Ο Αγγελιoφόρος Πρέπει Να Πεθάνει – Kill The Messenger (2014)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Michael Cuesta
Σενάριο: Peter Landesman, Gary Webb(βασισμένο στο βιβλίο του), Nick Schou(βασισμένο στο βιβλίο του)
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Renner, Mary Elizabeth Winstead, Barry Pepper
Διάρκεια: 112’
Χώρα: USA
Διανομή: Odeon

 

kill_the_messenger_ver2_xlg«Κάποιες ιστορίες είναι πολύ αληθινές για να δημοσιοποιηθούν», παραδέχεται κυνικά ένας χαρακτήρας απευθυνόμενος στον Gary Webb. Ο Webb είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της νέας ταινίας του δημιουργού του Homeland, Michael Cuesta, ονόματι «Kill The Messenger». Επίσης, είναι πραγματική προσωπικότητα, και το σενάριο του Peter Landesman είναι βασισμένο στο βιβλίο του Dark Alliance. To φιλμ ευτυχεί να διαθέτει ως πρωταγωνιστή τον Jeremy Renner, στην αναμφίβολα πιο ώριμη ερμηνεία του μετά το «The Hurt Locker», μία εμφάνιση που αποτελεί τον νούμερο ένα λόγο για να παρακολουθήσετε αυτό το ήσυχο κατασκοπικό δράμα που είναι κάπως flat και χωρίς κορύφωση.

Ο Gary Webb είναι ένας δημοσιογράφος που απασχολείται στη San Jose Mercury News, μία μικρή αμερικανική εφημερίδα. Όταν θα φτάσει στα χέρια του ένα απόρρητο έγγραφο της κυβέρνησης, που αποκαλύπτει πως οι Contras(ομάδα που εκπαιδεύτηκε από τη CIA για να πολεμήσει τους Sandinistas) είναι υπεύθυνοι –εν γνώσει της CIA- για την έξαρση του κρακ στον Αφρο-αμερικανικό πληθυσμό των ΗΠΑ, θα αποφασίσει να φτάσει στην άκρη του νήματος. Αυτό όμως είναι ένα πολύ μοναχικό ταξίδι για τον Webb, ο οποίος θα ταξιδέψει μέχρι και τη Νικαράγουα ώστε να συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει τα συστημικά media και τις σκοτεινές μεθόδους των μυστικών οργανώσεων που θέλουν να τον αποτρέψουν.

Πόσο δύσκολο μας φαίνεται στην Ελλάδα του σήμερα, να ταυτιστούμε με ένα αδέκαστο δημοσιογράφο που είναι αποφασισμένος να αψηφήσει το τεράστιο κόστος για να δημοσιοποιήσει την αλήθεια. Ο Gary Webb, γράφοντας το κομμάτι του «Dark Alliance», άρχισε να δέχεται πόλεμο από παντου. Από τη New York Times που δε μπορούσε να δεχτεί πως μία τοπική εφημερίδα είχε τέτοιο θέμα, μέχρι τη CIA που δε γινόταν να παραδεχτεί τέτοιο σκάνδαλο –τουλάχιστον τότε. Όσον αφορά την κατάληξη των περιπετειών του, θα σας λυθεί η απορία στο τέλος της ταινίας.

Ο Michael Cuesta ενεργεί ορθώς στον τομέα της κλιμακούμενης έντασης. Στην «καυτή πατάτα» όμως της διατήρησης του κλίματος, αποτυγχάνει, καταφεύγοντας σε μελοδραματισμούς και περισσότερες από τις αναγκαίες, πτυχές της οικογενειακής ζωής του Webb. Τα ξεκάθαρα ατού του φιλμ είναι δύο: ο Jeremy Renner στα καλύτερα του μετά το Hurt Locker, και ο σπουδαίος Sean Bobbit στη διεύθυνση φωτογραφίας. Ο πρώτος συνεχίζει ότι ξεκίνησε πέρυσι, αφήνοντας πίσω του την macho περίοδο της καριέρας του για ένα πολύ πιο άνετο approach που βρίθει αυτοπεποίθησης: η άνεση του σε κάθε σκηνή φαίνεται από χιλιόμετρα, η επιτηδευμένη απουσία star quality από την ερμηνεία του είναι καλοδεχούμενη. Ο δεύτερος, μετά το «12 Years a Slave», έχει περισσότερη ελευθερία, ακολουθώντας μανιακά τον πρωταγωνιστή του, σαν να βρίσκεται στο κατόπι του.

Το «Kill The Messenger» έχει αρκετά καλά στοιχεία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυρίως ως ταινία ερμηνείας. Είναι αρκετό για να περάσετε καλά στο σινεμά, όσο κι αν δεν είναι σε καμία περίπτωση «μεγάλη ταινία».

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ