ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016 : STRIKE A POSE

Οι χορευτές της Madonna, μια περιοδεία που άφησε εποχή αλλά και το γλυκόπικρο μετά

 ★★½☆☆ 

Το 1990 η Madonna στο πικ της καριέρας της πραγματοποίησε μια περιοδεία, που το Βατικανό την χαρακτήρισε σατανική. Η »Blond Ambition World Tour» περνούσε μηνύματα για την ελευθερία της έκφρασης, της σεξουαλικότητας και η ίδια η καλλιτέχνιδα έβαζε το λιθαράκι της για τον αγώνα ενάντια στο AIDS (Hey you, dont be silly put a condom on your willie). Στην σκηνή την πλαισίωναν εφτά άντρες χορευτές , που ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με την φήμη, την δόξα και την αναγνωρισιμότητα. Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας , δημιουργήθηκε και το ντοκυμανταίρ »Truth or Dare» ( In Bed With Madonna ) στο οποίο μάθαμε τα πάντα για το backstage της περιοδείας. Ή μήπως όχι; 25 χρόνια μετά , ένα άλλο ντοκυμανταίρ , αυτή την φορά με τον τίτλο »Strike a pose» έρχεται να αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά, απογοητεύσεις , πικρίες, μηνύσεις και πως αυτοί οι εφτά άνθρωποι έφτασαν στην κορυφή μαζί με την star αλλά με το τέλος της περιοδείας τίποτα δεν έμεινε ίδιο.

Ολλανδικής παραγωγής και σε σκηνοθεσία των Ester Gould και Reijer Swaan το »Strike a pose» δεν είναι ένα προβοκατόρικο ντοκυμανταίρ με σκοπό να αποκαλύψει σκάνδαλα. Ακριβώς το αντίθετο. Με μία απλή σκηνοθεσία αλλά και με έμφαση στο ανθρώπινο δράμα ( ίσως σε μερικά σημεία λίγο περισσότερο απ’ότι χρειάζεται), φέρνει τους έξι χορευτές έπειτα από χρόνια μαζί ξανά για να αναλογιστούν τι έγινε, τι πήγε στραβά , τι αναγκάστηκαν να κρύψουν και πως διαχειρίστηκαν αυτό που έζησαν στα είκοσι τους. Διανύοντας την τέταρτη τώρα δεκαετία της ζωής τους , ο καθένας έχει την δική του εξομολόγηση να κάνει. Τρεις από αυτούς μήνυσαν την Madonna, ένας παραδέχεται πως ο εθισμός του στα ναρκωτικά έκαναν την star να αποστασιοποιηθεί και οι άλλοι τρεις έκρυβαν επιμελώς πως ήταν οροθετικοί προκειμένου να μην γίνει γνωστό στα media. Στο τέλος όμως συνειδητοποιούν πως καμία πλευρά δεν χρωστάει τίποτα στην άλλη και πως κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.strike_a_pose_web_large

Χωρίς να δρέπει δάφνες κινηματογραφικής πρωτοτυπίας, το »Strike A Pose» μιλάει για μια ολόκληρη εποχή, αυτή στις αρχές των 90’s, για την gay απελευθέρωση που τότε ήταν εύκολο να την βροντοφωνάζεις από την θέση της Madonna αλλά στο real world κανείς δεν ήταν έτοιμος να την αποδεχθεί και να την υποστηρίξει, ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι που ήταν δίπλα της. Οι σκηνές με την μητέρα του εκλιπόντος χορευτή θύμα του AIDS, δίνουν μια ρεαλιστική δραματική νότα στο όλο σκηνικό αλλά ευτυχώς δεν υποπέφτουν στην παγίδα του μελό.

Το τελευταίο τέταρτο, φόρο τιμής στο »Truth or Dare», ένα ανάλογο παιχνίδι μεταξύ τους θα αποκαλύψει πως το παράπονο από όλους τους είναι ένα: Πως θα ήθελαν να έχουν την Madonna τώρα κοντά τους που είναι μεγάλοι ενήλικες. Και έτσι απλά, συνεχίζει ο καθένας αλλά με το βάρος μιας ανάμνησης που άλλαξε την ζωή τους.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ