Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Andrzej Żuławski

Μεγάλες αγάπες ενός μεγάλου δημιουργού

Μπορεί ο Andrzej Żuławski να άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από την επάρατη νόσο, το έργο του όμως θα συνεχίσει να μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι ένας πραγματικά σπουδαίος, ξεχωριστός και διαχρονικός δημιουργός.

Είναι γεγονός πως ο Żuławski αποτελούσε ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού, εξερευνώντας μέσα από το πολυποίκιλο έργο του τις ψυχώσεις και τα πιο σκοτεινά μυστικά της ανθρώπινης φύσης.  Τολμώντας το διαφορετικό και σκηνοθετώντας σκηνές που θα μείνουν ανεξήτηλες στο μυαλό κάθε σινεφίλ, οι ταινίες του αποτελούσαν μικρά έργα τέχνης, μπολιασμένα από κινηματογραφικές εμπειρίες, εικόνες και μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Θα περίμενε κανείς πως το top 10 των αγαπημένων ταινιών ενός τόσο ξεχωριστού μυαλού θα ήταν αρκετά διαφορετικό από τις λίστες άλλων δημιουργών, όπως φαίνεται όμως ο Żuławski ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις του παλιού, καλού, κλασικού σινεμά.

2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick)
Amarcord (Federico Fellini)
L’Avventura (Michelangelo Antonioni)
The Gold Ruch (Charlie Chaplin)
Grand Illusion (Jean Renoir)
Hamlet (Laurence Olivier)
Sunrise (F.W. Murnau)
Top Hat (Mark Sandrich)
Umberto D. (Vittorio De Sica)
The Wild Bunch (Sam Peckinpah)

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ