Νύχτες Πρεμιέρας – Παρασκευή 27/9: Το REEL ήταν εκεί

To Reel.gr δίνει το παρόν στις προβολές του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας με ανταποκρίσεις από τις προβολές κριτικές των ταινιών που παρακολούθησε και προτάσεις για...

To Reel.gr δίνει το παρόν στις προβολές του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας με ανταποκρίσεις από τις προβολές κριτικές των ταινιών που παρακολούθησε και προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Το πρόγραμμα των προβολών μπορείς να το δεις εδώ ή να το κατεβάσεις σε PDF εδώ.

Τι είδαμε χτες

Jiseul

Στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας, οι κάτοικοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε σπηλιές, μετά τους σκληρούς διωγμούς απέναντι σε κομμουνιστές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Βασισμένος σε πραγματική ιστορία, σε μία «μαύρη» στιγμή για τη χώρα του, ο Meul O. μας δίνει μία ασπρόμαυρη εικόνα των τραγικών γεγονότων του 1948, χαρακτηριζόμενη από μαεστρική σκηνοθεσία και επιβλητική φωτογραφία. Αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη των δακρύβρεχτων μελοδραματικών σκηνών, επιλέγει να διηγηθεί τις ιστορίες των χωρικών, χωρίς να εστιάσει σε κάποιον συγκεκριμένα, συντάσσοντας ένα υπέροχο αντιπολεμικό φιλμ-σπουδή εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος, μη φοβούμενος να δείξει τη βαναυσότητα των διωγμών σε απόλυτο βαθμό. Οι κλειστοφοβικοί χώροι γίνονται εργαλείο στα χέρια του πάρα πολύ ταλαντούχου σκηνοθέτη και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο πάντα εξαιρετικό φεστιβάλ του Sundance μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένο.

4/5

Παναγιώτης Μήτσικας

Cheap Thrills

To σκηνοθετικό ντεμπούτο του E.L Katz, “Cheap Thrills”, αποτελεί το κινηματογραφικό παιδί του παντρέματος της μαύρης κωμωδίας και ενός κοινωνικού σχολιασμού, υπερβολικά εμφανούς για να τον προσπεράσεις. Όταν δυο φίλοι από τα παλιά συναντιούνται τυχαία μετά από χρόνια, αντιλαμβάνονται πως οι αφραγκιές αποτελούν το νέο, κοινό τους στοιχείο. Μέχρι την στιγμή που ένα ζευγάρι αρχίσει να τους προκαλεί σε ένα σωρό περίεργα στοιχήματα και καπρίτσια με το αζημίωτο. Και είναι μπόλικο αυτό το αζημίωτο. Το “Cheap Thrills” είναι μια ταινία για ανεκτικά στομάχια, φθηνή και καλοπαιγμένη, που τοποθετεί στο προσκήνιο της υπόθεσης την αιώνια ταξική πάλη ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, οδηγώντας στα άκρα τόσο την ανία των πλουσίων, όσο και την ανάγκη του ταπεινού οικογενειάρχη να συντηρήσει το σπιτικό του με κάθε τρόπο…Βία, ξόφαλτσα ηθικολογικά μηνύματα και μια περιρρέουσα «Funny Games» διάθεση (η μουσική και οι τίτλοι τέλους το δηλώνουν ξεκάθαρα), αποδεικνύουν αν μη τι άλλο τον λόγο για τον οποίο η συγκεκριμένη ταινία δεν παίρνει ποτέ ολοκληρωτικά στα σοβαρά τον εαυτό της. Ούτε και ακριβώς στα αστεία.

3/5

Βαρβάρα Κοντονή

Επίσης χτες είδαμε και το sold out Luton για το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τι να δεις σήμερα

Σήμερα παίζονται αρκετές καλές ταινίες στο φεστιβάλ, όπως το Don Jon και το Ain’t them bodies Saints που είχαμε συμπεριλάβει στο αφιέρωμα μας για τις 20 ταινίες που προτείνουμε να δεις. Επίσης προβάλλεται το ντοκιμαντέρ για τους National που είδαμε και έχουμε κριτική εδώ, το Cheap Thrills που διάβασες παραπάνω  και το Coldwater για το οποίο μπορείς να διαβάσεις την άποψη μας εδώ. Αν παρόλα αυτά θέλεις μια διαφορετική προταση τότε δες

Ο Εχθρός μου

20.00, Δαναός 1

Ο σκηνοθέτης της “Πίσω Πόρτας” υπογράφει την σκηνοθεσία της ταινίας που μιλά για έναν καθημερινό άνθρωπο, ο οποίος θα έρθει σε απόγνωση όταν μια συμμορία θα ληστέψει το σπίτι του, οδηγώντας τον να πάρει τον νόμο στα χέρια του.

Δείτε όλα αυτά που είδαμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Διαβάστε το ημερολόγιο ενός φεστιβαλικού σινεπαρμένου

Διαβάστε τις πληροφορίες για τα εισιτήρια και από πού μπορείτε να τα προμηθευτείτε 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ