Oscars, Ο πόλεμος των αστ(έ)ρων: 1972

Γράφει ο Αχιλλέας Βασιλείου 27 Μαρτίου 1973 Dorothy Chandler Pavilion, Los Angeles 45η Απονομή Βραβείων Oscar. Κατηγορία: Best Actor in a leading role (A’Ανδρικός ρόλος). Υποψήφιοι ήταν:...

Γράφει ο Αχιλλέας Βασιλείου

27 Μαρτίου 1973
Dorothy Chandler Pavilion, Los Angeles

45η Απονομή Βραβείων Oscar.
Κατηγορία: Best Actor in a leading role (A’Ανδρικός ρόλος).

Υποψήφιοι ήταν:

  • Marlon Brando για το ”The Godfather” (Ο Νονός)
  • Michael Caine για το ”Sleuth”
  • Lawrence Olivier για το ”Sleuth”
  • Peter O’Toole για το ”The Ruling class”(Η άρχουσα τάξη)
  • Paul Winfield για το ”Sounder”(Άνθρωποι με αλυσίδες)

oscarwars1972Ποιος Κέρδισε το Oscar;
O Marlon Brando ως Βίτο Κορλεόνε για τον ”Νονό” του Frances Ford Coppola.Από το 1954 και μετά το Oscar του για το ”Λιμάνι της Αγωνίας”,η καριέρα του Marlon Brando είχε πάρει την κάτω βόλτα με εισπρακτικές αποτυχίες όπως το ”One Eyed Jack” και το ”Mutiny on the Bounty”.Επίσης ο Brando είχε γίνει γνωστός για τα τρομερά ξεσπάσματα του και τις αλλαγές στην διάθεση του στην διάρκεια των γυρισμάτων,με αποτέλεσμα ο Coppola να χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη με τα studio προκειμένου να εξασφαλίσει τον Marlon Brando για τον ρόλο του Vito Corleone.Κάνοντας ένα μόνο screen test και μειώνοντας την αμοιβή του στα 250.000 $(!!!),ο Brando έδωσε μια ερμηνεία που έμεινε στην ιστορία,αναβίωσε την καριέρα του και έκανε τον ”Νονό” ένα instant classic.

To άξιζε;
Όποιος είχε ή έχει αντίρρηση παρακαλώ να ανακαλέσει άμεσα.

Ποιος έμεινε με άδεια χέρια;
Όλοι,ακόμα και ο Marlon Brando εφόσον αρνήθηκε να το παραλάβει στέλνοντας στην απονομή την Ιθαγενή ηθοποιό Sacheen Littlefeather με μια 15σέλιδη επιστολή προκειμένου να αρνηθεί εκ μέρους του το βραβείο λόγω του τρόπου προβολής των Native Americans από το Hollywood και την τηλεόραση!

Το παρασκήνιο μιας μεγάλης άρνησης και μιας διαμαρτυρίας.

O Marlon Brando από τα τέλη του 1972 είχε ανακοινώσει πως θα μποϊκοτάρει την Απονομή των Oscar και πως θα στείλει ως εκπρόσωπο του την νεαρή Ινδιάνα ηθοποιό και ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather.Όταν ακούστηκε το όνομα του Marlon Brando από τους Liv Ullman και Roger Moore,η νεαρή Ινδιάνα ανέβηκε στην σκηνή αλλά με μια χαρακτηριστική πλέον χειρονομία αρνήθηκε να παραλάβει το Oscar εκ μέρους του Brando,τονίζοντας πως ο ίδιος μετά λύπης αρνείται να δεχθεί την τιμή αυτή και κρατώντας την 15σέλιδη είπε πως θα την μοιραζόταν με τον Τύπο στα backstage λόγω χρόνου.Χειροκροτήματα,γιουχαΐσματα και όπως η ίδια θα δήλωνε μετά από χρόνια προκλήθηκε ένα απίστευτο χάος στη ν απονομή και οι περισσότεροι έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Η άρνηση του Oscar για έναν από τους πιο διάσημους ρόλους στην Ιστορία του Κινηματογράφου από τον Marlon Brando αποτελεί ακόμα και σήμερα μια από τις μεγάλες,αν και παράδοξη,στιγμές στην Ιστορία των Oscars.Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι

Ο Marlon Brando είχε βραβευτεί το 1954 με Oscar Α’ ανδρικού ρόλου για το ”On The Waterfront” (To Λιμάνι της Αγωνιάς) και πως έκανε διάβημα στην Ακαδημία για να του το αντικαταστήσουν όταν του εκλάπη!

Αποτέλεσε τον δεύτερο ηθοποιό που αρνήθηκε να παραλάβει το Oscar.O πρώτος ήταν το 1971 ο George C.Scott ,όταν κέρδισε το Oscar για το ”Πάττον, Ο Θρύλος της Νορμανδίας”, δηλώνοντας πως αρνείται να συμμετέχει σε όλη αυτή την ”Παρέλαση Κρέατος” όπως είχε αποκαλέσει την απονομή των βραβείων.

Το video της απονομής

Περιμένω τις προτάσεις σας,τις ενστάσεις σας και τις απόψεις σας στο avasileiou@reel.gr

Δείτε όλα τα φετινά βραβεία μέχρι τώρα

Δείτε τους προηγούμενους πολέμους των αστέρων

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ