Ποιος ευθύνεται για τα screeners που βρίσκονται παράνομα online;

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Ακριβώς σε ένα μήνα θα παρακολουθήσουμε επιτέλους τη τελετή απονομής των Όσκαρ η οποία όπως πάντα αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις και απογοητεύσεις. Τα παρατράγουδα ωστόσο έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς κάποιος από τα μέλη της Ακαδημίας που ψηφίζουν για τους νικητές μάλλον θα βρει σύντομα τον μπελά του.

Τις τελευταίες βδομάδες έχει ανέβει online μεγάλο μέρος των υποψήφιων για τα φετινά Όσκαρ ταινιών κι έτσι ο καθένας μπορεί να της κατεβάσει παράνομα και να τις δει. Το δέλεαρ είναι όντως μεγάλο καθώς πολλές από αυτές κυκλοφορούν με καθυστέρηση εβδομάδων ή και μηνών ανάλογα με τη χώρα κι έτσι πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν τα φαβορί πριν τη μεγάλη βραδιά.

Αυτό προφανώς προκαλεί πονοκέφαλο σε μεγάλα στούντιο αλλά και ανεξάρτητες εταιρίες παραγωγής, αφού οι ζημιά από τα λεγόμενα DVD screeners υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος είναι χειρότερα από ποτέ, αφού όλες οι υποψήφιες για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας βρίσκονται online για παράνομο downloading. Η λίστα με τις πιο κατεβασμένες ταινίες των προηγούμενων εβδομάδων λοιπόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Argo, Django Unchained, Life of Pi, Les Miserables, Zero Dark Thirty, Lincoln, Silver Linings Playbook και The Hobbit: An Unexpected Journey– ταινίες που αυτή τη στιγμή χάνουν πολλές χιλιάδες εισιτήρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το TorrentFreak, το The Hobbit μετράει ήδη πάνω από δύο εκατομμύρια παράνομα downloads!

Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ένας από τα μέλη της Ακαδημίας ο οποίος έχει διαρρεύσει πολλά από τα αντίτυπα που του εμπιστεύτηκαν για τη ψηφοφορία. Αυτό που πιθανόν δεν ήξερε ο ύποπτος, είναι πως κάθε αντίτυπο έχει υδατογράφημα που δηλώνει τη ταυτότητα του κάθε ψηφοφόρου κι έτσι μπορεί να ανιχνευτεί πλέον ποιος έχει διαρρεύσει τί. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του αν οι υποψίες επαληθευτούν, καθώς εκτός από την άρση του δικαιώματος να ψηφίζει θα έχει να αντιμετωπίσει μηνύσεις δισεκατομμυρίων από τα μεγάλα στούντιο.

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε μπει στο πειρασμό να δούμε κάποιο από τα screeners που κυκλοφορούν για κατέβασμα, αλλά η αλήθεια είναι πως η ποιότητα τους είναι πολύ φτωχή και μιας και πρόκειται για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, είναι κρίμα κάποιος να τις δει έτσι. Καλώς ή κακώς  η εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας μπορεί να στοιχίζει, αλλά είναι αναντικατάστατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ