“Πόλεμος” Νταχάν-Γουάινσταιν για τα μάτια της Γκρέις Κέλι

Γράφει ο Παύλος Σηφάκης Τα μαχαίρια βγήκαν ξανά στο Χόλιγουντ και εμπλεκόμενος είναι για μία ακόμη φορά ο παραγωγός Χάρβει Γουάινσταιν (surprise, surprise)! Εδώ και καιρό κυκλοφορύσε η φήμη ότι...

Γράφει ο Παύλος Σηφάκης

Grace-of-Monaco-nicole-kidman-33262079-493-328Τα μαχαίρια βγήκαν ξανά στο Χόλιγουντ και εμπλεκόμενος είναι για μία ακόμη φορά ο παραγωγός Χάρβει Γουάινσταιν (surprise, surprise)! Εδώ και καιρό κυκλοφορύσε η φήμη ότι οι σχέσεις του Αμερικανού παραγωγού με τον Ολιβιερ Νταχαν, σκηνοθέτη του επερχόμενου “Grace of Monaco”, δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Προχθες όμως, ο Νταχαν, μιλώντας στη Liberation, έλυσε τη σιωπή του και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυκλοφορία της ταινίας στις αίθουσες μεταφέρθηκε από τον «οσκαρικό» Νοέμβριο, στην άνοιξη της επόμενης χρονιάς!

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Ολιβιέρ Νταχάν (“Ζωή σαν Τριαντάφυλλο”) στη γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει πως η δικαιολογία του Γουάινσταιν για την αναβολή της κυκλοφορίας της ταινίας («δεν ήταν έτοιμη») είναι κατάφωρο ψέμμα. Η αλήθεια κρύβεται στη διαμάχη μεταξύ του Γάλλου σκηνοθέτη και του Αμερικανού παραγωγού, καθώς ο δέυτερος αποφάσισε να μοντάρει μία δικη του εκδοχή της ταινίας και πιέζει τώρα τον Νταχάν να «υπογράψει» αυτή τη βερσιόν! Αναφέρει συγκεκριμένα ο Νταχάν (σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, το οποίο μετέφρασε τα παρακάτω αποσμάσματα τις συνέντευξης στα αγγλικά):

 [Η αναβολή της κυκλοφορίας της ταινίας στις αίθουσες] δεν έχει τίποτα να κάνει με την ταινία αυτή καθ’ αυτή. Έχει να κάνει μόνο με τα λεφτά, τη στρατηγική μάρκετινγκ, εκατομμύρια δολλαριων, τέτοια πράγματα… Αυτό δεν έχει καμία σχέση με κινηματογράφο, μόνο ίσως με την εμπορική πλευρά του. Θέλουν ένα χαζοχαρούμενο, εμπορικό φιλμ, πετώντας έξω ότιδήποτε πιο τραχύ, οτιδήποτε το κάνει κινηματογραφικό και του προσδίδει ζωντάνια.

Σχετικά με την πίεση που αντιμετωπίζει προκειμένου να υπογράψει τη βερσιόν του Γουάινσταιν, ο Νταχάν αναφέρει:

 Είναι σωστό το να παλεύεις [για την ταινία σου] αλλά όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν Αμερικανό διανομένα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Είτε του λες «βγάλτα πέρα μόνος σου με τη μαλακία ταινία που έκανες» ή προετοιμάζεις καλά τον εαυτό σου, ώστε ο επερχόμενος εκβιασμός να μην είναι τόσο βίαιος. Αν δεν υπογράψω, τότε είναι που ξεκινάει ο πραγματικός εκβιασμός. Αλλά θα μπορούσα να το τραβήξω ως εκεί. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο εκδοχές της ταινίας. Η δική μου και η δική του… κάτι το οποίο το βρίσκω καταστροφικό.

 Η ταινία την οποία ολοκληρώνω αυτή τη στιγμή είναι περίπλοκο να ολοκληρωθεί, αν και για εμένα είναι ήδη ολοκληρωμένη. Το περίπλοκο της υπόθεσης είναι να καταστήσω βέβαιο το ότι εσείς, οι κριτικοί, θα δείτε και θα κριτικάρετε τη δικιά μου εκδοχή της ταινίας κι όχι την εκδοχή κάποιου άλλου. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η υπόθεση. Δεν έχω παραιτηθεί.

Ο Χάρβει Γουάινσταιν είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο Κεφάλαιο του Χόλιγουντ (pun intended) αλλά το ένστικτό μας μας λέει να πάρουμε το μέρος του Νταχάν – εφόσον οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς. Όπως και να ‘χει, η ταινία, η κυκλοφορία της οποίας είναι προγραμματισμένη για το Μάρτιο του 2014, χάνει το ραντεβού με τα Όσκαρ, κάτι το οποίο λυπεί μάλλον περισσότερο απ’ όλους την πρωταγωνίστρια Νικόλ Κίντμαν!

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η διαμάχη και ποιανού τη βερσιόν θα δούμε τελικά αυτή την άνοιξη στις αίθουσες!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ