Πρόγραμμα και Δελτίο Τύπου του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

...

Γράφει ο Πέτρος Θεοδωρίδης

Στις 29 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του κινηματογράφου Ολύμπιον, παραχωρήθηκε η κεντρική συνέντευξη και το αντίστοιχο δελτίο τύπου του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από το διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϋπίδης, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του θεσμού, Γιάννη Μπουτάρη.

Το Φεστιβάλ, ανοίγει φέτος τις δραστηριότητές του στις 1 και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, στις αίθουσες της πλατείας Αριστοτέλους και του Λιμανιού στις οποίες και το αγαπήσαμε: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάπα.

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ

RZ6A6685.CR2Η τελετή έναρξης, θα μας εισάγει δυναμικά στη φεστιβαλική ατμόσφαιρα με προβολή της νέας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους με τίτλο Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί και πρωταγωνιστές την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλεστον, Κυρίως όμως, με την παρουσία του ίδιου του μεγάλου σκηνοθέτη. Τη λήξη στις 9 Ν0εμβρίου, θα συνοδεύσει το Nebraska του Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα εκτελέσει και χρέη προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής. Στους εξαιρετικούς καλεσμένους του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται και ο Γάλλος κινηματογραφιστής Αλέν Γκιροντί και η επίσης γαλλίδα Κλερ Σιμόν. Μαζί τους, θα βρίσκονται ο Βαλέριο Γκολίνα, σκηνοθέτης της ταινίας Μέλι. Το βαλκανικό σινεμά θα εκπροσωπήσουν ο Κορνέλιου Πορουμπόιου και ο Ρεχά Ερντέμ.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, θα συμμετέχουν 14 ταινίες μυθοπλασίας. Εδώ να σημειώσουμε, πως η φετινή διοργάνωση προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό ταινιών και μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές χωρών από όλο τον κόσμο. Μια διαπίστωση απαραίτητη, μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα από τα αρχαιότερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης και το δεύτερο καλύτερο ως προς την ποιότητα των επιλογών του μετά το αντίστοιχο της Βενετίας. Παράλληλα, πρόκειται για ένα θεσμό που δεν προωθεί απλά παραγωγές που δύσκολα θα έβρισκαν ανεξάρτητη διανομή στη χώρα μας, αλλά προσφέρει γόνιμο έδαφος και για τη δράση των εδώ δημιουργών. Μια αφετηρία και μια σημαντική ευκαιρία ευρύτερης προβολής του έργου τους. Για αυτό και το φεστιβάλ δίνει μεγάλη έμφαση στο Ελληνικό Πρόγραμμα, στο οποίο όπως πάντα θα συμπεριλαμβάνονται και μικρού μήκους δημιουργίες που γνώρισαν διακρίσεις σε άλλες διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας.

Το αφιέρωμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματοφράφου στον Αλέν Γκιροντί, θα καλύψει τις αντιπροσωπευτικότερες κινηματογραφικές δουλειές του και θα περιλαμβάνει την πρεμιέρα της ταινίας του Ο Άγνωστος της Λίμνης που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Αντίστοιχα, η δουλειά της Κλερ Σιμόν θα προβληθεί μέσα από τέσσερις αντιπροσωπευτικές ταινίες και την πρεμιέρα του Gare du Nord.

Ιδιαίτερης σημασίας για το φετινό φεστιβάλ και το κοινό του, είναι το Αφιέρωμα στον Αργεντίνικο Κινηματογράφο. Μια εθνική καλλιτεχνική παραγωγή που δε θα μπορούσε παρά να ακολουθεί τις έντονες πολιτικές διεργασίες και ταξικές συγκρούσεις που ταλανίζουν τη συγκεκριμένη χώρα.

DESHORA

Φυσικά, δε θα λείπουν οι πρωτοποριακοί Ανοιχτοί Ορίζοντες, στα πλαίσια των οποίων εγκαινιάζεται και μια νέα ενότητα, τα Ρεύματα/Currents που θα ακολουθούν τις εξελίξεις στον πειραματικό κινηματογράφο. Παράλληλα, οι ειδικές προβολές των Ανοιχτών Οριζόντων, θα περιλαμβάνουν πρεμιέρες έργων καταξιωμένων δημιουργών, όπως ο Ρομάν Πολάνσκι, ο παλιός γνώριμος του φεστιβάλ Ούλριχ Ζάιντλ, ο ανυπέρβλητος Χιροκάζου Κορε-έντα, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο Πάβελ Παβλικόφσκι, η Κέλι Ράιχαρτ, η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και ο Ξαβιέ Ντολάν.

Οι Ματιές στα Βαλκάνια, ειδικά φέτος θα φιλοξενούν και ένα μεγάλο αφιέρωμα στις βαλκανικές παραγωγές της περιόδου 1994-2013. Στις νέες δημιουργίες, θα περιλαμβάνονται το αντιπολεμικό Τζιν του Ρεχά Ερντέμ αλλά και το Όταν Βραδιάζει στο JIN (1)Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός του Ρουμάνου Πορουμπόιου. Άλλες ταινίες τη ενότητας, είναι Τα Παιδιά του Ιερέα του Βίνκο Μπρέσαν και το Σπίτι Κανενός της Ντενίς Ακτσάι. Στις επετειακές προβολές, θα βρούμε σκηνοθέτες όπως Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ο Νάε Καράνφιλ και άλλοι.

Τέλος, θα αναφερθούμε στη Νεανική Οθόνη, ένα μικρό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει ταινίες και κυρίως ταινίες κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε μαθητές.

Το Φεστιβάλ, δεν είναι μόνο οι προβολές του. Είναι ένας ολόκληρος οργανισμός που μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει – όπως η Αγορά – καταφέρνει να εισάγει αλλά κυρίως να εξάγει αξιόλογη κινηματογραφική δουλειά. Η ζωή του, δεν περιορίζεται μόνο στις προβολές αλλά και στις πολύμορφες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσιά του, ξεκινώντας από κινηματογραφικά μαθήματα και συζητήσεις με δημιουργούς, συναυλίες – φέτος με τον Κωνσταντίνο Βήτα στις 4 και τις 5 Νοεμβρίου – μέχρι και πάρτι όπου τα μέλη, οι φίλοι, οι εθελοντές – στους οποίους στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της διοργάνωσης – και ο επαγγελματικός κόσμος του κινηματογράφου κινούνται, ζυμώνονται, συζητούν και διασκεδάζουν.

Δυστυχώς, φέτος  μας ανακοινώθηκαν και ορισμένες αλλαγές πολιτικής όσον αφορά στην CineκάρταF, ζητώντας πέραν από το κόστος της κάρτας (η οποία παλαιότερα προσέφερε έναν δωρεάν αριθμό εισιτηρίων ανά ημέρα) και ένα αντίτιμο των 2 ευρώ για κάθε εισιτήριο που εκδίδεται μέσω αυτής. Σε τέτοιους καιρούς, θεσμοί όπως το Φεστιβάλ θα έπρεπε να αποτελούν την αισθητική και καλλιτεχνική διέξοφο ενός κόσμου που έχει σιχαθεί το συμβολικό και πραγματικό ζόφο της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης. Παρόλα αυτά, σε μια αψυχολόγητη και κοινωνικά ανάλγητη κίνηση, μια σημαντική διευκόλυνση που απολάμβαναν οι φεστιβαλιστές καταργείται. Ευτυχώς η νέα αυτή πολιτική, τελικά δεν θα αγγίζει τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου.

Ο κινηματογράφος δεν αποτελεί τσιφλίκι των διαμορφωτών του. Είναι η πλέον εξώστρεφη μορφή τέχνης που στόχο έχει ακριβώς την κοινωνία με το κοινό, με τρόπο μονόδρομο ή αμφίδρομο, ανάλογα με τις προθέσεις των δημιουργών. Το Φεστιβάλ χρόνια τώρα στήριζε αυτήν την προσέγγιση μέσα από τις πολιτικές του και τις επιλογές των ταινιών του. Ελπίζουμε να συνεχίσει να το πράττει.

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ