Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Θέατρο Δρόμου και μία πρόταση ταινίας

...

violence1Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

25η Νοεμβρίου σήμερα και, όπως έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, με τεράστιες διαστάσεις, το οποίο φυσικά αφορά όλους μας και όχι μόνο τις γυναίκες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρούμε πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί κυρίως ενδοοικογενειακό φαινόμενο, όπως υποδηλώνει το 68% των ερωτηθείσων που δήλωσαν έγγαμες.

Για την υποστήριξη αυτών που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας, υπάρχει η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, μία πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και στα 2.5 χρόνια λειτουργίας της αριθμεί ήδη 12.000 και πλέον κλήσεις. Η γραμμή αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο του δικτύου του ΓΓΙΦ για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, ένα δίκτυο που αποτελείται από 14 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της ΓΓΙΦ στις πρωτεύουσες των Περιφερειών και στον Πειραιά, 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών σε συνεργασία με τους Δήμους, 19 Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους Δήμων και 2 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Όσον αφορά το κινηματογραφικό κομμάτι, πολλές ταινίες έχουν ασχοληθεί με τα φαινόμενα βίας αυτά, άλλες δείχνοντας χωρίς ωραιοποιήσεις το σκληρό πρόσωπο της βίας και άλλες επιχειρώντας μία ηπιότερη προσέγγιση, περνώντας παρ’όλα αυτά το μήνυμα τους. Η δική μας πρόταση είναι η εξής:

The Color Purple – 1985

Σε μία γενναία ταινία δια χειρός Stephen Spielberg, η οποία προτάθηκε για 11 Όσκαρ, παρατηρούμε τη ζωή-μαρτύριο της Celie Johnson, μίας νεαρής μαύρης κοπέλας στις αρχές του 20ου αιώνα. Την πρώτη φορά που τη βλέπουμε στην οθόνη, βρίσκεται στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών και είναι έγκυος από τον πατέρα της. Τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής της θα είναι εξίσου δύσκολα.

Θέατρο Δρόμου

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Πρόκειται για μια κινητή δράση – θέατρο δρόμου που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Η δράση θα έχει διάρκεια 10 λεπτών και θα επαναλαμβάνεται ανά δύο ώρες, ξεκινώντας από τις 10.00 το πρωί και τελειώνοντας στις 8.00 το βράδυ.

Περιλαμβάνει: Δύο παραστάσεις στην Πλατεία Συντάγματος, στις 10:00 και στις 12:00, δύο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στις 14:00 και στις 16.00, μία στην Πλατεία Κεραμεικού στις 18:00 και μία στη Στοά CityLink στην οδό Βουκουρεστίου στις 20:00.

Η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη έχει συνθέσει ένα μονόλογο 10 λεπτών, αντλώντας από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της βίας που ασκείται εις βάρος τους: ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία ανθρώπων (trafficking) κ.ά..

Η ηθοποιός Δώρα Σαμψώνα θα ερμηνεύσει αυτόν τον μονόλογο και θα πλαισιώνεται από νέους εθελοντές, αγόρια και κορίτσια, οι οποίοι θα μοιράζουν το ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την εκδήλωση και γνωστές Ελληνίδες ηθοποιοί- έκπληξη.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενημέρωσή του για την ύπαρξη υποστηρικτικών δομών αντιμετώπισης της βίας. Κυρίως, όμως, στοχεύει στο να παροτρύνει τις γυναίκες-θύματα βίας να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να μιλήσουν, να ενημερωθούν για την ύπαρξη των δομών αυτών και να απευθυνθούν σε αυτές για να ζητήσουν βοήθεια.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για την παροχή άμεσης ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας σε γυναίκες – θύματα βίας, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο των δομών της Γραμματείας: 14 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών στις πρωτεύουσες των Περιφερειών και τον Πειραιά, 25 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 19 Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε συνεργασία με μεγάλους Δήμους της χώρας, 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η βία και η κακοποίηση γυναικών έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς.

Απευθυνόμαστε σε εκείνες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν.  Τις καλούμε να πάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Μας αφορά όλους!

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ