Οδηγός Ευτυχίας – Maps to the Stars (2014)

Aδυσώπητη, δηλητηριώδης και ανηλεής σάτιρα της «Μέκκας του Κινηματογράφου»


Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: Wagner Moura
Πρωταγωνιστούν: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Evan Bird
Διάρκεια: 111
Χώρα: ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία
Διανομή: Hollywood

maps_to_the_stars_ver4_xlgΠολλά μπορούν να ειπωθούν για τον David Cronenberg, αλλά το πιο βέβαιο από αυτά είναι πως δεν κάνει ποτέ ταινία που θα ξεχάσεις γρήγορα. Ακόμη κι αν σε πολλά φιλμ του, θες να διαγράψεις από τη μνήμη σου τα όσα νοσηρά είδες, είναι σίγουρο πως θα επιστρέψεις ξανά –στην ίδια ταινία- για να βιώσεις και πάλι αυτό το ακαταμάχητα ενδιαφέρον σύμπαν του Καναδού. Το, μέχρι πρότινος, τελευταίο πόνημα του Cronenberg ήταν το “Cosmopolis”, μία ταινία που απογοήτευσε μεγάλη μερίδα του κοινού, τώρα όμως, επιστρέφει δριμύτερος με μία από τις καλύτερες δουλειές του τα τελευταία χρόνια.

Το “Maps to The Stars” οδηγεί τον πάλαι ποτέ άρχοντα του σωματικού τρόμου, σε ένα διαφορετικό είδος βίας, την ψυχολογική, το βάρος της φήμης και τον υπέρ πάντων αγώνα ώστε να πετύχει κάποιος στο Χόλιγουντ. Σε αυτή την αδυσώπητη, δηλητηριώδη και ανηλεή σάτιρα της «Μέκκας του Κινηματογράφου», ο Cronenberg δε σταματά λεπτό να κριτικάρει τις «τοξικές» σχέσεις και συνήθειες που επικρατούν εκεί, καταφέρνοντας –ως συνήθως- να πάρει το 100% από τους ηθοποιούς του.

Η Agatha(Mia Wasikowska) είναι ένα νεαρό κορίτσι που, όπως εκατομμύρια άλλες πριν από αυτή, έρχεται στο Χόλιγουντ με όνειρα και ελπίδες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στον Jerome(Robert Pattinson), έναν σωφέρ που γνωρίζει, ήρθε στο Χόλιγουντ για να βοηθήσει την Carrie Fisher(την πραγματική) να γράψει ένα βιβλίο. Τελικά, θα καταλήξει προσωπική βοηθός της Havana Segrand(Julianne Moore) μίας ηθοποιού με μεγάλη έφεση στις καταχρήσεις, η οποία ζούσε πάντα στη σκιά της μητέρας της, μιάς λατρεμένης από τον κόσμο ηθοποιού που πέθανε νέα και όμορφη. Η Havana επισκέπεται τακτικά έναν πάμπλουτο προπονητή και γκουρού αυτο-βοήθειας, ονόματι Stafford Weiss(John Cusack). Ο Stafford είναι παντρεμένος με την Christina(Olivia Williams) και μαζί έχουν έναν 13χρονο γιο, τον Benji(Evan Bird), ο οποίος είναι παιδί-σταρ στον κινηματογράφο, αλλά η εξάρτηση του από το αλκοόλ απειλεί να καταστρέψει την καριέρα του.

Όλες αυτές οι ιστορίες, θα αρχίσουν σιγά να ενώνονται, καθώς ο Cronenberg μαζί με τον σεναριογράφο Wagner Moura σκιαγραφούν ένα πορτραίτο του «σκληρού» Χόλιγουντ, χωρίς ίχνος ταμπού, με πολλά κωμικά στοιχεία, μα και μία ξεκάθαρη αίσθηση μελαγχολίας. Το σπουδαίο ποίημα του Paul Eluard, “Liberty”, κυριαρχεί μέσα από τις πολλές επαναλήψεις του κατά τη διάρκεια της ταινίας, αλλά η «ελευθερία» είναι έννοια που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των πρωταγωνιστών μας που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις.

Το cast, όπως προείπαμε, είναι εξαιρετικό, με πρώτη τη Julianne Moore που ξεχωρίζει για τη νευρωτική απεικόνιση της προβληματικής Havana. Η Mia Wasikowska, όπως πάντα cool και λίγο απόκοσμη, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το ρόλο της Agatha. O Robert Pattinson συνεχίζει να αποτινάζει όλο και περισσότερο τη «ρετσινιά» των κακών επιλογών του παρελθόντος, εδώ συνεργαζόμενος για δέυτερη φορά με τον Cronenberg μετά το “Cosmopolis”. Πολύ αξιόλογη η παρουσία του νεαρού Evan Bird στο ρόλο του «ψωνισμένου» Benjie.

Αιχμηρότατη σάτιρα, αλληλένδετες ιστορίες διαλυμένων οικογενειών, το “Maps to the Stars” είναι πιστό στην παράδοση που έχει δημιουργήσει ο David Cronenberg: δε μας αφήνει ποτέ ασυγκίνητους.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ