Πέθανε ο σπουδαίος Andrzej Wajda

Σε ηλικία 90 ετών

Πλήρης ημερών «έφυγε» την περασμένη Κυριακή ο μεγάλος Πολωνός δημιουργός Andrzej Wajda, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη, κινηματογραφική παρακαταθήκη και ένα τεράστιο έργο ζωής. Πιστός στην αγαπημένη του 7η Τέχνη μέχρι τέλους, το κύκνειο άσμα του, Afterimage, αποτελεί την φετινή πρόταση της Πολωνίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Γεννημένος στην πόλη Suwalki της βόρειας Πολωνίας, ο Wajda ξεκίνησε τις σπουδές του ως ζωγράφος, μόνο για να μεταπηδήσει αργότερα στην νέα, κρατική ακαδημία κινηματογράφου του Lodz, στην οποία θα μαθήτευαν κι άλλα μετέπειτα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, όπως ο Roman Polanski και ο Krzysztof Kieślowski.

Επηρεασμένος βαθιά από τον αντίκτυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο του έργου του Wajda αντανακλούσε τις πεποιθήσεις και την αντιπολεμική φιλοσοφία του δημιουργού του, με την τριλογία του – A Generation, Kanal και Ashes and Diamonds – να αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική και πιο αναγνωρίσιμη (τουλάχιστον για την Αμερική) δουλειά του πάνω στην εν λόγω θεματική.

Η ιστορία της χώρας του ως κομμάτι της, πάλαι ποτέ, Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξε η έμπνευση για την δημιουργία δυο, εκ των καλύτερων, ταινιών του Wajda, του Man of Marble (1977) και του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα, Man of Iron (1981), που αφορούσε στο Ανεξάρτητο Αυτοδιοικούμενο Συνδικάτο, «Αλληλεγγύη», μια Πολωνική ομοσπονδία εργατικών σωματείων που ιδρύθηκε υπό την ηγεσία του Πολωνού πρώην ακτιβιστή Λεχ Βαλέσα.

Οι πολιτικές του θέσεις και ο τρόπος με τον οποίο εξέφραζε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας του, μέσω του κινηματογραφικού μέσου – με τολμηρές εικόνες και λόγο – οδήγησε στην εξορία του Andrzej Wajda, στο Παρίσι, κάτι που λειτούργησε ως αφορμή για την δημιουργία του Danton, μιας ταινίας εποχής με πρωταγωνιστή τον Gerard Depardieu, αλλά και του δραματικού ρομάντζου A Love in Germany, ταινίες που υφολογικά διέφεραν αρκετά από την υπόλοιπη φιλμογραφία του.

Το 2000 του απονεμήθηκε το τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ