Ο Μόνος Επιζών – Lone Survivor (2013)

...


 

Γράφει ο Δημήτρης Βαρελάς


Σκηνοθεσία: Peter Berg
Σενάριο: Peter Berg, (βασισμένο στο βιβλίο των) Marcus Luttrell, Patrick Robinson
Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch
Διάρκεια: 121’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή:Audio Visual

 

15b1f963b1a338d15cbcb812d573af4fΒασισμένο σε αληθινή ιστορία ηρωισμού, θάρρους και προσαρμοστικότητας, το Lone Survivor αφηγείται την απίστευτη ιστορία τεσσάρων Αμερικανών καταδρομέων του Πολεμικού Ναυτικού σε μια μυστική αποστολή στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, με στόχο να καταγράψουν τη δραστηριότητα του Αχμάντ Σα, ενός υψηλά ιστάμενου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα. Παγιδευμένοι στα ορεινά του Αφγανιστάν απέναντι σε μια μεγάλη ετοιμοπόλεμη ομάδα Ταλιμπάν και σε ηθικά διλήμματα που θα καθορίσουν τη ζωή τους, οι τέσσερις άνδρες καλούνται να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να μείνουν ενωμένοι στη μάχη μέχρι το τέλος. Πέντε μέρες αργότερα, μόνο ένας από αυτούς τους στρατιώτες θα μείνει ζωντανός.

Η σκηνοθεσία του Peter Berg (Battleship, Hancock) είναι ουσιαστικά ένα από τα λίγα πράγματα που αξίζουν σε αυτή την ταινία. Καταφέρνει να προσδώσει τον ρεαλισμό που απαιτείται από μια τέτοιου είδους ταινία και σε συνδυασμό με την καθαρή φωτογραφία, το καταιγιστικό μοντάζ και τον εκπληκτικό ήχο (υποψηφιότητες για 2 Oscars) φέρνει εις πέρας το καθήκον του. Το πρόβλημα έρχεται με το σενάριο, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Το θέμα είναι πως όσο συγκλονιστικό και αν ήταν το πραγματικό συμβάν, η μεταφορά του σε σενάριο έχει γίνει με τρόπο που φαίνεται φτηνό, ψεύτικο και διδακτικό…

Οι αρχικές σκηνές παρουσίασης των χαρακτήρων είναι στερεοτυπικό δείγμα ταινιών είδους. Τα ¨διλήμματα¨ που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις πρωταγωνιστές-στρατιώτες και οι διάλογοι που τα συνοδεύουν είναι τουλάχιστον ατυχώς διατυπωμένα. Οι διαμάχη και οι σκηνές της σύρραξης είναι αυτό που σε κρατάει για λίγο ¨μέσα¨… απλά αυτά που συμβαίνουν φαίνονται εξωπραγματικά και υπερβολικά. Το τελευταίο κομμάτι έρχεται και αποτελειώνει τις όποιες ελπίδες , καθώς κάτι που μόνο ως ¨αμερικανιά» και προπαγάνδα δεν αξίζει σε μια μεγάλη παραγωγή στην εποχή μας.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ