Όμορφη Νιότη – Hermosa Juventud (2014)

Mια από τις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις των επιπτώσεων της κρίσης

 ★★★½☆ 

Σκηνοθεσία: Jaime Rosales
Σενάριο: Jaime Rosales, Enric Rufas
Πρωταγωνιστούν: Ingrid Garcia Jonsson, Carlos Rodrigues, Inma Nieto
Διάρκεια: 102
Χώρα: Ισπανία, Γαλλία
Διανομή: Strada

hermosa_juventud-cartel-5538Η Ναταλία και ο Κάρλος είναι δύο ερωτευμένοι εικοσάρηδες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ισπανία του σήμερα. Οι περιορισμένοι πόροι τους εμποδίζουν να ζήσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Χωρίς ελπίδα για το αύριο, οι φιλοδοξίες τους παραμένουν χαμηλές Με σκοπό να κερδίσουν κάποια χρήματα αποφασίζουν να «γυρίσουν» μια ερασιτεχνική πορνογραφική ταινία. Η γέννηση της κόρης τους Τζούλια θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσουν.

Οι δύο πρωταγωνιστές ζουν στην Ισπανία. Όμως θα μπορούσαν να ζουν και στην Ελλάδα. Ή σε οποιαδήποτε μεσογειακή χώρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε οικονομική κρίση. Η όμορφη νιότη τους, όπως είναι και ο εμφανώς ειρωνικός τίτλος της της ταινίας, διαβάλλεται από την ανεργία, τη φτώχεια και την απουσία των ευκαιριών που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένοι.

Η απόσταση που κρατάει ο σκηνοθέτης από τους χαρακτήρες του, βοηθάει στην απεικόνιση τους ως δύο νέοι που θα μπορούσαν να είναι οποιοιδήποτε νέοι. Αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της κρίσης, την καθημερινότητα, την οικογένεια και τους φίλους τους και οδηγούνται, σαν έρμαια μιας κατάστασης που δεν μπορούν να διαχειριστούν, σε ηθικές εκπτώσεις. Παρόλα αυτά, προσπαθούν και μαζί και χώρια ,ο καθένας με το τρόπο και τα μέσα που έχει, κάνουν μαζί ένα παιδί, ψάχνουν ότι δουλειά υπάρχει και ζούνε την ψηφιακή πραγματικότητα της κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Jaime Rosales χρησιμοποιεί στην οπτική του αφήγηση διάφορα μέσα. Αξιοποιεί τις διαφορετικές μεθόδους καταγραφής εικόνων όπως τις ζούμε σήμερα, τα κινητά, τις φορητές κάμερες και τα κοινωνικά δίκτυα για να αιχμαλωτίσει τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ζωή τους και να μας μεταδώσει τις αγωνίες και τα αδιέξοδα τους. Παράλληλα όμως τους βλέπει και με την τρυφερότητα που αρμόζει την ηλικία και την νιότη τους. Με όλα αυτά σκιαγραφεί τον τρόπο ζωής μαζί με τις σκοτεινές εκφάνσεις του που είναι δυστυχώς αναπόφευκτες, των συγχρόνων νέων που ανήκουν σήμερα στη τάξη των λούμπεν προλετάριων.

Η ταινία απέσπασε Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και ήταν υποψήφια για το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο ίδιο φεστιβάλ.

Πέρα όμως από τη σκηνοθετική δεινότητα του Rosales, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της αγωνίας τους και της αντιμετώπισης των απρόοπτων της ζωής. Προσθέτουν την φρεσκάδα και την ευαισθησία απέναντι στην σκληρότητα της ανεργίας και των συνεπειών της κρίσης. Δεν υπόκεινται σε μελοδραματισμούς και συναισθηματικές κορώνες αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους και προτάσσουν μια ωριμότητα που όμως δεν είναι αρκετή για να αντιταχθεί στα οικονομικά τους αδιέξοδα.

Η Όμορφη Νιότη είναι τελικά μια από τις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις των επιπτώσεων της κρίσης που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κυνική ούτε όμως και ρομαντική. Βασίζεται στον αυθορμητισμό της νιότης και τις χαμένες ευκαιρίες μιας ολόκληρης γενειάς που μεγάλωσε με αυταπάτες για να αντιμετωπίσει τελικά τα σπασμένα των προηγούμενων.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ