Οι Σελίδες του Τρόμου – The Babadook (2014)

Σεναριακός και σκηνοθετικός θρίαμβος

 ★★★★½ 

Σκηνοθεσία: Jennifer Kent
Σενάριο: Jennifer Kent
Πρωταγωνιστούν: Essie Davis, Noah Wiseman
Διάρκεια: 93
Χώρα: Αυστραλία, Καναδάς
Διανομή: Feelgood

2014BabadookPosterIconΣπάνια ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο καταφέρνει να μας ταρακουνήσει τόσο πολύ. Ακόμη πιο σπάνια αυτό το ντεμπούτο είναι horror και προέρχεται από γυναίκα σκηνοθέτιδα. Ο λόγος για το «The Babadook» για το οποίο είχαμε ήδη ακούσει κάποια διθυραμβικά σχόλια, αλλά δεν περιμέναμε μία τόσο ρηξικέλευθη πρόσεγγιση πάνω στο χιλιοταλαιπωρημένο horror genre. Ο ίδιος ο William Friedkin, δήλωσε πως η εν λόγω ταινία είναι μία από τις πιο τρομακτικές που έχει βιώσει στη ζωή του, κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Όμως δε μιλάμε για ανούσιες σπλατεριές, που αποτελούνται από jump-scares και χιλιάδες λίτρα αίματος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με βαθύ ψυχολογικό τρόμο, απ’αυτόν που τρυπώνει μέσα σου και δε λέει να βγει μέχρι να σε κατακτήσει. Αυτό έκανε το «The Babadook»: μας κατέκτησε.

H Amelia είναι μία γυναίκα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της, μετά τον τραγικό θάνατο του άντρα της. Ο μικρός Robbie δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «εύκολο» παιδί. Πιστεύει εμμονικά πως ένα τέρας κατοικεί στο σπίτι και δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στη μητέρα του με τη συμπεριφορά του, τη μητέρα του που δείχνει όλο και περισσότερο κουρασμένη από τα βάρη αυτού του «κλειστού» οικογενειακού βίου. Σύντομα όμως, θα αρχίσει κι αυτή να αντιλαμβάνεται πως μία σκοτεινή παρουσία έχει «στοιχειώσει» την οικία τους και τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το –πολύ- χειρότερο.

Η Jennifer Kent, απολάμβανε μία σχετικά νεότευκτη καριέρα ηθοποιού, μέχρι να πάρει την απόφαση για το πρώτο σκηνοθετικό της βήμα. Έπραξε όλοσωστα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Η Αυστραλέζα δε μας δίνει σχεδόν τίποτα «στο πιάτο», αντ’αυτού μας καλεί να ψάξουμε βαθύτερα, να σκεφτούμε και να καταπιαστούμε εκ νέου με τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το «φαίνεσθαι» με το «είναι». Αυτό είναι και το θεμέλιο του ψυχολογικού τρόμου: να «παίζει» με το μυαλό σου κι εσύ να ψάχνεσαι μέσα σου Παρότι όμως, θα μπορούσαμε να πούμε πως η προσέγγιση της Kent ξεχωρίζει κι είναι αυτό που διαμορφώνει το φιλμ, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την ερμηνεία της Essie Davis. Η Αυστραλέζα δίνει υπόσταση σε κάθε στιγμή του ρόλου της, σε μία διαδρομή-κολαστήριο, ικανή να «γκρεμίσει» κάθε άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τον 6χρονο πρωταγωνιστή, Noah Wiseman, που είναι εξαιρετικά ικανός για την ηλικία του, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψην μας το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη φορά που εμφανίζεται στην οθόνη.

.Σεναριακός και σκηνοθετικός θρίαμβος, σε ένα αλησμόνητης ατμόσφαιρας φιλμ, που κατατάσσουμε σίγουρα μέσα στα καλύτερα της χρονιάς.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

  • ΜΑΡΙΑ
    15 Σεπτεμβρίου 2016 at 1:37 πμ - Reply

    Οτι πιο απαισιο εχω δει τα τελευταια χρονια. Χωρις φαντασια και πρωτοτυπια. Σιγουρα απ τα καλυτερα γελια της χρονιας!

  • ΣΧΕΤΙΚΑ