Ιστορική ανακάλυψη της πιο παλιάς ταινίας του Ντίκενς!

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Η δουλειά του Καρόλου Ντίκενς αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους κινηματογραφιστές που μετράει πολλά πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής τον τίτλο της παλαιότερης επιζήσασας μεταφοράς κάποιου χαρακτήρα του σε ταινία, κατείχε ο γνωστός σε όλους μας Σκρουτζ, με το έργο του Γουόλτερ Μπουθ «Scrooge» ή αλλιώς «Marley’s Ghost», που είχε κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 1901. Προς μεγάλη μας χαρά ανακαλύφθηκε προσφάτως μια ακόμα πιο παλιά ταινία, διάρκειας 1 μόλις λεπτού, που χρονολογείται κάπου λίγο πριν το Μάρτη του 1901.

Η ανακάλυψη έγινε από τη Μπριόνι Ντίξον, μία αρχειονόμο του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI), κατά τη διάρκεια μιας έρευνάς της σε αρχεία και καταλόγους κινέζικων ταινιών. Για καλή τύχη όλων, η παρατηρητικότητά της την οδήγησε στο να ξεχωρίσει μία περίεργη καταχώρηση με τίτλο «The Death of Poor Joe» την οποία και συνδύασε με το χαρακτήρα Jo του μυθιστορήματος του Ντίκενς «Ο Ζοφερός Οίκος» (Bleak House). Μην έχοντας και πολλές ελπίδες να βρει την αντίστοιχη ταινία που αναφερόταν στον κατάλογο, λόγω του χρόνου που δε φέρεται με μεγάλη επιείκεια σε τέτοιου είδους έργα, την ανακάλυψε, προς μεγάλη της έκπληξη, με διαφορετικό τίτλο στο αρχείο του Βρετανικού Ινστιτούτου και μάλιστα λίγες μέρες μετά τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Ντίκενς (7 Φεβρουαρίου). Όπως αποκαλύπτει η ίδια η Ντίξον, η ταινία έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελεί αυτή τη στιγμή το νεώτερο Ντικενσιανό “εν ζωή” φιλμ.

Όπως ήδη προαναφέραμε «Ο θάνατος του φτωχού Τζο» έχει 1 λεπτό διάρκεια και απεικονίζει τον Τζο, ένα φτωχό οδοκαθαριστή, να αργοπεθαίνει ακουμπισμένος στον τοίχο μιας εκκλησίας, παγωμένος από το κρύο και το χιόνι. Ένας περαστικός προσπαθεί μάταια να τον βοηθήσει, καθώς εκείνος ξεψυχά κρατώντας μια λάμπα που συμβολίζει το ουράνιο φως που τον περιμένει.

Η σκηνή κατά το BFI, φέρει και επιρροές από «Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κατά το οποίο ένα κοριτσάκι πεθαίνει από το κρύο, ενώ προσπαθεί να ζεσταθεί με τα σπίρτα που πουλάει για να ζήσει, μέσα από το φως των οποίων φαντασιώνεται τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που του λείπει.

Το ρόλο του Jo στη μικρού μήκους ταινία υποδύεται γυναίκα, η Λώρα Μπέιλι που είναι και η σύζυγος του δημιουργού της ταινίας, Τζ. Α. Σμιθ. Η ταινία τοποθετείται στο Μπράιτον της Αγγλίας, κάπου λίγο πριν το Μάρτη του 1901.

Το «The Death of Poor Joe» θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του αφιερώματος που διοργανώνει η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου στο έργο του Καρόλου Ντίκενς, με θέμα μικρού μήκους ταινίες προ του 1914 και θα προβληθεί στο BFI του Λονδίνου στις 9 και στις 23 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ