Party Girl (2014)

Ωμό, βαρύ αλλά ταυτόχρονα γλυκό και τρυφερό πορτρέτο μιας γυναίκας


 

Γράφει ο Δημήτρης Βαρελάς


Σκηνοθεσία: Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger, Samuel Theis
Σενάριο: Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger, Samuel Theis
Πρωταγωνιστούν: Angelique Litzenburger, Joseph Bour, Samuel Theis,
Διάρκεια: 96’
Χώρα: Γαλλία
Διανομή: Rosebud .21, Feelgood

 

party-girl-2014-poster-188x280Η Angélique είναι μια γυναίκα γύρω στα 60, που μένει στη Lorraine, στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας, και δουλεύει όλη της τη ζωή ως hostess σε νυχτερινά bars με όλα τα παρελκόμενα: ανάποδα ωράρια, καταχρήσεις, αλκοόλ, τσιγάρα, πολλούς & διάφορους άνδρες, διαλυμένη οικογένεια, μέχρι και μια μικρή κόρη που είχε δώσει σε ανάδοχη οικογένεια & έχει να δει από μικρή… Όταν ένας πρώην πελάτης της, ο συνταξιούχος εργάτης ορυχείου Michel, της προτείνει να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί θα ξαφνιαστεί, αλλά & θα μπει για πρώτη φορά στη διαδικασία να σκεφτεί αν είναι δυνατόν να αλλάξει τη ζωή της & αν έχει φτάσει αυτή η στιγμή..

To Party Girl είναι μια εξόχως διαφορετική & αυθεντική ταινία. Το ξεχωριστό αυτό δημιούργημα ανήκει σε τρία άτομα: Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger & Samuel Theis επιμελούνται ομαδικά το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Ο Samuel Theis είναι πραγματικός γιός της πρωταγωνίστριας Angélique Litzenburger & τον ίδιο ρόλο παίζει & στην ταινία, καθώς τα άτομα τις οικογένειας παίζουν μια βερσιόν της πραγματικότητας τους… Εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά, ένα περίεργο μείγμα μυθοπλασίας, δράματος με έντονα ντοκιμαντερίστικα στοιχεία, καθώς δύσκολα μπορεί ο θεατής να συλλάβει τι είναι προσποιητό & τί όχι..

Ωμό, βαρύ αλλά ταυτόχρονα γλυκό & τρυφερό πορτρέτο μιας γυναίκας που καλείται να αποφασίσει ποια είναι & αν μπορεί & θέλει να αλλάξει.. Φόβοι ηλικίας & μοναξιάς, αποδοχής & δυνατότητας επαναπροσδιορισμού πορείας.. Η επανένωση της οικογένειας & η αγωνία της επανασύνδεσης με τι μικρή της κόρη, θα φέρουν επιπρόσθετο άγχος & ανησυχίας στην Angélique, ενώ επίσης θα προσπαθήσει να συνετιστεί με την εύλογη επιθυμία του Michel να σταματήσει να δουλεύει. Αυτό που σκέφτονται & ψιθυρίζουν πίσω από την πλάτης της: “You can’t teach an old dog new tricks” είναι αυτό που καλείται να ψάξει & να εξετάσει όχι μόνο η πρωταγωνίστρια, αλλά & η ίδια η ταινία.

Το Party Girl κέρδισε 2 βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ Κανών: Ένα Κάποιο Βλέμμα & Χρυσή Κάμερα, ενώ ήταν υποψήφιο για ακόμα 2. Είναι σίγουρα μια μοναδική ταινία, που παρουσιάζει με απόλυτο ρεαλισμό μια δραματική ιστορία, που σε βάζει μέσα 100% & σε κάνει να συμπάσχεις & να προβληματιστείς, παρότι το φινάλε δεν ξεφεύγει από το αναμενόμενο & απουσιάζει μια τελευταία έκρηξη που θα απογείωνε ολόκληρο το αποτέλεσμα. Η κάμερα, το μοντάζ λειτουργούν σωστά, ενώ η μουσική υπόκρουση είναι προορισμένη να μείνει μαζί σου & μετά το τέλος της προβολής. Ανατριχιαστική η τελευταία σκηνή με τη συνοδεία του ομώνυμου κομματιού Party Girl της Chinawoman… Γιατί όλα τα πάρτυ έχουν τέλος & πάντα κάποια στιγμή η μουσική θα τελειώσει…

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ