ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016: ORANGE SUNSHINE

Ψυχεδελικά ναρκωτικά κι αιώνια αγάπη

 ★★★★☆ 

Στο απόγειο της αντι-κουλτούρας της δεκαετίας του ’60 είχε εξαπλωθεί η έντονη φήμη ότι ο κύριος εισαγωγέας των ψυχεδελικών ναρκωτικών ήταν κάτι που ονομαζόταν η “Αδελφότητα της Αιώνιας Αγάπης” – μια οργάνωση τόσο μυστική που πολλοί την θεωρούσαν καθαρά φανταστική. Στην πραγματικότητα όμως, η εν λόγω “Αδελφότητα” δεν ήταν παρά μια ομάδα φίλων, Καλιφορνέζων surfers – πρώιμα παιδιά των λουλουδιών. Το “κεφάλι” της παρέας, και η καρδιά της ιστορίας αποτελεί το αντικαπιταλιστικό ζευγάρι της παρέας που έβαλαν στόχο ζωής να αλλάξουν τον κόσμο μέσω του LSD.

Η ομάδα αυτή έπαιρνε τρελά ρίσκα φέρνοντας ψυχεδελικές ουσίες στο λαό σε μαζικές ποσότητες – και δεν το έκαναν τόσο για τον παράνομο πλούτο που αποκτούσαν σταδιακά, αλλά πιο πολύ για τη μετάδοση του αισθήματος μέσω των ουσιών, για να νιώσουν άπαντες τη “φώτιση” μέσω του LSD. Δεμένοι μέσω των ονείρων τους σχετικά με την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και της εξάπλωσης της ειρήνης, αυτοί οι ιδεαλιστές με το πιο ελεύθερο πνεύμα που μπορεί να έχει άνθρωπος, μετατράπηκαν σε μια αυτοκρατορία λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και ταυτόχρονα επινόησαν (μάλλον άθελά τους) το σύγχρονο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

orangesunshine_featimage2x

Το κεφάλαιο αυτό της ιστορίας των χίπιδων παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά ανεξερεύνητο, και ήρθε η ώρα να μας εξιστορηθεί -έστω και περιληπτικά- μέσω του ντοκιμαντέρ του William A. Kirkley, το οποίο συνδυάζει συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, αλλά και αναπαραστάσεις σκηνών και καταστάσεων.

Ο Kirkley έχει κατασκευάσει αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ως κάποιου είδους ηλιόλουστο ρετρό θρίλερ, με γρήγορη αφήγηση και διασκεδαστικό ρυθμό. Οι αναπαραστάσεις δε, είναι βουβές, γίνονται σε σωστό βαθμό και γυρισμένες και μονταρισμένες έτσι ώστε να μοιάζουν vintage 8mm σπιτικές ταινίες.

Παρότι ντοκιμαντέρ, το “Orange Sunshine” σε ξαφνιάζει με τα περιστατικά που περιγράφει, πολλά εκ των οποίων σχεδόν βγαλμένα από παραμύθι – όπως για παράδειγμα η στενή σχέση της Αδελφότητας με τον ψυχεδελικό γκουρού Timothy Leary. Η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι όμως ανώμαλη αρκετές φορές, από τα άσχημα συμβάντα με την αστυνομία μέχρι τον τραγικό θάνατο ενός μέλους από υπερβολική δόση.

Όλοι οι αφηγητές και πρωταγωνιστές της ιστορίας έχουν μεγαλώσει πια, έχουν ωριμάσει, κανείς τους όμως δεν απολογείται για την προηγούμενη συμπεριφορά του – άλλωστε επιμένουν ότι η αποστολή που είχαν να πετύχουν ήταν στον πυρήνα της και ουσιαστικά φιλανθρωπική.

Τελικά, το πέτυχαν: άλλαξαν τον κόσμο. Θέλουμε να ελπίζουμε προς το καλύτερο.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ