Παρ’το Από την Αρχή – Begin Again (2013)

Μάλλον για τον John Carney δεν ήταν αρκετό να γυρίσει μία φορά την ιστορία του επιτυχημένου “Once”


Σκηνοθεσία: John Carney
Σενάριο: John Carney
Πρωταγωνιστούν: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine
Διάρκεια: 104
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Odeon

Begin_Again_film_poster_2014Μάλλον για τον John Carney δεν ήταν αρκετό να γυρίσει μία φορά την ιστορία του επιτυχημένου “Once”, οπότε το χρησιμοποιεί σαν το πιο δυνατό του χαρτί και το ξαναπαίζει – αυτή τη φορά όμως με φόντο το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, όπου τα ρούχα είναι ανάλαφρα και η διάθεση ρομαντική.

Ο Dan Mulligan (Ruffalo) είναι ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας που φαίνεται να έχει απηυδήσει με όλους και με όλα : τη διαρκώς μεταβαλλόμενη και λιγότερο ποιοτική (με το πέρασμα των χρόνων) μουσική βιομηχανία, με τους ανθρώπους που τον παρεξηγούν και με την οικογένειά του, από την οποία έχει αποξενωθεί. Μια μεθυσμένη και μίζερη βραδιά ανακαλύπτει σε ένα μπαρ τη νεαρή τραγουδοποιό Gretta James (Knightley) και, γοητευμένος από το ταλέντο και την ανεξαρτησία της, της ζητά να υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο με την – μέχρι πρότινος – δισκογραφική του. Έτσι εδραιώνεται μια φιλία και μια από τις πιο ανορθόδοξες ηχογραφήσεις μουσικού δίσκου.

Το “Begin Again” είναι μια διασκεδαστική ταινία για όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή : οικογένεια, αγάπη, σχέσεις, Νέα Υόρκη, δημιουργικότητα και μουσική. Παρ’όλα αυτά όμως φαίνεται να ελίσσεται μεταξύ πολλών κλισέ, τα μισά από τα οποία αποφεύγει, αλλά πέφτει στην παγίδα των υπολοίπων. Είναι τρυφερό και ατελείωτα γλυκανάλατο, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να αγγίξει ουστιαστικά τον θεατή, λόγω των πολυπαιγμένων μπανάλ κινηματογραφικών τεχνικών του, που, ναι μεν είναι μια ασφαλής πεπατημένη, αλλά του προσδίδουν μια νωθρότητα η οποία δεν αξίζει στη ιστορία που μας διηγείται. Είναι φανερό πως ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που στοχεύουν κυρίως στο γυναικείο κοινό – χωρίς αυτό να του προσδίδει φυσικά αρνητικό πρόσημο , αν και οι ουτοπικά ονειροπόλες στιγμές και τα αφελή σημεία στους διαλόγους του πιθανόν να απωθήσουν και τον πιο αισιόδοξο θεατή του.

O Mark Ruffalo κινείται με άνεση στο φακό και μιλάει σαν να αυτοσχεδιάζει – κάποιες στιγμές δίνει την αίσθηση ότι είναι ένας άγνωστος και κρυφακούμε αυτά που λέει στη διπλανή του ενώ καθόμαστε κοντά του στο λεωφορείο. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται και στη χροιά της ίδιας του της φωνής αλλά και στο γεγονός ότι ο ρόλος του στην ταινία δεν διαφέρει μακράν από αυτούς στους οποίους τον έχουμε συνηθίσει. Σε αντίθεση με αυτόν, η Keira Knightley, ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της ταινίας φαίνεται άβολη στο ρόλο της Gretta και ακόμα και η ομιλία της είναι πιο γρήγορη απ’ότι θα άρμοζε, σχεδόν βεβιασμένη, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι θέλει να πει γρήγορα τα λόγια της και να φύγει. Εδώ μας διχάζει, μιας και βγαίνει σιγά σιγά το συμπέρασμα ότι οι πιο κωμικοί και ανάλαφροι ρόλοι είναι το αδύνατό της σημείο, αλλά και στους δραματικούς ρόλους (που της ταιριάζουν αδιαμφισβήτητα περισσότερο) συχνά η ερμηνεία της είναι δυσανάλογα υπερβολική – ίσως και περισσότερο θεατρική από μοντέρνα και αρμόζουσα.

Ξεπερνώντας τα αρνητικά και τετριμμένα σημεία του ωστόσο, το “Begin Again” δεν παύει να αποτελεί μια χαριτωμένη ταινία με αύρα δροσιάς που θα μπορούσε να μας «ξεκουράσει» κιόλας.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ