Οι Σταθμοί του Σταυρού – Kreuzweg (2014)

Tο «Kreuzweg» είναι άλλη μία ποιοτική πρόταση στην ιδιαίτερα δυνατή φετινή ευρωπαϊκή σοδειά.


 


Σκηνοθεσία: Dietrich Bruggemann
Σενάριο: Dietrich Bruggemann, Anna Bruggemann
Πρωταγωνιστούν: Lea Van Acke, Franziska Weisz
Διάρκεια: 107’
Χώρα: Γερμανία
Διανομή: Seven

 

kreuzweg-posterΟ θρησκευτικός φανατισμός είναι ένα θέμα «καυτή πατάτα» (και) στις μέρες μας, και αυτό φυσικά δεν περιορίζεται στον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό που λαμβάνει μεγάλη κάλυψη από τα μίντια. Ο χριστιανισμός επίσης φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα εξτρεμισμού, παρότι με διαφορετικό τρόπο και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως γενικότερα ο φανατισμός αφήνει πληγές σε οποιαδήποτε έκφανση του. Με τα παραπάνω ασχολείται το Kreuzweg, ή ελληνιστί «Οι Σταθμοί του Σταυρού», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Dietrich Bruggeman, με εξαίρετη φεστιβαλική πορεία και το βραβείο της επιτροπής της Berlinale στις αποσκεύες της. Πότε με σκληρή γλώσσα και πότε με έντονη παρωδική διάθεση, το «Kreuzweg» είναι άλλη μία ποιοτική πρόταση στην ιδιαίτερα δυνατή φετινή ευρωπαϊκή σοδειά.

Η Maria είναι ένα νεαρό 14χρονο κορίτσι. Δε ζει όμως τη ζωή ενός τυπικού κοριτσιού της ηλικίας της, καθώς η οικογένεια της είναι μέρος μία πολύ αυστηρής, παραδοσιακής καθολικής κοινότητας. Δυστυχώς, αυτό έχει επιδράσει βαθύτατα στον ψυχισμό και την ιδεολογία της κοπέλας, που παρότι ζει στον μοντέρνο κόσμο, ονειρεύεται να ακολουθήσει «τυφλά» τον Ιησού, με απώτερο σκοπό να αγιοποιηθεί, όπως όλα αυτά τα «άγια» παιδιά που έχει ακούσει στις ιστορίες του περιβάλλοντος της. Στην προσπάθεια της αυτή, θα περάσει από 14 σταθμούς, ακριβώς όπως ο Χριστός στο δρόμο για τον Γολγοθά. Κατοικώντας στον δικό της κόσμο, δε θα καταφέρει να μεταπειστεί όυτε από τον Christian, ένα αγόρι που την προσεγγίζει στο σχολείο και δείχνει να τη συμπαθεί ιδιαίτερα.

Φυσικά, για να πετύχει αυτή η ταινία, θα έπρεπε να γίνει εκπληκτική δουλειά από το σενάριο και τους ηθοποιούς, κι αυτό γιατί οι 14 σταθμοί της Maria είναι στην ουσία 14 μονόπλανα. Χωρίς λοιπόν το κλασσικό μοντάζ που έχουμε συνηθίσει στο μάτι, το φιλμ θα μπορούσε να ξενίσει πάρα πολλούς, ακόμη και να γίνει «βασανιστικό». Η κλασσική, αυστηρή γερμανική φόρμα σκηνοθεσίας βρίσκεται στα ψυχρότερα της εδώ, αλλά είναι απόλυτα ταιριαστό με το ύφος και το μήνυμα που θέλει να περάσει η ταινία.

Η πρωτοεμφανιζόμενη, 14χρονη και στην πραγματική ζωή, Lea Van Acken, είναι πολύ καλή σε ένα δύσκολο ρόλο, που απαιτεί από την νεαρή ηθοποιό να παρουσιάσει το πορτραίτο ενός ιδιαίτερα εύθραστου ψυχισμού και μίας καταστροφικής και δυσλειτουργικής οικογένειας. Αύτη που ξεχωρίζει όμως –και λόγω δύσπεπτου ρόλου- είναι η Fransizka Weisz, ως ανυπόφορη μητέρα που ανεβάζει στα ύψη τη νοσηρότητα του φιλμ. Τέτοια είναι η κυριαρχία της, που η περσόνα του πατέρα κρατείται σε ρόλο κομπάρσου, παντελώς αμέτοχη στις οικογενειακές διαδικασίες.

Δυσβάστακτο, μα με μεγάλες αλήθειες, δύσκολο για μεγάλη μερίδα θεατών, αλλά αξίζοντας κάθε λεπτό του χρόνου σας, το «Οι Σταθμοί του Σταυρού» είναι μία εξαιρετική γερμανική πρόταση που θα σας ευαισθητοποιήσει και θα σας προβληματίσει.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ