Όσλο, 31 Αυγούστου – Oslo, August 31st

...


 

Γράφει η Βαρβάρα Κοντoνή

Σκηνοθεσία: Joachim Trier
Σενάριο: Joachim Trier, Eskil Vogt βασισμένο στο βιβλίο του Pierre Drieu La Rochelle
Πρωταγωνιστούν: Anders Danielsen Lie, Ingrid Olava, Hans Olav Brenner

Διάρκεια: 95’
Χώρα: Νορβηγία

 

Ο Άντερς είναι ένας νεαρός ο οποίος βρίσκεται σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης προσπαθόντας να ξεπεράσει την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και τις παντός είδους ουσίες. Όταν μετά από διάστημα δέκα μηνών θα πάρει την πρώτη του άδεια από το κέντρο, θα επιστρέψει στο Όσλο προκειμένου να περάσει από συνέντευξη για μια δουλειά, σε μια προσπάθεια επανένταξής του στην κοινωνία. Εκεί θα βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί παλιούς φίλους, αγάπες και γνωστούς και να μάθει για τις ζωές τους και την βιωμένη τους πραγματικότητα. Η εξάρτησή του τώρα θα είναι πιο επίπονη από ποτέ.

Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία για τον Δανό σκηνοθέτη, Γιοακίμ Τρίερ ο οποίος φαίνεται να εμπιστεύεται για ακόμη μια φορά τον πρωταγωνιστή του Άντερς Ντάνιελσεν Λι, ο οποίος κρατούσε τον κεντρικό ρόλο και στη πρώτη του ταινία, «Reprise» (2006). Εδώ ο μακρινός ξάδελφος του πιο γνωστού μας Λάρς βον Τρίερ, δημιουργεί μια σκληρή και άκρως διαλογίστικη ταινία, τοποθετόντας τον ήρωά του απέναντι από μια ουτοπιστική φαωτασίωση επερχόμενης λύτρωσης, η οποία μπορεί να αναζητηθεί μόνο μέσα από τη συνειδητοποίηση του προβλήματός του. Η λύση μπορεί να επέλθει μέσα από τη συζήτηση του επικίνδυνου ‘χόμπι’ του, με τον κολλητό του φίλο, την παλιά του αγαπημένη και το όραμα μια νέας αρχής, μια νέας ζωής. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική έξω από τους τοίχους του κέντρου αποτοξίνωσης, οι πειρασμοί πολλοί και οι απογοητεύσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Εκεί έξω φαίνεται αν η εξάρτηση έχει νικηθεί, και για τον Άντερς η ανάγκη να ξεφύγει αποτελεί έναν δύσβατο και γεμάτο εμπόδια δρόμο τον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει πρώτα μέσα στο μυαλό του και μετά έξω από αυτό.

Το «Oslo, August 31st» αποτελεί στην ουσία το νορβηγικό ριμέϊκ της σπουδαίας παλιάς ταινία του Λουί Μάλ, «The Fire Within» (1963) η οποία επίσης βασιζόταν στην νουβέλα του Γάλλου συγγραφέα Πιέρ Ντρού λα Ροσέλ, με τίτλο “Le feu follet”. O Τρίερ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει με έναν πιο σύγχρονο και αστικό τρόπο το δράμα ενός τοξικομανούς, τις δυσκολίες επαναπροσαρμογής του σε μια φυσιολογική ζωή, καθώς και τις σχέσεις του με τα πρόσωπα που υπήρχαν/υπάρχουν στον κοινωνικό του περίγυρο. Και όπως αποδεικνύεται δεν είναι καθόλου εύκολο.

Με λιττή και ρεαλιστική σκηνοθεσία ο Τρίερ δίνει το στίγμα μιας απτής και ζοφερής πραγματικότητας, όπως τη συναντά κανείς σε μεγαλουπόλεις που δε κοιμούνται ποτέ και στους ανθρώπους που ζουν σε αυτές. Χωρίς υπερβολές, αλλά με ειλικρινή ματιά και ωμό συναίσθημα γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις πολλές ιστορίες ατόμων. Στη προκειμένη περίπτωση του Άντερς.

Η ταινία είναι μια δραματική εξομολόγηση του πρωταγωνιστή που κυμαίνεται σε ήπιες δόσεις, χωρίς τρομερές εξάρσεις, αλλά περισσότερο με μια βαθύτερη και πιο εσωτερική παρουσίαση. Οι ερμηνείες είναι απογυμνωμένες από κάθε βαθύ συναίσθημα, και φαίνεται να περιορίζονται σε μια ημιαντιδραστική κατατονικότητα που κάπου σε θλίβει και κάπου σε εξοργίζει.

Το «Oslo, August 31st» είναι μια ταινία που χωρίς να αποτελεί κάτι το εξολοκλήρου πρωτότυπο, σε κερδίζει τελικά στα σημεία χάρη στη δυναμική της σκηνοθεσία και ερμηνεία του νεαρού Άντερς Ντάνιελσεν Λι.

 

 

Πού παίζεται

Iσχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής (1 – 7 Μαρτίου 2012)

ΚΕΝΤΡΟ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΑΣΤΥ
Κοραή 4 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τηλ.: 2103221925
€ 8,50, φοιτ. & άνω των 65 € 6,00 (εκτός Σάβ., Κυρ.)
DOLBY DIG

Πέμ.-Τετ.: 18.40/ 20.30/ 22.30

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ