Ο Δικαστής – The Judge (2014)

Το “The Judge” μοιάζει κάπως ετεροχρονισμένο και δίχως υποθεσιακό προσανατολισμό.


 


Σκηνοθεσία: David Dobkyn
Σενάριο: Nick Schenk, Bill Dubuque, David Dobkyn
Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Junior, Robert Duvall, Vera Farmiga
Διάρκεια: 141’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Village

 

The_Judge_2014_film_posterΈνας αλαζονικός μεγαλοδικηγόρος από το Σικάγο, καλείται να γυρίσει πίσω στην γενέτειρά του στο Carlinville της Ιντιάνα, προκεμένου να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του. Εν μέσω ενός άτυπου, οικογενειακού reunion με τους δυο του αδελφούς, ο Hank θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με το γηρασμένο μένος και την γονεϊκή πικρία του δικαστή πατέρα του Joseph (Robert Duvall). Η σχέση τους θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο, όταν ο Hank αναλάβει να υπερασπιστεί τον “judge”, μετά τις υποψίες για φόνο που τον βαραίνουν, υποψίες που μπορούν να θέσουν σε εν δυνάμει κίνδυνο, όλη την σεβαστή και μακρά, μέχρι τότε, πορεία του δικαστικού του λειτουργήματος.

Όταν συναντώνται στην ίδια ταινία οι καλλιτεχνικά ευφυείς προσωπικότητες των Robert Duvall και Robert Downey Jr., είσαι σίγουρος πως δύσκολα κάτι θα πάει στραβά, καθώς θες η αυταπόδεικτη υποκριτική εμπειρία χρόνων του ενός, θες και το ανεπιτίδευτο star quality του άλλου, περιμένεις μια ερμηνευτική σύζευξη πληθωρική και ενδιαφέρουσα. Υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο-και μόνο-το “The Judge” πετυχαίνει τον στόχο του, καθώς στο σύνολό της η ταινία του David Dobkin, απλά σκουντουφλάει εκνευριστικά επίμονα σε ένα συμπίλημα δραματικών κλισέ.

Γνωστός από τις κωμωδίες “Wedding Crashers”, “Fred Claus” και “The Change-Up”, o Dobkin επέλεξε να δοκιμαστεί σε κάτι ολίγον κοινωνικό, με μικρές πινελιές δικαστικού δράματος και μια απαραίτητη δόση vintage ρομάντζου, με την μεγαλύτερη αστοχία να εντοπίζεται στην σεναριακή απροσδιοριστία του “The Judge”, ένα φιλμ ολοκληρωτικά αναποφάσιστο ως προς τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει.

Με την προβληματική των σχέσεων της οικογένειας, αλλά και την γλυκερή θύμηση των παιδικών αναμνήσεων-οι οποίες προβάλλονται ασταμάτητα στο φιλτραρισμένο format της super 8 κάμερας του μικρότερου και αδιόρατα «άρρωστου» αδελφού-να προτάσσονται εμφανώς, δεν μένει και πολύς αφηγηματικός χώρος για την ανάδειξη της δικαστηριακής πλευράς της ιστορίας.

Αν και οι δυο Robert μαζί συναπαρτίζουν ένα αποτελεσματικό δίδυμο «πατέρας-γιος σε σύγκρουση», δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο και με το πάτσγουορκ σενάριο των Nick Schenk και Bill Dubuque, που μοιάζει υπερβολικά φιλόδοξο μέσα στην κλισέ ύπαρξή του.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βαρύδγουπο της απομυθοποίησης του αμερικάνικου ονείρου, όπως αυτό τσαλακώνεται στην μια και μόνο μεγαλειώδη σκηνή του μπάνιου, ο Dobkin ντύνει το γουστόζικο «εγώ» του Iron Man με το καλοσιδερωμένο κοστούμι ενός δικηγόρου που επαναπροσδιορίζει μια ζωή ολόκληρη, με μια επιστροφή στο σπίτι. Στρώνοντας τον δρόμο του γυρισμού με μικρές βόμβες ενοχής- μια παλιά αγάπη, ένας πληγωμένος αδελφός, ένας αδαμάντινου πείσματος πατέρας- ο Dobkin μένει μόνο στην επιφάνεια μιας οικογενειακής συνδιαλλαγής, που θα μπορούσε να γίνει η βάση ενός στιβαρού δράματος, χωρίς τους εκβιαστικούς συναισθηματισμούς και το σεναριακό πασάλειμμα του τωρινού αποτελέσματος.

Με την Verga Farmiga, τον Vincent D’ Onofrio και τον Billy Bob Thornton να συμπληρώνουν το cast, το “The Judge” μοιάζει κάπως ετεροχρονισμένο και δίχως υποθεσιακό προσανατολισμό, γεγονός που στερεί σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ταλαντούχων πρωταγωνιστών να κάνουν κάτι παραπάνω.

Αν έχεις δει το “August: Osage County” με την Meryl Streep και την Julia Roberts, τότε δες το “The Judge” μόνο για το κάτι διαφορετικό του Robert Downey Jr. και τον καταπληκτικ΄Duvall, καθώς μάλλον μιλάμε τελικά, για την ανδρική εκδοχή της περσινής ταινίας τουJohn Wells και αυτό γιατι οι ομοιότητες είναι πολύ περισσότερες, απ’ ότι θα θέλαμε.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ