Από τη Σκανδιναβία στο Χόλυγουντ: Το πρόγραμμα του Open air cinema στην Τεχνόπολη

...

Η Τεχνόπολη για δεύτερη συνεχή χρονιά μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά και διοργανώνει ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο Cool in the Summer: Από τη Σκανδιναβία στο Χόλυγουντ.

Μέσα από συνολικά πέντε πρόσφατες ταινίες, που κινούνται ανάμεσα στο δράμα και το αστυνομικό θρίλερ, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού σινεμά, όπως αυτή προκύπτει από τη σχέση του σκανδιναβικού «πρωτοτύπου» και της αμερικανικής μεταφοράς. Πέρα, ωστόσο, από την όποια σύγκριση, που μπορεί εύλογα να επιχειρηθεί μεταξύ των συγκεκριμένων ταινιών, πρόκειται για πέντε ολοκληρωμένες ταινίες, τις οποίες αξίζει να δει κανείς και ως μεμονωμένα έργα.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δύο σκανδιναβικές ταινίες των οποίων αργότερα κυκλοφόρησαν και αμερικανικές διασκευές: ο νορβηγικός Φόνος στην ομίχλη, (Insomnia, Erik Skjoldbjærg, 1997) καθώς και η αμερικανική μεταφορά του, Insomnia (Christopher Nolan, 2002) αλλά και η δανέζικη ταινία Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brødre, Susanne Bier, 2004) και η αμερικανική μεταφορά της Brothers (Jim Sheridan, 2009). Το πρόγραμμα συμπληρώνει η σκανδιναβική διασκευή του βιβλίου του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον, Το κορίτσι με το τατουάζ (Män som hatar kvinnor, Niels Arden Oplev, 2009). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την εν λόγω ταινία, η οποία, παρόλη τη διεθνή επιτυχία της και τη βράβευσή της, μεταξύ άλλων, από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, εξακολουθεί να μην είναι τόσο γνωστή και διαδεδομένη όσο η αμερικανική μεταφορά που κυκλοφόρησε το 2011.

Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα ‘’Det Danske Institut I Athen’’, την Πρεσβεία της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Καθώς επίσης και σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής Ama Films, Odeon και Spentzos Films.

Η τιμή του ημερήσιου εισιτηρίου θα είναι 5€

Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω:

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

21.15 Φόνος στην ομίχλη (Insomnia, Erik Skjoldbjærg, 1997) 96′

23.30 Brothers (Jim Sheridan, 2009) 105′

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

21.15 Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brødre, Susanne Bier, 2004) 117′

23.30 Insomnia (Christopher Nolan, 2002) 118′

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

21.15 Το κορίτσι με το τατουάζ (Män som hatar kvinnor, Niels Arden Oplev, 2009) 152′

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*