Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας – Michael Kohlhaas (2013)

Βασισμένο στο βιβλίο του Heinrich von Kleist, το “Michael Kohlhaas” εξετάζει την ηθική ενός ανθρώπου που στέκεται ακλόνητος στις αξίες και τα πιστεύω του, ακόμα κι αν φτάνει σε μεθόδους σκληρές, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια του.


 


Σκηνοθεσία: Arnaud des Pallières
Σενάριο: Christelle Berthevas, Arnaud des Pallières, (βασισμένο στο βιβλίο του) Heinrich von Kleist
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot
Διάρκεια: 122’
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία
Διανομή:Spentzos, Seven

 

poster_1Με το μεγάλο βραβείο του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ των Βρυξελλών στις αποσκευές του, το “Michael Kohlhaas” αρχίζει την πορεία του στις ελληνικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Φιλοδοξώντας να κατακτήσει το κοινό, ως ιστορία εκδίκησης και αμφισβήτησης της εξουσίας, το φιλμ του Arnaud Des Pailleres είναι ένα ιστορικό δράμα εποχής που ευτυχεί να διαθέτει ως πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Mads Mikkelsen. Παρ’όλα αυτά, πέρα από τα υπέροχα τοπία και την υποβλητικές ορχηστρικές συνθέσεις, δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο να συγκινήσει τον θεατή, μην μπορώντας να διαφύγει από την ταμπέλα ενός ακόμα βαρετού χρονικού που βασίζεται σε βιβλίο.

Ο Michael Kohlhaas είναι ένας έμπορος το 16ο αιώνα στη Γαλλία, που ασχολείται με τις αγοραπωλησίες αλόγων. Ζει μία τυπική, καλή οικογενειακή ζωή με τη γυναίκα του και την κόρη τους. Σε ένα από τα ταξίδια του, επισκεπτόμενος έναν φεουδάρχη, θα νιώσει την αδικία στο «πετσί» του, όταν τα άλογα του πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης. Αποφασισμένος να βρει το δίκιο του, θα προσπαθήσει να κινηθεί νομικά, αλλά σύντομα θα ανακαλύψει πως του έχει στερηθεί κι αυτό το δικαίωμα, καθώς υπάρχει γνωστός του «θύτη» στο νομικό συμβούλιο. Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για τον Kohlhaas θα είναι η δολοφονία της γυναίκας του, γεγονός που θα τον ωθήσει να συγκεντρώσει λαό και να αρχίσει τις επιθέσεις στα γύρω χωριά.

Βασισμένο στο βιβλίο του Heinrich von Kleist, το “Michael Kohlhaas” εξετάζει την ηθική ενός ανθρώπου που στέκεται ακλόνητος στις αξίες και τα πιστεύω του, ακόμα κι αν φτάνει σε μεθόδους σκληρές, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια του. Υπάρχουν μάχες, αλλά στην οθόνη μας δε φτάνει ούτε στάλα αίματος. Υπάρχουν σφαγές, αλλά δεν θα ακούσουμε ούτε μία δραματική κραυγή και το μόνο που θα μας πείσει για την αγριότητα των εχθροπραξιών είναι μία σκηνή κρεμάσματος. Όλο το έργο κινείται με ανάλογο μινιμαλισμό, ιδιαίτερα στις ανύπαρκτες εκφράσεις των προσώπων, που δε θα τους δούμε να γελούν ή έστω να μειδιάζουν. Όλο αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τα αχανή τοπία –υπέροχα τα locations του φιλμ και η φωτογραφία- και το soundtrack που μοιάζει να υπερκερνά την ίδια την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της.

Όσον αφορά τον Mikkelsen, είναι ξεκάθαρο και χιλιοειπωμένο πως πρόκειται για έναν ηθοποιό ανυπέρβλητης ποιότητας στην ερμηνεία του, όμως τον έχουμε συνηθίσει και σε πιο μεστές εμφανίσεις. Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στον πολύ σημαντικό χαρακτήρα του κληρικού, τον οποίο ενσαρκώνει ο εξαίρετος Dennis Lavant(τον είχαμε θαυμάσει και στο Holy Motors). Είναι ο χαρακτήρας που θα εμφυτεύσει τον «σπόρο» της αμφιβολίας στον Kohlhaas, περί του ηθικού χαρακτήρα της αποστολής του, κομβικό σημείο στην κατα τ’άλλα άκαμπτη εξέλιξη του σεναρίου.

Τελείως flat και μονοδιάστατο, το «Michael Kohlhaas» αποτυγχάνει να μας κρατήσει το ενδιαφέρον. Μπορεί να φαίνεται πολύ απλοϊκό σαν φράση, αλλά χαρακτήρίζει απόλυτα το φιλμ: είναι αφάνταστα βαρετό.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ