Ένας θησαυρός από posters στη συλλογή της Αμερικάνικης Ακαδημίας

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό δώρο έλαβε ουρανοκατέβατο η Αμερικάνικη Κινηματογραφική Ακαδημία, από έναν ιδιώτη συλλέκτη. 1088 posters είναι το διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο που ενσωματώθηκε πλέον στην ήδη τεράστια δεξαμενή κινηματογραφικών συλλογών της οργάνωσης. Ο γενναιόδωρος δωρητής Dwight M Cleveland, που συλλέγει τις εν λόγω αφίσες από το 1977, είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει ως σήμερα μια από τις μεγαλύτερες, ιστορικής σημασίας, συλλογές κινηματογραφικών posters.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βέβαια, που κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση ακόμα πιο σημαντική, είναι το γεγονός ότι οι αφίσες ανήκουν στην περίφημη B-Movie era, μια εποχή που σημάδεψε τον κινηματογράφο και άφησε πίσω της πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. John Wayne, westerns και war movies, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πιο χαρακτηριστικής θεματολογίας της εποχής, όπως το στυλ και οι χρωματισμοί των posters, που ανήκουν στα πιο αναγνωρίσιμα και αντιπροσωπευτικά στοιχεία του είδους.

Πώς πήρε ο Cleveland τη μεγάλη απόφαση; Απ’ ότι ο ίδιος εξομολογείται, το έκανε για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του κοινού για μια γνήσια μορφή τέχνης, αλλά και να δώσει το καλό παράδειγμα και σε άλλους “συναδέλφους” του.

“… Οι B-movies συνδέονται με τη συνείδηση του κοινού και προσφέρουν πλούσια τροφή, για καλύτερη κατανόηση των καιρών…”, αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Margaret Herrick Library του Beverly Hills, του νέου σπιτιού της σπάνιας συλλογής. Τα μοναδικά αυτά κομμάτια φυλάσσονται σε ειδικούς θαλάμους με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Η ίδια η Ακαδημία εμφανίζεται ενθουσιασμένη για το αναπάντεχο απόκτημα, το οποίο είναι φυσικά διαθέσιμο για το κοινό και θα δανείζεται κατά διαστήματα και σε πολιτιστικές εκθέσεις ιδρυμάτων σε όλον τον κόσμο. Λες;…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ