Όλα για την Αγάπη – Stuck in Love (2012)

...

type=»image/png»>type=»image/png»>type=»image/png»>type=»image/png»>type=»image/png»>

 

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης


Σκηνοθεσία: Josh Boone
Σενάριο: Josh Boone
Πρωταγωνιστούν: Kristen Bell, Lily Collins, Logan Lerman, Jennifer Connelly, Greg Kinnear
Διάρκεια: 97’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Village

 

«Κυνικός ή Αθεράπευτα Ρομαντικός;» μας ρωτάει το Όλα Για Την Αγάπη. Μην απαντήσεις όμως, είναι παγίδα, γιατί το Όλα για την Αγάπη δεν είναι μια κλασσική ρομαντική ιστορία. Όπως άλλωστε και ο διαχωρισμός ρομαντικός-κυνικός δεν ισχύει παντού. Μπορείς σε ένα θέμα να είσαι απόλυτα κυνικός, αλλά όταν βλέπεις τον έρωτα της ζωής σου να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Αυτό προσπαθεί να μας πει και η ταινία.

Ένας πατέρας (Greg Kinnear), ερωτευμένος με την πρώην γυναίκα του. Ένας γιος στα πρώτα, εφηβικά καρδιοχτύπια. Μια μητέρα (Jennifer Connelly), απομακρυσμένη από την οικογένεια της, απολαμβάνει έναν άλλο έρωτα. Μια κόρη, τόσο πληγωμένη από τον χωρισμό των γονιών, που στέκεται συναισθηματικά γειωμένη από τον οποιονδήποτε, αντικαθιστώντας την δυνατότητα προσωπικής σχέσης, με την αποστειρωμένη από αισθήματα ξεπέτα.

Η ταινία αντιστέκεται στην τάση του χόλυγουντ για νέο-ρομαντικές κομεντί, όπου το σεξ γίνεται βάση της όλης ιστορίας(βλέπε Friends with Benefits). Χωρίς να γίνεται μελό, με διακριτικό χιούμορ, η ταινία μας μιλά για έναν χρόνο στη ζωή αυτής της ιδιαίτερης οικογένειας, που αναζητά την αγάπη, χωρίς και η ίδια να το ξέρει. Με χαμηλούς τόνους και ερμηνείες που αφήνουν να σε αγγίξει ο συναισθηματικός πανικός των πρωταγωνιστών, μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό σχέσεων, λαθών και επιτυχιών, δε χάνεις το δρόμο. Το ερώτημα μπαίνει ξεκάθαρα σε κάθε ήρωα: Τι είναι αυτό που μας δένει με έναν άλλο άνθρωπο και αξίζουν τόσες θυσίες για να είμαστε μαζί του;

Κάθε ήρωας έχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση. Ο γιος πρέπει να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του. Η κόρη πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να ερωτευθεί. Ο πατέρας πρέπει να ξεπεράσει τον χωρισμό του και να φτιάξει τη ζωή του. Στην προσπάθεια του ο καθένας, θα έχει τη στήριξη του άλλου (ακόμη και αν δε τη θέλει) συνθέτοντας ένα ακόμα πλέγμα, μιας ακόμα πιο σταθερής σχέσης, της αγάπης της οικογένειας που σε ζεσταίνει κάθε στιγμή.

Ταυτόχρονα, η οικογένεια έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Ο πατέρας είναι επιτυχημένος συγγραφέας, η κόρη εκδίδει το πρώτο της βιβλίο, ενώ ο γιος προσπαθεί να εκφραστεί και αυτός μέσω της ποίησης. Όλα τα θέματα λοιπόν, έχουν μια αίσθηση ανώτερης διάνοιας, η οποία όμως αποτελεί ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι της ταινίας. Με μικροαστικά στερεότυπα οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά μαριχουάνα, να πίνουν και να βγαίνουν όποτε θέλουν. Τους δίνουν ελευθερία, την οποία όμως δεν μπορούν να διαχειριστούν λόγω της συναισθηματικής τους ανωριμότητας. Σε αυτό προστίθεται ο απόλυτα εσωστρεφής προσανατολισμός των πρωταγωνιστών. Στη μιαμιση ώρα ελεγείας στην αγάπη, απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο περιβάλλον, στην κοινωνία που τους περιβάλλει και στην οποία ζουν και διαμορφώνουν αντιλήψεις και στάσεις ζωής. Οι πολύ όμορφες στιγμές αγάπης και έρωτα που δίνει η ταινία, και που σίγουρα θα αγγίξουν κάθε ερωτευμένο, αλλά και κάθε απλό ρομαντικό, μιλάνε για μια αγάπη σε έναν κόσμο που το μόνο που σε απασχολεί είναι το να βρεις το έτερο ήμισυ, πράγμα που, αν και δεν είμαστε κυνικοί, στη σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί το μοναδικό πράγμα που σκέφτεσαι από το πρωί ως το βράδυ.

Χωρίς να είσαι αθεράπευτα ρομαντικός, το Όλα Για Την Αγάπη είναι μια ταινία που μπορεί να σε αγγίξει. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές θα σου φανούν γνώριμα, θα δεθείς και θα πονέσεις μαζί τους. Κι αν έχεις και συ ζήσει έναν μεγάλο έρωτα θα ελπίσεις να βρουν και αυτοί τον δικό τους. Σε προειδοποιώ όμως, δεν ενδείκνυται για αθεράπευτα κυνικούς.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ