Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την ταινία «Τα 13 Λεπτά που Δεν Άλλαξαν την Ιστορία»

Ένα συγκλονιστικό δράμα για την χαμένη ευκαιρία να αλλάξει η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων

«Τα 13 λεπτά που δεν άλλαξαν την ιστορία» (Elser) διηγούνται την καθηλωτική αληθινή ιστορία του ανθρώπου που αναγνώρισε νωρίτερα από τους υπόλοιπους τον κίνδυνο που προμηνυόταν εξαιτίας του Χίτλερ, και ανέλαβε δράση όταν όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών αξιωματούχων, εκτελούσαν πειθήνια διαταγές ή αποσιωπούσαν την κατάσταση. Η νέα ταινία του Oliver Hirschbiegel (Η Πτώση), που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου, είναι ένα συγκλονιστικό δράμα για τη χαμένη ευκαιρία να αλλάξει η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύνοψη

Ο Georg Elser θα μπορούσε να έχει αλλάξει τον κόσμο και να σώσει εκατομμύρια ζωές. Φτάνει να είχε στη διάθεση του 13 παραπάνω λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 13 λεπτά η βόμβα που συναρμολόγησε ο ίδιος θα σκότωνε τον Αδόλφο Χίτλερ και τα πρωτοπαλίκαρα του. Αλλά αυτό δεν ήταν γραφτό να συμβεί καθώς στις 8 Νοεμβρίου του 1939 ο Χίτλερ έφυγε από το σημείο, όπου είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του, νωρίτερα από το αναμενόμενο, οδηγώντας τον Elser στην απόλυτη καταστροφή. Τι ήταν αυτό που είδε και το οποίο οι Γερμανοί δεν είδαν ή δεν ήθελαν να δουν; Ποιος ήταν αυτός ο άντρας που είπε ευθαρσώς στους βασανιστές του ότι θέλησε να αποτρέψει την αιματοχυσία του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε;

13Minutes_Poster_GR_70x100_date

Απόσπασμα από την συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Oliver Hirschbiegel

Η ταινία αυτή είναι η πρώτη σας γερμανική σε δέκα χρόνια. Τι σας ενθουσίασε τόσο που σας έκανε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας

Το σενάριο και ο πρωταγωνιστής με έχουν συναρπάσει. Έχω ξαναπεί ότι αν ένα γερμανικό θέμα εμφανιστεί και μου αρέσει, θα το κάνω σίγουρα. Έτσι έγινε. Στην αρχή, διάβασα το σενάριο από περιέργεια, γιατί ήξερα την ιστορία του Elser, αλλά δεν μπορούσε να φανταστώ πώς μπορεί να ειπωθεί συναρπαστικά. Όταν το διάβασα, τα γεγονότα με ρούφηξαν. Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και οι ανατροπές που έχει στο τέλος με είχαν συνεπάρει.

Τι σας έχει συνεπάρει πιο πολύ σε σχέση με τον ήρωα;

Η διορατικότητα του. Ο Elser δεν ήταν πολιτικοποιημένος, αλλά απλώς ένα ελεύθερο πνεύμα που πιστεύει στην ατομικότητα και στην ελεύθερη βούληση. Κάποιος που είναι περίεργος για τον κόσμο και θέλει να αποδράσει από τους περιορισμούς της αγροτικής ζωής. Σήμερα, μπορεί και να τον αποκαλούσαμε χίπι. Αισθανόταν μια περιρρέουσα καταστροφική ενέργεια, ένα σύστημα που έλεγχε τα πάντα, που υποστήριζε τη βία και την καταπίεση κάθε ατομικότητας και δημιουργικότητας. Αυτό ήταν τελείως κόντρα στον χαρακτήρα του. Και αισθάνθηκε μια έντονη εσωτερική παρόρμηση να αντισταθεί στο σύστημα.

Τι μπορούμε να μάθουμε για τον Georg Elser σήμερα;

Το ηθικό σθένος. Όταν φτάνεις σε ένα σημείο που λες ότι δεν μπορείς να συμφιλιώσεις τη συνείδηση σου με κάτι.

Τι θα εισπράξει το κοινό από την ταινία;

Την εμπειρία μιας συναρπαστικής προσωπικότητας που κάνει υπέρβαση. Παράλληλα, βλέπεις ένα σύστημα που καταστρέφει τις παραδόσεις αιώνων. Και πιστεύω, όλα αυτά λέγονται με έναν τρόπο, που το κοινό δεν παρακολουθεί με απάθεια σαν σε μουσείο, αλλά παρασύρεται από την ιστορία.

Η Feelgood Entertainment και το Reel σου δίνουν την ευκαιρία να διεκδικήσεις 10 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Απριλίου στον κινηματογράφο Δαναό (Λ. Κηφισιάς 109-ΜΕΤΡΟ Πανόρμου), στις 20:15.  Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να στείλεις email στο contact@reel.gr με τη ένδειξη «Διαγωνισμός – Τα 3 Λεπτά που Δεν Άλλαξαν την Ιστορία» και το ονοματεπώνυμο σου. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα την Κυριακή 17 Απριλίου. Καλή επιτυχία!

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ