) ώστε να αισθάνονται αποδεκτοί. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας Brad, ενώ έχει εσωτερικεύσει την ντροπή και το προφανές μετα-τραυματικό στρες μιας επίθεσης που δέχτηκε από συνομηλίκους του, υπολογίζει στο να ενταχθεί στην αδελφότητα που είναι ο ίδιος του ο αδερφός, Brett, προκειμένου να αποκαταστήσει την την ιδέα που έχει για τον (πληγωμένο, κατά τα κοινωνικά σεξιστικά στερεότυπα) ανδρισμό του. Η ταινία δεν είναι ποτέ σαφής ως προς τα συναισθήματα του Brad ωστόσο, αφήνοντας έτσι ελεύθερους τους θεατές να ερμηνεύσουν και να αναλύσουν την συμπεριφορά του, καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται.

Μπορεί το “Goat” να σοκάρει κάποιους, μπορεί όμως και να παρουσιάζει τα γεγονότα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια πιο υπερβολικά από ό,τι είναι – και αυτό ένας υποψιασμένος ή δύσπιστος θεατής θα το έχει στο νου του καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μπορεί και όχι. Πάντως, όσο τρομερά και αν σας φανούν τα όσα εκτυλίσσονται στο “Goat” όσον αφορά στις συμπεριφορές μέσα στις αδελφότητες, αρκεί μια επίσκεψή σας από οποιοδήποτε δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο και μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί με τις πολιτικές παρατάξεις μέσα σε αυτό, ώστε να καταλάβετε ότι κι εδώ έχουμε εξίσου μεγάλα προβλήματα.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ