Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: 4+1 ταινίες

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σήμερα, 2 Απριλίου, μία ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, αρχής γενομένης από το 2008. Νευρολογική...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

World_Autism_Awareness_DayΠαγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σήμερα, 2 Απριλίου, μία ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, αρχής γενομένης από το 2008. Νευρολογική διαταραχή που δείχνει τα συμπτώματα της από εξαιρετικά νεαρή ηλικία, πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται σωστά από την οικογένεια.

Εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, η οποία υποστηρίζει και ενημερώνει σχετικά με την δύσκολη αυτή διαταραχή που είναι πιο συχνή απ’ όσο νομίζουμε. Συγκεκριμένα, 1 στα 88-100 παιδιά εμφανίζουν αυτισμό, συχνότητα μεγαλύτερη από αυτή του Σακχαρώδους Διαβήτη ή του Συνδρόμου Down.

Φυσικά, ο Αυτισμός έχει παρουσιαστεί και μέσα από τον κινηματογραφικό φακό κι εμείς σας ενημερώνουμε για τις καλύτερες προσπάθειες, αλλά και ένα εξαιρετικό online ντοκιμαντέρ που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Ben X

Ερχόμενο από το Βέλγιο, το φιλμ του Nic Balthazar, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του, αφορά έναν αυτιστικό έφηβο. Ο Ben υφίσταται συνεχές bullying στο σχολείο στο οποίο φοιτεί, μία καθημερινή κόλαση. Για να ξεφύγει, θα καταφύγει στα online παιχνίδια ρόλων, ως αντίδοτο για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει.

Αν και αρκετά “καταθλιπτικό”, το “Ben X” είναι μία ιδιαίτερη προσπάθεια απεικόνισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας έφηβος με αυτισμό, από τη δική του οπτική, αλλά και από αυτή του κοντινού του περιβάλλοντος.

Adam

Μία βρετανική προσπάθεια που αφορά έναν νεαρό που πάσχει από Σύνδρομο Άσπεργκερ, μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Ο Adam είναι ένας μοναχικός άνθρωπος με Άσπεργκερ, που συνάπτει σχέση με τη γειτόνισσα του πάνω ορόφου, τη Beth. H σύνδεση μεταξύ τους, θα μας δείξει πως χρειάζεται γενναιότητα για να “αγγίξεις” πραγματικά έναν άνθρωπο και να σου κοινωνήσει τα προβλήματα του.

Πολύ ρεαλιστικό, ένα φιλμ με το οποίο έχουν ταυτιστεί πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι ανά τον κόσμο, το “Adam” διέπεται από τις ερμηνείες των Hugh Dancy και Rose Byrne.

Punch-Drunk Love

H καλύτερη -και σοβαρότερη- ερμηνεία του Adam Sandler, παρατηρείται σε αυτό το φιλμ του Paul Thomas Anderson. O Barry έχει τη δική του εταιρεία, αλλά δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τον κόσμο γύρω του. Οι 7 αδελφές του τον μεταχειρίζονται σαν παρία και όταν η μία από αυτές του γνωρίζει μία νεαρή γυναίκα που ενδιαφέρεται για αυτόν, μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η σχέση μπορεί να δουλέψει.

Στην ουσία, πρόκειται για την ιστορία ενός ατόμου με Αυτισμό, που δεν έχει διαγνωστεί και αντιμετωπίζει πολλά ξεσπάσματα και “περίεργες” συμπεριφορές που δεν μπορεί να εξηγήσει. “Δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος” δηλώνει ο κεντρικός μας πρωταγωνιστής κι αυτό είναι το μεγαλύτερο του πρόβλημα.

Mary and Max

To εκπληκτικό animation του Adam Elliot μας ήρθε το 2009 και αποτελεί μία από τις καλύτερες ιστορίες φιλίας. Ο Μαξ είναι ένας 40χρονος με αυτισμό, γεννημένος σε μία εποχή που κανείς δεν γνώριζε για αυτή τη διαταραχή, κάτι που δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή του από τους γύρω του. Θα βρει την πραγματική φιλία, στο πρόσωπο της 8χρονης Mary, ενός νεαρού μοναχικού κοριτσιού που ζει στη Μελβούρνη.

Η ταινία παρουσιάζει και αρκετές χαρούμενες στιγμές στη ζωή του Μαξ, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολη η παρακολούθηση της χωρίς τα χαρτομάντιλα πρόχειρα. Βαθιά συγκινητική, είναι μία ιστορία που μας δείχνει πως, παρότι φαίνεται δύσκολο, μερικές φορές Αυτισμός και φιλία μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πρόταση.

The Autism Puzzle

Ευτυχώς διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο, το “The Autism Puzzle” είναι ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για τον Αυτισμό. Η σκηνοθέτιδα Saskia Baron, μας παρουσιάζει ιστορίες ατόμων που αντιμετωπίζουν τη διαταραχή(συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της), όπως και συνεντεύξεις με ειδικούς πάνω στο θέμα.

Ένα έντονα ενημερωτικό φιλμ, που καλύπτει την περίοδο από τις απαρχές εμφάνισης του Αυτισμού, μέχρι και τη σημερινή ιατρική πρόοδο που προσπαθεί να βρει το “κλειδί” για την καταπολέμηση της.

The Autism Puzzle from Saskia Baron on Vimeo.

Η σελίδα της Wikipedia για τον Αυτισμό(Αγγλικά)

Η σελίδα της Wikipedia για τον Αυτισμό(Ελληνικά, αλλά κάπως άναρχο και δυσκολότερο να διαβαστεί)

Η σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ