Οσκαρικές Αδικίες: Robert Redford

...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

all_is_lost_xlrgΗ χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ αποτέλεσε, όπως κάθε χρόνο, έναυσμα για πανηγυρισμούς, γκρίνια, καζούρα. Είναι με λίγα λόγια το πρώτο ημίχρονο του κινηματογραφικού ντέρμπι, με τους κινηματογραφόφιλους να αγγίζουν τα όρια του οπαδισμού(Go Team Gravity!!!). Βέβαια, αυτό δε μας κάνει να ξεχνάμε ότι τα Όσκαρ αποτελούν περισσότερο έναν πολιτικο-εμπορικό θεσμό πλέον και λιγότερο καλλιτεχνικό.  Μια ακόμη απόδειξη αυτού, αποτελεί ο αποκλεισμός μιας από τις, κατά γενική ομολογία, κορυφαίες υποκριτικές επιδόσεις της χρονιάς. Του Robert Redford στο All is Lost.

Γενικότερα η ταινία All is Lost αναγνωρίστηκε σαν ένα μοναδικό επίτευγμα κινηματογράφησης, με κυρίαρχο στοιχείο το one-man-show του μοναδικού-κυριολεκτικά-πρωταγωνιστή της. Αυτός ο ρόλος δημιούργησε πολλές προσδοκίες για μια Όσκαρικη επιβράβευση, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν με ηχηρό τρόπο χθες, μη συμπεριλαμβάνοντας τον Redford ούτε καν στην λίστα των υποψηφίων!

Όπως ήταν επόμενο, ο δημοφιλής ηθοποιός ανακρίθηκε για το θέμα από τους δημοσιογράφους, όταν την ίδια μέρα ήταν σε δημόσια εκδήλωση του Sundance Festival, του οποίου είναι ιδρυτής. Ο Redford φάνηκε να δέχεται στωικά την εξέλιξη, λέγοντας : «Θα ήταν ωραίο να είμαι υποψήφιος; Σίγουρα! Αλλά δεν είμαι ταραγμένος ή  ενοχλημένος(που δεν είμαι). Είμαι χαρούμενος για την ταινία. Τα υπόλοιπα δεν είναι δική μου δουλειά. Είμαι μια χαρά!» και μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την ταινία είπε ότι «Μου έδωσε την ευκαιρία ως ηθοποιός να επιστρέψω στις ρίζες μου.» 

Από την άλλη όμως, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του προς τις εταιρίες παραγωγής και διανομής, οι οποίες δεν στήριξαν την διακίνηση της ταινίας στην Αμερική, αφήνοντας τη μακρυά από το ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά είπε «Είτε δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα για τη διακίνηση της, είτε είναι απλά ανίκανοι»

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ