Ο Συγγραφέας – Un homme ideal (2015)

Ένα έξυπνο και καθηλωτικό ανά σημεία θρίλερ

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Yann Gozlan
Σενάριο: Yann Gozlan, Guillaume Lemans
Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Ana Girardot
Διάρκεια: 104′
Χώρα: Γαλλία
Διανομή: FilmTrade

1Ο ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος νέος ηθοποιός Pierre Niney αφήνει πίσω του το “Yves Saint Laurent” για να υποδυθεί κάτι πιο κοντά σε Tom Ripley σε αυτό το αγωνιώδες θρίλερ μιας αναπάνττεχης διπλής ζωής. Το “Un Homme Ideal” είναι η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη/σεναριογράφου Yann Gozlan και αντλεί έμπνευση από κλειστοφοβικά μυθιστορήματα του είδους.

Ο Niney βρίσκεται στο ρόλο του φιλόδοξου συγγραφέα Mathieu, ο οποίος δεν έχει και πολύ ταλέντο γι αυτό και δεν έχει βρει την αναγνώριση που περιμένει. Έχει βαλτώσει σε μια δουλειά που δεν θέλει, αλλά βγάζει τα προς το ζην και ξαφνικά η τύχη του χαμογελά – όχι για πολύ όμως. Βρίσκει ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα που το περνάει ως δικό του. Αυτό εκδίδεται, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και του ανοίγεται μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες, προσωπική επιτυχία και πλούτο. Δεν αναμένεται όμως να διαρκέσει,αφού όλοι περιμένουν το… δεύτερο μυθιστόρημά του, το οποίο φυσικά και δεν έχει την έμπνευση να το γράψει, πόσο μάλλον να υπερβεί την επιτυχία του πρώτου. Έτσι, αντιμετωπίζοντας μέχρι και την πιθανή απώλεια της κοπέλας του, Alice (Ana Girardot, “Les Revenants”), ο Mathieu αναγκάζεται να καταφύγει σε εγκληματικές πρακτικές με σκοπό να κρύψει από όλους την αλήθεια.

Η ομορφιά του σεναρίου βασίζεται στο ότι περνάει απαλά πάνω από όλα τα στοιχεία της αφήγησης, ώστε να μας δείξει εντέλει ότι όλες οι πηγές της ευημερίας του πρωταγωνιστή είναι αυτές που καταλήγουν αβάσταχτες υποχρεώσεις του. Ο κακόμοιρος (;) νεαρός ήθελε μια καριέρα στη συγγραφή βιβλίων πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν σκέφτηκε ποτέ την ανάγκη και, στην περίπτωσή του, την ανικανότητά του να γράψει ένα δεύτερο μυθιστόρημα μετά από τις άκρως αναμενόμενες επικείμενες πιέσεις του εκδότη του. Στην καρδιά του προβλήματος δε υπάρχουν και οι γονείς της Alice, οι οποίοι έχουν στηρίξει την αποδοχή του ‘γαμπρού’ τους σχεδόν εξολοκλήρου στο ταλέντο που υποτίθεται ότι έχει.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο Gozlan κρατιέται πολύ κοντά στην οπτική γωνία του Mathieu προκειμένου να έχει το κοινό σε αναμμένα κάρβουνα, παραλείπει να χτίσει ολοκληρωμένα τον χαρακτήρα της Alice, παρόλο που η Girardot εντυπωσιάζει με την σπιρτάδα και την φινέτσα της. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στην ιστορία, μιας και αυτή είναι αρκετά ώριμη ώστε να είναι εξπέρ στην ανάλυση συγγραφικών κειμένων, από την άλλη είναι αρκετά αφελής ώστε να χάφτει ό,τι της πουλάει ο καλός της προκειμένου να δικαιολογήσει την όλο και πιο παράλογη συμπεριφορά του. Κάτι δεν κολλάει.

Παρά κάποιες ελλείψεις στην δομή των χαρακτήρων όμως, το “Un Homme Ideal” παραμένει ένα έξυπνο και καθηλωτικό ανά σημεία θρίλερ, το οποίο δανείζεται σωστά στοιχεία από τις εμπνεύσεις του, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρκετά φρέσκο.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ