ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016: MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE

Η ιστορία δύο ειδών outsiders στο Λονδίνο του '85

 ★★★★☆ 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο φετινό , 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας με αφιερώματα, ένα (και το σημαντικότερο) εκ των οποίων είναι το  «Minority Report: Το ΣΙΝΕΜΑ αγκαλιάζει τις μειονότητες».Η χθεσινή από τις οκτώ προβολές του εν λόγω αφιερώματος ήταν το “My Beautiful Laundrette” (Ωραίο μου Πλυντήριο”).

Η απεχθής -για τους περισσότερους- Μάργκαρετ Θάτσερ και οι αμφιλεγόμενες πολιτικές της έδωσαν ψωμί για πολλούς Βρετανούς κινηματογραφιστές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 (ακόμη και μέχρι σήμερα) , αλλά λίγες ταινίες αναφερόμενες στη θατσερική εποχή είναι τόσο ακριβείς όσο αυτό το indie hit του -κυρίως θεατρικού- σεναριογράφου Hanif Kureishi και του σκηνοθέτη Stephen Frears (“High Fidelity“, “Dirty Pretty Things“).

gallery_286742_24_500745

Ταινίες για την πακιστανική κοινότητα του Λονδίνου είναι σπάνιες, κι έτσι το “My Beautiful Laundrette”, κουβαλάει ακόμα κάτι φρέσκο και συναρπαστικό, τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του προβολή. Μας αφηγείται την ιστορία του Omar (Gordon Warnecke), ενός νεαρού Πακιστανού άνδρα, του οποίου ο θείος, Nasser (Saeed Jaffrey), συμφωνεί στο να τον βοηθήσει την είσοδό του στις επιχειρήσεις, αναθέτοντάς του την ανακαίνιση και τη διαχείριση ενός πλυντηρίου (τα λεγόμενα laundrette της Αγγλίας). Κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι και ο Johnny (νεαρός Daniel Day-Lewis), ένας street punk με ρομαντική ψυχή και παιδικός φίλος του Omar – με τον οποίο καταλήγει κάτι παραπάνω από φίλος στην ενήλικη ζωή.

Ιστορία αγάπης, κοινωνικός σχολιασμός και έμμεση πολιτική σάτιρα κατά ίσα μέρη, το “My Beautiful Laundrette” αποτελεί ένα μοναδικό πορτραίτο της ζωής στην Αγγλία, που ό,τι αποτυπώνεται στην οθόνη συνέβαινε την εποχή που γυρίστηκε στην χώρα. Ωστόσο, δεν ζωγραφίζει μόνο κοινωνικό ρεαλισμό – υπάρχει μία έντονη, αλλά καλοζυγισμένη δόση φαντασίας και ρομαντισμού επίσης.

Ανά σημεία κάποιοι θα βρουν την ταινία αδέξια, αλλά μικρή σημασία έχει, μιας και θα βρείτε ότι είναι ευχάριστο κι απελευθερωτικό να περάσετε το χρόνο σας με αυτούς τους περήφανους outsiders, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να σωπάσουν ή να περιθωριοποιηθούν.

“Everyone has to belong”

 

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ