ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016: THE EYES OF MY MOTHER & THE GREASY STRANGLER

Γκροτέσκα παραμύθια και μεγαλειώδης οτινανισμός

The Eyes of my Mother

 ★★★☆☆ 

Ιδιαιτέρως καλά τα φετινά σκηνοθετικά ντεμπούτα, με το The Eyes of Μy Mother του Nicolas Pesce να μην αποτελεί εξαίρεση, με το ασπρόμαυρο στυλιζάρισμα και την νοσηρά αποστειρωμένη ατμόσφαιρα να δρομολογούν την όλη δυναμική της ταινίας, η οποία βασίζεται κατά τα άλλα σε ένα παραδσιακό, horror story.

cjkma0bxiaabmeh-large

Όταν μια αιματηρή τραγωδία χτυπήσει το σπίτι της μικρής Francisca, η ίδια θα αναπτύξει μια απρόβλεπτη περιέργεια για τα…μάτια, σαγηνευμένη από τα διδάγματα της μητέρας της, η οποία εργαζόταν ως οφθαλμοχειρούργος.  Με το πέρασμα του χρόνου η σκοτεινή της μανία θα την «καταβροχθίσει» ολοκληρωτικά και η Francisca θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μη μείνει ποτέ μόνη.

Μπορεί το σενάριο του Pesce να αντλεί το υλικό του από κλασικά τρομο-μοτίβα, παρόλα αυτά η σκηνοθετική του προσέγγιση είναι αυτή που κάνει την διαφορά.  Με ασπρόμαυρο καμβά (υποθέτουμε για τον περιορισμό του σοκ, στην θέα του κόκκινου αίματος) και με την πανέμορφη, αισθητικά, χρήση του φωτός (και του σκότους αντίστοιχα), το The Eyes of My Mother αποτελεί ένα μικρό και «ήσυχο», γκροτέσκο παραμύθι για την μοναξιά, τις εμμονές και τα καλά κρυμμένα, οικογενειακά μυστικά πίσω από τις πόρτες.

The Greasy Strangler

1241240_the-greasy-strangler-2

Η πιο ό,τι να’ναι ταινία στην ιστορία των ό,τι να’ναι ταινιών, το The Greasy Strangler είναι μια κινηματογραφική(;) εμπειρία που δεν επιδέχεται βαθμολογίας, κυρίως επειδή δεν μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε καμία κατηγορία.  Απλά είναι αυτό που είναι, δηλαδή ένα ανοσιούργημα επικών και κυρίως, λιγδιασμένων διαστάσεων.

Σε παραγωγή Elijah Wood και Ben Wheatley – καταλαβαίνετε – η ταινία του Jim Hosking πραγματεύεται την ιστορία του Λιγδιασμένου Στραγγαλιστή, ενός τύπου πασαλειμένου με λαρδί, ο οποίος κυκλοφορεί τα βράδια σκοτώνοντας, με τα πλέον ευφάνταστα αποτελέσματα, όλους όσους τόλμησαν να του πάνε κόντρα για τον πιο γελοίο λόγο.  Παράλληλα, γνωρίζουμε την καθημερινότητα του Brayden και του προικισμένου πατέρα του – δεν έχεις ματαδεί τέτοιο ιουυυ – Big Ronnie, οι οποίοι εργάζονται ως ξεναγοί σε χώρους όπου σύχναζαν αλλοτινά αστέρια της ντίσκο.  Μια μέρα ο Brayden θα γνωρίσει την Janet και η σχέση πατέρα-γιου θα δοκιμαστεί για τα καλά.

Αηδιαστικά αστεία, πλαδαρό γυμνό, κλανιές και σιχαμερό σεξ, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά μιας ταινίας, της οποίας τον λόγο της ύπαρξής της γνωρίζουν μόνοι οι δημιουργοί της.  Μην την δείτε αν δεν είστε αποφασισμένοι να την κανιβαλίσετε στο έπακρο μαζί με καλή παρέα που σηκώνει από what the fuck αστεία και ετοιμαστείτε για μια ταινία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ στην ζωή σας.  Δυστυχώς (αλλά και ευτυχώς).

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ