Οι “λάθος” πρωταγωνιστές

Ένα βίντεο για τις στιγμές που έχεις αναρωτηθεί "Who the fuck is the protagonist?"

1960.  O Hitchcock έχει μόλις παραδώσει το αριστουργηματικό του Psycho στο κοινό και οι θεατές δεν έχουν ιδέα πως πρόκειται να παρακολουθήσουν την κινηματογραφική ιστορία εν τη γενέσει της, με το φιλμ να σπάει τις επικρατούσες αφηγηματικές νόρμες, “δολοφονώντας” πρόωρα – και βάναυσα – την πρωταγωνίστριά του Janet Leigh, χωρίς καν να έχει συμπληρωθεί η πρώτη ώρα προβολής.  Ο ψυχολογικός αντίκτυπος μεγάλος: σοκ και δέος.  Η ιστορία έχει μόλις γραφτεί.

Ακόμα και σήμερα, 56 χρόνια μετά, το πρώτο μούδιασμα του θανάτου ενός, κατά τα άλλα βασικού πρωταγωνιστή, παραμένει γνώριμο, με τους σύγχρονους δημιουργούς να έχουν ενσωματώσει τις χιτσκοκικές τακτικές στις δικές τους ταινίες, στερώντας έτσι από το κοινό την παρηγορητική θέση του αποστασιοποιημένου παντογνώστη, καθώς μετά την “γρήγορη αποχώρηση” του ήρωά του (ή τουλάχιστον αυτού που μέχρι τότε θεωρούσε ήρωα/πρωταγωνιστή), δεν μπορεί να είναι για τίποτα σίγουρος.

Αυτό πραγματεύεται και το άψογα μονταρισμένο βιντεάκι του Bram Luyten, με τον πολύ ταιριαστό τίτλο “Who the fuck is the protagonist?”, που ταυτίζεται απόλυτα με όλες εκείνες τις φορές που αναρωτηθήκαμε “what the actual fuck?”, μετά από έναν ακόμη “νεκρό” πρωταγωνιστή.

Έαν λοιπόν έχετε δει το The Place Beyond the Pines, του Derek Cianfrance και το The Hurt Locker, της Kathryn Bigelow, τότε ρίξτε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί.  Αν πάλι δεν τις έχετε δει, τότε με κάποιον τρόπο σας έχουμε ήδη κάνει μεγάλο spoiler, οπότε απλά δείτε το βίντεο αφού είναι πια πολύ αργά.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ