Preacher: Εντυπώσεις από το πρώτο επεισόδιο

Από τα καλύτερα πιλοτικά επεισόδια ever

Η επέλαση των κόμικ συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, στην τηλεόραση μεταφέρθηκε το “Preacher” των Garth Ennis (ιστορία) και Steve Dillon (εικονογράφηση), ένα από τα καλύτερα και πιο αμφιλεγόμενα κόμικ όλων των εποχών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS!

Ο Dominic Cooper υποδύεται στωικά το γοητευτικά κυνικό ιερέα Jesse Custer που περνάει τις μέρες του πίνοντας και καπνίζοντας, ενώ κάθε βράδυ βλέπει εφιάλτες με τη δολοφονία του πατέρα του. Σύντομα, καταλαβαίνουμε πως o μόνος λόγος που ο Jesse επέστρεψε έπειτα από πολύμηνη απουσία στο ποίμνιο του και στη μικρή τεξανή πόλη του είναι γιατί βασανίζεται από τύψεις για άσχημες πράξεις του παρελθόντος. Ένα βράδυ, ο Jesse καταλαμβάνεται από ένα ισχυρό πνεύμα (στο κόμικ ονομάζεται Genesis και είναι το αποτέλεσμα της ένωσης ενός αγγέλου με ένα δαίμονα) και μέχρι το τέλος του πρώτου επεισοδίου δε φαίνεται να συνειδητοποιεί τις τρομακτικές δυνάμεις που έχει αποκτήσει: Ουσιαστικά μπορεί να επιβάλει τη θέληση του οποτεδήποτε στον οποιοδήποτε. Αν η τηλεοπτική σειρά ακολουθήσει το κόμικ, ο Jesse θα ενωθεί με την πρώην του, Tulip (Ruth Negga) και το νέο φίλο του και βαμπίρ Cassidy (ο Joe Gilgun κλέβει την παράσταση) για να αναζητήσει το Θεό.

Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται σύγκριση με το πρωτότυπο και συζητιέται το κατά πόσο η μεταφορά είναι πιστή ή όχι. Παρ’ όλα αυτά, μιλάμε για δυο διαφορετικά μέσα, άρα εξ ορισμού η τηλεοπτική εκδοχή δε θα μπορούσε να είναι ακριβές αντίγραφο του κόμικ. Ο Ennis από την πλευρά του συνεχάρη τη δημιουργική ομάδα της σειράς, αποτελούμενη από τους Evan Goldberg, Seth Rogen και Sam Catlin (γνωστός από τη δουλειά του στο “Breaking Bad”), για το σενάριο που είναι μετρημένο και δε βιάζεται, ερχόμενο σε αντίθεση με την αναρχία και το φρενήρη ρυθμό που διακατέχουν το κόμικ. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε πως οι σκηνές που εισάγουν τους δυο βοηθητικούς χαρακτήρες Tulip και Cassidy είναι από τις καλύτερες σκηνές εδραίωσης χαρακτήρων που έχουμε δει, με ισοροπία ανάμεσα στο χιούμορ, τη δράση και τη βία. Πάντως, το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Ennis, είναι πως στην τηλεοπτική σειρά διατηρείται το ύφος και ο τόνος του κόμικ.

Η μεταφορά του “Preacher”, τα τεύχη του οποίου κυκλοφόρησαν την περίοδο 1995-2000, πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να γίνει πραγματικότητα· κατά καιρούς είχαν συνδεθεί με το project o James Marsden, ως υποψήφιος για το ρόλο του Jesse και ο Sam Mendes, ως σκηνοθέτης μιας ταινίας που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πριν από το AMC, τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας σειράς ανήκαν στο HBO, αλλά και πάλι η ιδέα δεν υλοποιήθηκε, κυρίως λόγω των επιφυλάξεων που υπήρχαν σχετικά με την επικριτική στάση του κόμικ απέναντι σε θρησκευτικά ζητήματα (ο Ennis είναι δηλωμένος άθεος). Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τη στάση του AMC όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, το “Preacher” καταφέρνει να είναι πολλά πράγματα μαζί: Ένα δράμα για έναν άντρα που παλεύει με την πίστη του, μια μαύρη κωμωδία και μια ιστορία τρόμου με στοιχεία υπερφυσικού. Αν κρίνουμε από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, έχουμε επιτέλους να κάνουμε με μια σειρά που δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ στα σοβαρά, οπότε περιμένουμε με αγωνία τα επόμενα 9 επεισόδια του πρώτου (δε θα είναι ο τελευταίος υποθέτουμε) κύκλου!

Δείτε παρακάτω το trailer:

 

Σοφία Κυριλλίδου

Ο κινηματογράφος για εκείνη ήταν πάντα εκεί: Σα μαθήτρια -κρυφά από τους γονείς- νοίκιαζε ταινίες από το videoclub, σα φοιτήτρια σπούδασε κινηματογράφο. Άλλωστε, πάντα της άρεσαν τα ταξίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ