Ονειρεμένο Τώρα – The Spectacular Now (2013)

Μία νατουραλιστική παρουσίαση των χαρακτήρων, που δεν παρωδούνται, δεν παίρνουν γελοίες και τελείως παράλογες αποφάσεις, δε μοιάζουν με μοντέλα που βλέπουμε στις διαφημίσεις.Σκηνοθεσία: James Ponsoldt
Σενάριο: Scott Neustadter, Michael H. Weber, (βασισμένο στο βιβλίο του) Tim Tharp
Πρωταγωνιστούν: Miles Teller, Shailene Woodley, Kyle Chandler
Διάρκεια: 95’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Feelgood

 

!cid_image003_jpg@01CF2CC5

Ο Michael H. Weber και ο Scott Neustadter μας εντυπωσίασαν 4 χρόνια πριν, με το ρεαλιστικότατο «500 Days of Summer», μία φρέσκια ματιά πάνω στον έρωτα δύο ανθρώπων. Ταυτιστήκαμε απόλυτα με τους χαρακτήρες κι αυτό είναι ένα επίτευγμα που πιστώνουμε στους προαναφερθέντες σεναριογράφους, που φαίνεται πως έχουν το χάρισμα να δημιουργούν ρόλους με απόλυτα ανθρώπινη υπόσταση, ανθρώπους που κερδίζουν το ενδιαφέρον μας και νοιαζόμαστε για αυτούς. Είναι μία παραδοχή που έγινε βλέποντας την νέα ταινία την οποία υπογράφουν σεναριακά, το «Spectacular Now», ένα φιλμ που μπορεί να καυχιέται πως είναι από τις καλύτερες προσπάθειες απεικόνισης νεανικών σχέσεων και προβλημάτων.

Ο Sutter (Miles Teller) είναι ένας μαθητής Λυκείου, δημοφιλής, η ψυχή της παρέας. Δεν είναι ο κλασσικός κλισέ douchebag που βλέπουμε τόσο συχνα σε τέτοιους ρόλους. Η σχέση του με την Cassidy (Brie Larson) κατέχει μνημειώδη θέση στο μυαλό του, εξιδανικευμένη σε υπερβολικό βαθμό. Πίνει καθημερινά, δε τον βλέπουμε ποτέ χωρίς το φλασκί του, ακόμα και όταν οδηγεί. Αυτή η αδιάφορη προσέγγιση της ζωής, το «ζήσε το σήμερα» στυλάκι του, είναι ο λόγος που δύσκολα τον παίρνεις στα σοβαρά, κάτι που του κοστίζει την σχέση του. Σοκαρισμένος, ο τρόπος του να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό, είναι το ποτό και θα βρεθεί κοιμώμενος σε ένα χωράφι μέχρι το πρωί. Εκεί, θα τον ξυπνήσει η χαμηλών τόνων Aimee(Shailene Woodley), ένα κορίτσι που περνά απαρατήρητο στο σχολείο, όπως παραδέχεται και ο Sutter, που δε τη θυμάται.

Θα έρθουν όλο και πιο κοντά, μία επαφή την οποία υποβαθμίζει στους φίλους του ο Sutter, αλλά σταδιακά θα γίνει όλο και πιο στενή. Η σχέση τους θα φτάσει στο σημείο να γίνει το εφαλτήριο για να λύσει ο καθένας τα –σημαντικά- προβλήματα που τους απασχολούν.

Δε θυμάμαι άλλο φιλμ ανάλογου είδους, να με έχει πείσει τόσο αδιάσειστα για την ορθότητα των συλλογισμών του και των προβλημάτων που θίγει. Μία νατουραλιστική παρουσίαση των χαρακτήρων, που δεν παρωδούνται, δεν παίρνουν γελοίες και τελείως παράλογες αποφάσεις, δε μοιάζουν με μοντέλα που βλέπουμε στις διαφημίσεις. Ο Sutter και η Aimee είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι, κάποιος από μας θα δει τους δικούς του προβληματισμούς μέσα από τις περσόνες τους, θα καταλάβει πως είναι έξυπνοι, αλλά χαρακτηρίζονται από «χαζές» επιλογές. Μα έτσι δεν είναι όλοι οι έφηβοι; Ακόμα και η πρώην κοπέλα του Sutter, δεν είναι η τόσο χιλιοειπωμένη ξανθή bimbo, είναι ένα κορίτσι που έχει αρχίσει να ενηλικιώνεται και σκέφτεται –φυσιολογικά- για το μέλλον της.

Ο James Ponsoldt, παραδίδει άλλη μία εξαίσια σκηνοθετική ματιά, χτίζοντας πάνω στο δικό του περσινό, πολύ καλό Smashed. Δε θα ξεφύγει ούτε στις πιο απαιτητικές σκηνές: τις ερωτικές. Θα τις γυρίσει με έναν υπέροχο τόνο φυσικότητας, με έναν βαθμό αμηχανίας(χωρίς να γίνει υπερβολικός) και θα δούμε τις δύο πλευρές σε ισοτιμία, παρά την εμπειρία του Sutter και την ολοκληρωτική απειρία της Aimee. Για τους σεναριογράφους αναφέραμε και στον πρόλογο, αποτελούν πολύ δυνατά χαρτιά του είδους και ανυπομονούμε να τους δούμε στο επικείμενο «The Fault In Our Stars», πάλι με πρωταγωνίστρια τη νεόκοπη «πριγκίπισσα» του indie, Shailene Woodley.

Όσον αφορά τους ηθοποιούς, τώρα. Τρομερή η χημεία μεταξύ Teller και Woodley, δύο ηθοποιών που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον. Είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους, ο Teller βγάζοντας έναν καμβά διαφορετικών συναισθημάτων, μας πείθει για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει στη ζωή του. Η Woodley δείχνει αγνότητα, τη λεγόμενη εσωτερική ομορφιά. Θα τη δούμε πολύ στο προσεχές μέλλον και δείχνει πως έχει όλα τα φόντα να γίνει μία καταπληκτική ηθοποιός. Για την Brie Larson έχουμε αναφερθεί πολλάκις, είναι ίσως η καλύτερη ηθοποιός της γενιάς της και ακόμα και σε ένα τέτοιο περιορισμένο ρόλο, προβάλλει το εύρος του παιξίματος της.

Δείτε το «Spectacular Now». Θα νιώσετε πως βρίσκεστε εσείς πρωταγωνιστές.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ