1ο Διεθνές Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάμου

...

Γράφει η συντακτική ομάδα του Reel.gr

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου / Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης Δήμου Σάμου διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάμου, «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους», σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Σάμου ως κομβικού σημείου συνάντησης Ευρώπης και Ασίας, λαών και πολιτισμών από τις 23 μέχρι και τις 26 Αυγούστου.

Το «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους» δεν είναι ένα συνηθισμένο φεστιβάλ, όπως εκείνα που έχουμε συνηθίσει, καθώς πρόκειται περί μιας εντελώς διαφορετικής, θεματικής, διοργάνωσης που συνδέει εννοιολογικά τους πολιτισμούς 2 Ηπείρων μέσα από την γειτνίαση 2 χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας. Η νέα αυτή διοργάνωση προσεγγίζει την «απόσταση» των 2 «σταθμών» μέσα από τον κινηματογράφο, τη μουσική και τον πολιτισμό. Η βασική, ειδοποιός, διαφορά του, βέβαια, σε σχέση με τα άλλα φεστιβάλ κινηματογράφου, έγκειται στο γεγονός ότι οι προβολές του πραγματοποιούνται, καθημερινά, σε μια μαγευτική παραλία της Σάμου, στην παραλία του Πυθαγορείου.

Το Φεστιβάλ θέλοντας να αναδείξει την έννοια του μεταίχμιου, ακροβατώντας σε φαινομενικά δύσκολες ισορροπίες, χωρίζεται σε δύο τμήματα:
1) Αφιέρωμα στον Τούρκο σκηνοθέτη Fatih Akin, το έργο του οποίου απεικονίζει τη ζωή ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετική χώρα από εκείνη της καταγωγής τους.
2) Ένα Διεθνές Πανόραμα με έργα Ελλήνων και Διεθνών σκηνοθετών, το οποίο διέπεται από την φιλοσοφία του μεταίχμιου, του «ανάμεσα», είτε αυτό αναφέρεται σε γεωγραφική τοποθέτηση είτε σε χαρτογράφηση συναισθημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υλοποιηθεί μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως συζητήσεις με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες – ο Περικλής Χούρσογλου και ο Παναγιώτης Φαφούτης θα βρίσκονται στο νησί για να μεταδώσουν σε κατοίκους και επισκέπτες, λίγη από την αξιοζήλευτη κινηματογραφική τους εμπειρία – συναυλίες, δρώμενα και διάφορα event σε Σάμο και Καρλόβασι, οι οποίες θα έχουν στόχο την πολυεπίπεδη μεταμόρφωση του νησιού σε έναν νέο, εναλλακτικό, προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.

To πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

23 Αυγούστου
11.00 // όρνιθες / εφηβικό θέατρο // πόλη της σάμου
21.00 // τελετή έναρξης // παραλία πυθαγορείου
21.30 // παράδεισος / παναγιώτης φαφούτης // παραλία πυθαγορείου
00.00 // opening party // mezza volta

24 Αυγούστου
11.00 // συνάντηση με τον σκηνοθέτη παναγιώτη φαφούτη // στο καφέ του κήπου
21.00 // διαχειριστής / περικλής χούρσογλου // παραλία πυθαγορείου
23.00 // head on – μαζί, ποτέ! / fatih akin // παραλία πυθαγορείου

25 Αυγούστου
11.00 // συνάντηση με τον σκηνοθέτη περικλή χούρσογλου // στο καφέ του κήπου
18.00 // όρνιθες / εφηβικό θέατρο // πόλη της σάμου
21.00 // la source des femmes – η πηγή των γυναικών / radu mihaileanu // παραλία πυθαγορείου
23.00 // io sono l’ amore – είμαι ο έρωτας / luca guadagnino // παραλία πυθαγορείου
22.30 // yiafka – pan pan / συναυλία // γυμνάσιο καρλοβάσου

26 Αυγούστου
21.00 // τελετή λήξης // παραλία πυθαγορείου
21.30 // soul kitchen – κουζίνα με ψυχή / fatih akin // παραλία πυθαγορείου
00.00 // closing party // escape music club

Τελετή Έναρξης: Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, την παραλία του Πυθαγορείου, οι συντελεστές του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάμου «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους», θα ξεδιπλώσουν τις προθέσεις τους και τις έντονες ανησυχίες τους. Σκοπός τους να ακούσουν τις απαιτήσεις του κοινού προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργήσουν, εν καιρό, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που θα βασίζεται στις ανάγκες των καιρών και θα διαμορφώνεται από τη συνεχόμενη διάδραση των ανθρώπων που το αγαπούν και το υποστηρίζουν

Τελετή Λήξης: Μια σύντομη απολογιστική τελετή που θα βάλει τα θεμέλια για νέες δημιουργίες και μελλοντικές θεματικές δράσεις. Στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάμου «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους», οι διοργανωτές του φεστιβάλ ανέθεσαν σε μια ομάδα νέων του νησιού να γυρίσουν μια ταινία, υπό την καθοδήγηση ενός εκ των διοργανωτών, του Σαμιώτη σκηνοθέτη Μάνου Αρβανιτάκη, στην οποία καλούνται να χωρέσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους σχετικά με το μέλλον τους αλλά και τις δύσκολες ημέρες που τους επιφυλάσσει η αποφοίτησή τους και η ένταξη στον ενήλικο βίο

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*