Οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ κοντά σε 2η απεργία

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης Λίγα χρόνια πριν η είδηση ότι οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ κατεβαίνουν σε απεργία, συνοδεύτηκε με αρκετά χαιρέκακα χαμόγελα, μαζί με μια ισχυρή δόση...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

ew_strike

Λίγα χρόνια πριν η είδηση ότι οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ κατεβαίνουν σε απεργία, συνοδεύτηκε με αρκετά χαιρέκακα χαμόγελα, μαζί με μια ισχυρή δόση αμφισβήτησης. Γιατί μπορούν να παραπονούνται οι χήνες με τα χρυσά αυγά του Χόλυγουντ; Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ η τότε απεργία ανάγκασε το σύνολο των εταιριών παραγωγής να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες παραγωγές, ή την κυκλοφορία ότι πιο σάπιου και τραγικού είχε μείνει στα συρτάρια τους, οι σεναριογράφοι επέστρεψαν στα στούντιο έχοντας υπογράψει μια Συλλογική Σύμβαση που τους εξασφάλιζε καλύτερες συνθήκες μέχρι και τον Μάη του 2014. Δηλαδή για ακόμα 1,5 μήνα σχεδόν.

Πλησιάζοντας προς τη λήξη της σύμβασης, σεναριογράφοι και παραγωγοί είχαν συναντήσεις για την υπογραφή νέας. Η τελευταία συνάντηση έληξε χωρίς συμφωνία και νέα έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μάρτη. Οι δηλώσεις των σεναριογράφων αποκαλύπτουν πολλές ιστορίες εκμετάλλευσης, πίσω από τα αστραφτερά φώτα της βιομηχανίας κινηματογράφου(άλλωστε πρόσφατο είναι το παράδειγμα του υποψηφίου για Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου, Barkhad Abdi στο Captain Philips, ο οποίος παρά το υποκριτικό του ταλέντο, είναι πλέον άνεργος).

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τις αλλαγές στην μορφή και την διάρκεια των τηλεοπτικών σειρών, οι σεναριογράφοι βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση. Συνήθως οι τηλεοπτικές σειρές είχαν 22 επεισόδια την κάθε σεζόν. Αυτό για τον σεναριογράφο σήμαινε ότι θα δούλευε για 10 μήνες το χρόνο και μετά για 2 μήνες θα ήταν άνεργος. Αυτό συνέβαινε αναγκαστικά, καθώς τα στούντιο υποχρεώνουν τους σεναριογράφους να υπογράφουν συμφωνία “αποκλειστικότητας”, που σημαίνει ότι όσο δουλεύουν για μια σειρά, ή ένα στούντιο, απαγορεύεται να κάνουν κάτι άλλο. Ανεξαρτήτως ότι το ίδιο το στούντιο, δε τους χρησιμοποιεί.

writersΌμως σήμερα, υπάρχουν τηλεοπτικές σειρές που βγάζουν μόλις 8 ή 10 επεισόδια ανά σεζόν. Επίσης, τηλεοπτικές σειρές τύπου Netflix δεν έχουν την περιοδικότητα των κλασσικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει επιβολή “αργίας” για μισό και παραπάνω χρόνο στους σεναριογράφους που έχουν συμβόλαιο με μια σειρά, και βέβαια χωρίς να είναι σίγουρη η ανανέωση και για την επόμενη σεζόν. 

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σεναριογράφων, “Σε μια περίοδο ευημερίας, άνευ προηγουμένου για τις εταιρίες, δε θα έπρεπε να υπάρχει χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των σεναριογράφων”. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 31 Μάρτη, με θέμα την “αποκλειστικότητα” και την “αργία” των σεναριογράφων, όπου αν δεν επέλθει συμφωνία, οι σεναριογράφοι θα βρεθούν πλέον πολύ κοντά, σε 2η απεργία.

writers 3

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ