Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες – The Bling Ring (2013)

...


 

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή


Σκηνοθεσία: Sofia Coppola
Σενάριο: Sofia Coppola, βασισμένο στο άρθρο της Nancy Jo Sales/strong> «Και οι Ύποπτοι Φορούσαν Λουμποτέν» για το Vanity Fair
Πρωταγωνιστούν: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Claire Julien, Taissa Farmiga
Διάρκεια: 90’
Χώρα: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία
Διανομή: Spetzos, Seven Films

 

Μια παρέα από εμμονικούς με την διασημότητα εφήβους βάζει στόχο τις πολυτελείς επαύλεις των χολιγουντιανών σταρλετίσκων βουτώντας κάθε πιθανό Chanel, στραφταλιστό συνολάκι και γκλιτεριστό Louboutin από τις πλουμιστές γκαρνταρόμπες των ιδιοκτητών που είχαν την ατυχία να λείπουν αφήνοντας το κλειδί κάτω απ’το χαλάκι(!).

Η νέα ταινία της Sofia Coppola «Τhe Bling Ring» η οποία βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα κλοπής στα οποία επιδόθηκε μια παρέα wannabe σελεμπριτικών παιδιών σουφρώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα $3 εκατομμύρια σε ρούχα και κοσμήματα, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη με βασικό στόχο την υπενθύμιση μιας κενής σύγχρονης πραγματικότητας και ενός επιφανειακού lifestyle που έχει άψογα χτιστεί πάνω σε βουνά από πιστωτικές κάρτες, υλικά αγαθά και υπερμεγέθη πλαστικά καφέδων, πασπαλισμένων με extra δόσεις υπερβολής και παπαρατσίστικων φλας.

Η Coppola μετά το διασημικό «Somewhere» το οποίο παίζει στην άλλη άκρη του υποθεσιακού γηπέδου και πραγματεύεται περισσότερο τα αποτελέσματα ενός ξεπεσμένου ηθοποιού με υπαρξιακά, ενδοσκοπικά προβλήματα, επιστρέφει στην αρχή του ‘κακού’ φιλμάροντας το cast της να φρενιάζει στα night clubs του L.A, να φωτογραφίζεται απροκάλυπτα με τα κάτι εκατοντάδες δολάρια που μόλις έχει βουτήξει και να σκορπίζει την ζωή του κλέβοντας την ζωή των ωραίων, μοιραίων και όχι πάντα επιτυχημένων.

Η ματαιοδοξία των καιρών, η εμμονή των ατόμων με τα social media, τους σελέμπριτι και την μόδα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός story που όσο πραγματικό είναι, τόσο άτσαλα μοιάζει να μεταφέρεται στην οθόνη κάνοντας στην ουσία το άνευρα προσαρμοσμένο σενάριο της Coppola να έρχεται σε έντονη αντίθεση με την κοσμοπολίτικη κινηματογράφηση του εκλιπόντος Harry Savides.

Παρά το γεγονός πως η παθητικότητα και η έλλειψη μιας κάποιας δυναμικής υποκριτικής ζωντάνιας από την πλευρά της κακομαθημένης παρέας, μπορούν να ερμηνευτούν ως μια προσπάθεια κατάδειξης της ολοκληρωτικά, εκτός τόπου και χρόνου, πλασματικής ανάγκης αυτών των παιδιών για προσοχή και ικανοποίηση του τεράστιου “εγώ” τους, παρόλα αυτά η ζυγαριά μοιάζει να γέρνει περισσότερο στην φαινομενικά ασύνδετη σκηνοθεσία-υπόθεση, στις βεβιασμένες ερμηνείες (ο Israel Broussard είναι απλώς ότι πιο άοσμο έχεις δει τελευταία) και τους στοιχειώδεις διαλόγους. Μπορεί τα πραγματικά γεγονότα να επιτάσσουν ρηχές συμπεριφορές και μηδενικά ενδιαφέροντα, αυτό όμως μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα με την συνολική κενότητα να μετατοπίζεται σε βάρος, πάνω στην ίδια την κινηματογραφική παραγωγή. Στην προκειμένη περίπτωση καλά είναι τα πλουσιακά ενσταντνανέ, οι ξεχειλισμένες ντουλάπες, οι πούλιες και τα λεοπάρ σύνολα, λείπει όπως-ή τουλάχιστον βρίσκεται στο mute-η δυναμική ενός original κοινωνικού σχολιασμού η οποία μοιάζει να θυσιάζεται για χάρη της πρέπουσας ελαφρότητας.

Το «The Bling Ring» είναι μια ταινία από την οποία μαθαίνεις πόσο φρικτά φυλαγμένα είναι τα σπίτια των φοβερών και τρομερών stars του Χόλιγουντ, πως να συνδυάζεις σωστά τα κλεμμένα σου συνολάκια και πως κάτι το οποίο μοιάζει με φαντασιακό όνειρο, μπορεί τελικά να γίνει πραγματικότητα έστω και για λίγο. Αν και το αποτέλεσμα είναι αρκετά μετριοπαθές, στην τελική το ταιριαστό soundtrack και η Emma Watson ίσως σε κάνουν να ξεχάσεις οτι αυτή η ταινία δεν είναι και τόσο fun όσο σου υποσχέθηκε. Ίσως.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ