Ο Λογιστής – The Accountant (2016)

Θες να αγαπήσεις αυτή την ταινία, αλλά αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο εύκολο

 ★★☆☆☆ 

Σκηνοθεσία: Gavin O’Connor
Σενάριο: Bill Dubuque
Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal, John Lithgow
Διάρκεια: 128′
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Tanweer

the-accountant-gr-posterΕάν δεν τα πάτε καλά με τα μαθηματικά αυτή η ταινία θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα πιο άχρηστοι, αλλά με λιγότερα προβλήματα, ίσως: ο Ben Affleck βρίσκεται στο ρόλο ενός λογιστή που δουλεύει για διάφορες εγκληματολογικές οργανώσεις, οι οποίες λειτουργούν κι έχουν κέρδη με οικονομικές απάτες, οι οποίες θα ήταν αδύνατο να λάβουν χώρα χωρίς τη βοήθεια αυτού, του Christian Wolff δηλαδή, ο οποίος τυχαίνει να είναι μια μαθηματική ιδιοφυία με χρονικό αυτισμού.

Όπως είναι λογικό (αλλιώς δεν θα είχαμε ταινία), τα πολλαπλά εγκλήματα αρχίζουν να αποκαλύπτονται και πολλοί μπαίνουν στο στόχαστρο – ο Christian μέσα σε αυτούς φυσικά.

Το σενάριο βασίζεται αρκετά σε flashbacks, τα οποία δείχνουν την δύσκολη παιδική ηλικία του πρωταγωνιστή, αλλά και το πώς έμαθε (ή όχι) να γιατρεύει τις πληγές του και να βάζει κάτω τους εχθρούς του – κυριολεκτικά.

Γενικότερα το “The Accountant” είναι μια ταινία όπου όλοι οι κύριοι χαρακτήρες έχουν από ένα προβληματικό παρελθόν ή έστω μια ιστορία από πίσω τους που να δικαιολογεί τις πράξεις τους. Ακόμα κι έτσι όμως, η ιστορία φαίνεται βεβιασμένη εντέλει, μάλιστα πρέπει να περιμένετε 1 ώρα και 45 λεπτά, μιας και στο τελευταίο 15λεπτο είναι που ξεκαθαρίζει το τοπίο και τα plot twists διαδέχονται το ένα το άλλο καταιγιστικά.

Ομολογουμένως θες πολύ να αγαπήσεις αυτήν την ταινία, που είναι μεν δράσης, αλλά έχει ως πρωταγωνιστή έναν αυτιστικό τύπο που όμως αλλάζει τα φώτα στους πάντες, μιας και η πάθησή του χρησιμοποιείται πιο πολύ ως πηγή δύναμης, παρά ως εμπόδιο. Δυστυχώς όμως το επιμύθιο της ταινίας δεν είναι αυτό.

Εις βάρος της, το “The Accountant” ηθικολογεί με έναν παράδοξο τρόπο προκειμένου να δικαιολογήσει τις πράξεις του πρωταγωνιστή του, χρησιμοποιώντας την ψυχική κατάσταση του Christian ως μέσο για να γυρίσει τους ηθικούς κανόνες με το μέρος του σε κάθε περίσταση.

Δεν μπορείς όμως και να μισήσεις την ταινία, μιας και είναι αρκετά αδέξια για να τοκ άνεις, τουλάχιστον όχι μέχρι να καταλάβεις ότι ουσιαστικά τονίζει ότι δεν έχει σημασία τι κάνεις για να ζήσεις, αρκεί αυτά που κερδίζεις να πηγαίνουν σε έναν καλό σκοπό, φιλανθρωπικό ή μη – πάντα σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες που το ίδιο το σενάριο χτίζει.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ