Ένα Βήμα Μπροστά (2012)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος


Σκηνοθεσία:Δημήτρης Αθυρίδης
Σενάριο: Δημήτρης Αθυρίδης
Διάρκεια: 126’
Χώρα: Ελλάδα

 

Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος έλληνας οινοπαραγωγός και απεξαρτημένος αλκοολικός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και εξέχον μέλος της κοινωνίας των πολιτών, είναι στα 68 του ο αντισυμβατικός ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Καθώς η χώρα αρχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ο Γιάννης Μπουτάρης μάχεται απέναντι σε ορατούς και αόρατους αντιπάλους. Η ταινία, μία ντοκιμενταρίστικη οδύσσεια διάρκειας 10 εβδομάδων, παρακολουθεί και καταγράφει αυτό το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη “Ένα Βήμα Μπροστά” θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα πολιτικό θρίλερ, κινηματογραφώντας την προσπάθεια ενός υποψήφιου Δημάρχου, από την αρχή της εκστρατείας του, αρκετά προοδευτικού, και ίσως για κάποιους κάπως «αναρχικό», να προσπαθεί να αλλάξει το πρόσωπο μιας οπισθοδρομικής και άκρως συντηρητικής Θεσσαλονίκης με τις άκρως εκσυγχρονιστικές του ιδέες. Κι όμως, παρόλο την αρχική αυτή αίσθηση που αφήνει το ντοκιμαντέρ ξεκινώντας, πρόκειται πρωτίστως για ένα πιο βαθύ προσωπικό δράμα του Γιάννη Μπουτάρη, ενός ανθρώπου που δεν έχει υποκύψει σε καμιά δυσκολία, ενώ το backstage πολιτικό αυτό δράμα μπαίνει στο υπόβαθρο.

Ο Μπουτάρης ξεγυμνώνεται μπροστά στις κάμερες μιλώντας για τα πάντα, για τα λάθη του, τις ενοχές του αλλά και το πως κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλούς ηράκλειους άθλους και να βγει νικητής αλλά όχι αλώβητος. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας αρκετά ενδιαφέρον χαρακτήρας στο πρόσωπο του οποίου ταυτίζεται μια ολόκληρη πόλη, και κατά συνέπεια μια ολόκληρη χώρα, που διψά για μια ανανέωση για κάτι το προοδευτικό και μη συντηρητικό. Κι όλα αυτά σε μια χώρα εν μέσω κρίσης που φαίνεται πως πνίγεται κάθε μέρα που περνάει.

Η κάμερα του Αθυρίδη τον ακολουθεί παντού μέσα σε αυτές τις 10 εβδομάδες χωρίς όμως να φαίνεται ως «επιθετική» και πως «εισβάλλει» στον προσωπικό χώρο, αλλά και την ζωή, του Μπουτάρη. Όλα φαίνονται τόσο φυσικά λες και ο Μπουτάρης τόσο προσεγγίσιμος λες έχει ανοίξει ο ίδιος την πόρτα του σπιτιού του σε όλους εμάς που το παρακολουθούμε. Παρόλα αυτά όμως ο Αθυριδής μερικές φορές φαίνεται πως προσπαθεί να αγιοποιήσει τον Μπουτάρη, ειδικά όταν τον παρουσιάζει στην προεκλογική του εκστρατεία δείχνοντάς τον ως τον ήρωα, τον σωτήρα, που τα βάζει με τους δράκους της εκκλησίας και της συντηρητικής δεξιάς. Δεν είναι κακό, εξάλλου πάντα ταυτιζόμαστε με τον ήρωα της υπόθεσης, αλλά θα μπορούσε να μετριαστεί ως ένα βαθμό. Και με τα τελευταία λεπτά του για κάποιους ίσως να λειτουργήσουν ως καταστροφικά για αυτό που προσπαθούσε να χτίσει το φιλμ του Αθυρίδη που για δυο, και κάτι, ώρες: να πείσει πως η χώρα έχει ανάγκη για αλλαγή.

Το “Ένα Βήμα Μπροστά” είναι ίσως ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεις φέτος. Ο Μπουτάρης δεν είναι αψεγάδιαστος αλλά αναγνωρίζει τα λάθη του και είναι αυτά που τον κάνουν ακόμα πιο δυνατό και αποφασιστικό να προχωρήσει ένα άλλο βήμα μπροστά. Keep walking!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ