Παραγκωνισμένοι οι ηθοποιοί με αναπηρίες στο Χόλιγουντ

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ruderman, ηθοποιοί χωρίς καμία μορφή αναπηρίας υποδύονται το 95% των χαρακτήρων με αναπηρία, στις δέκα καλύτερες τηλεοπτικές σειρές της Αμερικάνικης τηλεόρασης.

Εκατοντάδες ηθοποιοί με ορατές και μη ορατές αναπηρίες έλαβαν μέρος στην έρευνα που αποδεικνύει πως οι μη αρτιμελείς άνθρωποι είναι η μειονότητα που αντιπροσωπεύεται στο μικρότερο βαθμό στο Χόλιγουντ.

Οι ηθοποιοί με αναπηρίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στη συνεχιζόμενη συζήτηση περί διακρίσεων στο Χόλιγουντ, χάρη στην οποία έγιναν κάποια βήματα για περισσότερες ευκαιρίες σε μη λευκούς ανθρώπους του χώρου, καθώς και για ισότητα στους μισθούς μεταξύ αντρών- γυναικών.

Η διαμαρτυρία και η επακόλουθη φρενίτιδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ξεκίνησε η καμπάνια “Oscars So White” διαμόρφωσε μια ιδεολογία γύρω από τη διαφορετικότητα στο χώρο της ψυχαγωγίας. Και μπορεί να ακούστηκαν μέχρι και προτάσεις και αλλαγές στη νομοθεσία, αλλά αυτές δε φαίνεται να συμπεριλαμβάνουν τους ανθρώπους με αναπηρίες. Η έρευνα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, πραγματοποιήθηκε για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά σημαίνει διαφορετικότητα και για να ακουστεί η μειονότητα με τη μικρότερη αντιπροσώπευση.

Συνολικά, εξετάστηκαν 31 τηλεοπτικά σόου από διάφορα κανάλια και ο αριθμός των ηθοποιών με αναπηρία που συμμετείχαν σε αυτά προσδιορίστηκε μόλις σε 4, δηλαδή λιγότερο από το 2% του συνόλου των ηθοποιών.

«Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται διάφορες μειονότητες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι περνάμε περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση από το να κοινωνικοποιούμαστε με φίλους», σημειώνει ο Jay Ruderman, πρόεδρος του Ruderman Family Foundation.

Η έρευνα συμπαιρένει πως το να προσλαμβάνονται συστηματικά μη ανάπηροι ηθοποιοί σε ρόλους ανάπηρων είναι μια κραυγαλέα διάκριση ενάντια στους ανθρώπους με έλλειψη αρτιμέλειας και είναι όχι μόνο άδικη προς το 20% του πληθυσμού στην Αμερική που ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, αλλά ενισχύει το στίγμα εναντίον αυτών των ανθρώπων.

Την επόμενη σεζόν θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική η σειρά του ABC “Speechless”, μια οικογενειακή κωμωδία με πρωταγωνιστή το Micah Fowler, ένα νεαρό ηθοποιό με εγκεφαλική παράλυση στην πραγματική ζωή. Η παρουσία του στη σειρά και μάλιστα ως μόνιμο μέλος του καστ είναι ένα θετικό σημάδι πως κάτι μπορεί να αλλάξει, όσον αφορά την πιο ενεργή συμμετοχή ηθοποιών με αναπηρία στο χώρο της ψυχαγωγίας.

Σοφία Κυριλλίδου

Ο κινηματογράφος για εκείνη ήταν πάντα εκεί: Σα μαθήτρια -κρυφά από τους γονείς- νοίκιαζε ταινίες από το videoclub, σα φοιτήτρια σπούδασε κινηματογράφο. Άλλωστε, πάντα της άρεσαν τα ταξίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ