Πως να κατοχυρώσεις το σενάριό σου

...

Wes-Anderson-PortraitΓράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Αν έχεις ολοκληρώσει τη συγγραφή της σεναριακής σου ιδέας, τότε το επόμενο βήμα είναι να κατοχυρώσεις το έργο σου για να το προφυλάξεις από πιθανή κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και φυσικά να το κάνεις και πιο επίσημο ώστε να είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις γυρίσματα. Διάβασε λοιπόν τι πρέπει να κάνεις.

Να το στείλεις στον εαυτό σου. Μάλλον «ερασιτεχνικό». Να απευθυνθείς σε συμβολαιογράφο. Μάλλον δαπανηρό. Ο καλύτερος τρόπος να κατοχυρώσεις το σενάριό σου, ώστε να αποτρέψεις πιθανή λογοκλοπή, είναι το εργαλείο που παρέχει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Πρόκειται για την online κατοχύρωση σεναρίου που μπορείς εύκολα, και αρκετά οικονομικά, να πραγματοποιήσεις στην ιστοσελίδα της ΕΣΕ,  από την οποία παραθέτουμε τις συχνότερες ερωτήσεις και όσες πληροφορίες χρειάζεται να ξέρει ένας νέος σεναριογράφος που θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Τι μπορεί να κατοχυρωθεί;

Οποιοδήποτε αρχείο που σας βοηθάει να τεκμηριώσετε την δημιουργία του έργου σας. Ορισμένα παραδείγματα έργων που μπορούν να κατοχυρωθούν είναι σενάρια, treatments, συνόψεις, ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες, παραμύθια, ποιήματα, στίχους τραγουδιών, διατριβές και λιμπρέτα.

Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα κρατηθούν εμπιστευτικά από την ΕΣΕ και δεν πρόκειται να δοθούν σε κανέναν και για οποιονδήποτε σκοπό.

Τι κόστος έχει η κατοχύρωση;

Το κόστος είναι 25 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 23%, ήτοι 30,75 ευρώ) για κάθε ξεχωριστή κατοχύρωση, ανεξαρτήτου είδους. Εξαιρείται η κατοχύρωση ποιημάτων και στίχων των οποίων το κόστος κατοχύρωσης είναι 5 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 23%, ήτοι 6,15 ευρώ).

Πρέπει να είμαι μέλος της ΕΣΕ για να μπορέσω να καταθέσω το έργο μου προς κατοχύρωση;

Όχι. Μπορείτε να κατοχυρώσετε έργα σας στην ΕΣΕ άσχετα με το αν είσαστε μέλος ή όχι. Η κατοχύρωση έργων σας, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με το αν έχετε τις προϋποθέσεις για να γίνετε μέλος.

Γιατί πρέπει να κατοχυρώσω το έργο μου;

Η κατοχύρωση θέτει προληπτικά μέτρα κατά της λογοκλοπής ή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του έργου του δημιουργού. Ενώ μπορεί να έχει και κάποιος άλλος την ίδια βασική ιδέα στο έργο του, η δική σας απόδειξη έγκειται στην παρουσίαση του έργου σας. Το ότι κατοχυρώνετε το έργο σας δεν αποκλείει τους άλλους από το να έχουν παρόμοια βασική ιδέα ή θέμα. Η κατοχύρωση του έργου σας μάλλον αποθαρρύνει τους άλλους να χρησιμοποιήσουν το έργο σας χωρίς την άδειά σας.

Μολονότι η ΕΣΕ δεν μπορεί να αποτρέψει την λογοκλοπή, μπορεί να προσκομίσει το κατοχυρωμένο έργο καθώς και να βεβαιώσει την ημερομηνία κατοχύρωσης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κατοχύρωσης, όπως πραγματοποιείται από την ΕΣΕ, οι δημιουργοί λαμβάνουν Πιστοποιητικό Κατάθεσης και το έργο τους φυλάσσεται ασφαλώς σε μη επανεγγράψιμο ψηφιακό format σε ηλεκτρονική τράπεζα της ΕΣΕ.

Mε την κατοχύρωση του έργου εκείνο που διασφαλίζεται είναι η επίσημη πιστοποίηση της βέβαιης χρονολογίας κατάθεσης, πράγμα που παρέχει στον δημιουργό το προνόμιο της χρονικής προτεραιότητας με βάση τον κανόνα «prior in tempore potior in jure».

Μπορεί να γίνει προσθήκη ή «φρεσκάρισμα» του έργου;

Ο πρωταρχικός σκοπός της κατοχύρωσης είναι να καθορίσει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του αρχικού σας έργου. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το έργο, το αρχείο δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως νέο έργο αφού έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες.

 Οι πληροφορίες προέρχονται από την ΕΣΕ – μάθετε περισσότερα εδώ.

Δείτε όλα τα άρθρα του Filmmaking

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ