Ο Γιος του Σαούλ – Son of Saul (2015)

Η σημασία της ταινίας του Nemes σήμερα είναι τρομακτική

 ★★★★★ 

Σκηνοθεσία: László Nemes
Σενάριο: László Nemes, Clara Royer
Πρωταγωνιστούν: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont
Διάρκεια: 107’
Χώρα: Ουγγαρία
Διανομή: FilmTrade

sdmpiehxmu5612840b7a69fΟ άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του μέχρι και σήμερα, έχει αποδείξει πως είναι ικανός να αντέξει κάτω από έως και αδιανόητα δύσκολες καταστάσεις. Στην ποικιλία αυτών, η σταθερά που τον διατηρεί στην επιφάνεια είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειάς του. Μπορεί να κάνει εκπτώσεις παντού, όμως στον πυρήνα του πάντα θα κρατά εκείνη, στην οποία βρίσκονται τα τελευταία ψήγματα του εαυτού του.
Ένα ισχυρό αίσθημα όπως αυτό είναι αναπόφευκτο πως στο κομμάτι της πολιτικής, και συγκεκριμένα της κοινωνικής πραγματικότητας, μπορεί να φέρει εμπόδια στην άρχουσα τάξη, όταν προσπαθεί να υπονομεύσει -κι άλλο- τους ταξικά κατώτερους από εκείνη. Απέναντι λοιπόν σ’ αυτό το γεγονός, ήρθε μια ιδεολογία ικανή να λυγίσει τον οποιοδήποτε με τον πιο αναίσχυντο τρόπο: ο φασισμός.

Με τη συγκεκριμένα επιλεκτική χρήση του ρατσισμού, ο φασισμός κατορθώνει να προσβάλλει κατευθείαν από τη μία το χαρακτήρα και την υπόληψη ενός ανθρώπου, ενώ από την άλλη εξευτελίζει τις αξίες του, εκμηδενίζοντας συνολικά την αξιοπρέπειά του. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό να επιτευχθεί αυτό. Απαιτείται ταυτόχρονη χρήση κάθε δυνατής μορφής βίας, ώστε να αποδεικνύεται και στην πράξη η ανικανότητα του θύματος να υπερασπιστεί τον ίδιο του τον εαυτό.
Απόλυτη ενσάρκωση του μίσους και το “ιδανικό” εργαλείο για τον ύστατο εξευτελισμό, δεν ήταν τίποτα άλλο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Εργοστάσια πτωμάτων, για τα οποία οι λέξεις δεν αρκούν να περιγραφεί η φρίκη. Ό,τι συνέβαινε στη μέχρι τότε ζωή του καθένα που έμπαινε στα στρατόπεδα, έμοιαζε σα να μην είχε υπάρξει. Το χειρότερο, η θύμησή τους έφερνε πιο κοντά την καταστροφή.

Στον πυρήνα του παροξυσμού, το κύκνειο άσμα της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου να κάνει πράξη μια τελευταία “κανονική” διαδικασία. Η εμμονή του τον καθιστά εγωιστή; Μπορεί, είναι όμως το μοναδικό που τον κρατά στη ζωή, και σημαντικότερο, δεν του στερεί τα λογικά. Πώς αλλιώς να κρατηθεί ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών;
Η σημασία αυτής της ταινίας σήμερα είναι τρομακτική. Όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε αντίκτυπο. Ο Nemes γεμίζει τις κόρες των θεατών με οδύνη. Για όσα συμβαίνουν στον ήρωα, αλλά ακόμα περισσότερο για όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα. Άνθρωποι που πέρασαν από την κόλαση, βλέπουν την επιστροφή των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αν δεν είναι αυτό μια αποτυχία, τότε τι είναι; Το μίσος κάνει και αυτό την επανεμφάνισή του, με κάθε άλλο παρά παραπλανητική όψη. Τείχη υψώνονται απέναντι σε κατεστραμμένες ζωές.

Η συντριβή του ανθρώπου.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ